Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благородна инициатива в Козлодуй подава ръка на местен музикант

Снимка: Десислава Тодорова

В Козлодуй организират благородна инициатива в помощ на местен музикант. Чичо Вълко е познат на жителите в града с изкуството си - свири на акордеон. Дори и в най-студените месеци от годината неговата сцена е улицата, където изкарва прехраната си. За да помогнат на музиканта, от Арт център "Шарени ключета'' - Козлодуй решават да му дадат възможност да учи деца на музикални умения. Уроците са с благотворителна цел, като събраните средства от тях ще подпомогнат мъжа, обясни инициаторът и собственик на арт центъра Десислава Тодорова. 

"Животът ме срещна с чичо Вълко пред един голям хипермаркет в град Козлодуй, където той свири всеки ден, независимо какво е времето... Винаги с дъщерите ми спираме да го послушаме и му оставяме парички. Той винаги е много усмихнат, много любезен и очите му греят и виждаме как свири от сърце. Може би всички хора, които минават оттам се спират да послушат и имат специално отношение към него, защото той е изключително лъчезарен човек... След това в мен дойде идеята, че бихме могли с него да предоставим възможност на деца, които искат да свирят на музикален инструмент да бъдат въведени в света на музиката. И той да им покаже тези възможности, съответно да ги научи да свирят на акордеон... Чичо Вълко ще може всеки четвъртък да преподава на деца в арт центъра и се надяваме да има доста желаещи, които да се включват. Като парите, които изкарва ще отидат изключително и само за него..."

Вълко Борисов е на 67 години и е професионален музикант. Работил е в "Концертна дирекция" в София, участвал е в много групи с известни имена. Известно време е живял и в Испания. Но съдбата го сваля от голямата сцена и го праща на улицата. Въпреки това Вълко казва, че не губи надежда и продължава да раздава обич чрез музиката си. 

"Музикант съм от много години, цял живот с това се занимавам, с музика. Участвал съм в много концерти, работил съм в София, в "Концертна дирекция", 80-те години. Участвал съм в групите тогава, български фолклор, народната музика и правихме концерти. Имахме щатни заплати, всичко беше точно. Двайсет години бях в Испания и сега съм тука вече. От голямата сцена стигнах до улицата, музикантският живот е така. На улицата засвирих в Мадрид, в Испания, за първи път. И сега се прибрах тук, в Козлодуй и вече не мърдам от тук. Сега, напролет, ще строя някаква къщичка. В момента нямам собствено жилище, живея на квартира. Доходите си изкарвам само от музика... Аз свиря европейска музика, мога да свиря и наша, народна музика. Обаче много много не я приемат народната музика, защото покрай този поп фолк, където го измислиха и хората не приемат баш народната музика. И свиря европейска музика, това ще каже - френска, италианска, испанска музика, евъргрийни, джаз свиря малко, класика. На акордеон свиря и хората я приемат много добре музиката... Аз се надявам на тези уроци да има деца, понеже в града ме познават хората. Вчера, от оня ден някои хора ме подпитват, така, така "Вярно ли, че ще има?" Казвам "да". И хората казват "Много се радваме, че ще има къде да водим дечицата да уча да свирят акордеон". Музикант се учи от дете... Ще ги обучаваме, ще ги учим да свирят забавна музика, народна музика..." 

Уроците ще са всеки четвъртък, от 17:00 часа, в Арт център "Шарени ключета'' в Козлодуй. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05