Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински ученици ще изучават и разпространяват традициите на българската армия

Снимка: Радио ВИДИН

Ученици от  ГПЧЕ "Йордан Радичков" - Видин ще изучават, съхраняват и разпространяват славата и традициите на българската армия чрез войнишките паметници, които се намират на територията на Видин и Белоградчик. Проектът "Бдинци, лъвове, титани!" е по  програма на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната.

Общо 20 ученици, с преподаватели по история и цивилизации Валя Александрова и Кристина Божидарова, ще изучават бойната слава на Българската армия и местата на тяхната памет и подвиг в нашия край. Девизът им е "Това сме ние", за да бъдат "достойни съхранители на чест и памет", разказва Валя Александрова:



"Идеята е да бъдем активни във възможностите за различно обучение, чрез изследване, съпоставяне... Хубава е инициативата, която е съвместна на двете министерства. Предложиха национална програма "Изучаване  и съхраняване  традициите и историята на българска армия", с възможност всеки преподавател да разработи свои собствени малки проекти, в рамките на една учебна година... Видин винаги е бил в ключовото място на военните действия в новата история... Голяма част от паметниците са непознати за голяма част от нашите съграждани... Идеята ни е да провокираме видинската общественост... Сега ние с учениците сме набелязали емблематичните паметници, ще проучим биографията на полк. Стефан Илиев, ще отидем и до Белоградчик... Самите ученици с примера си ще се грижат за тези паметници..."

Вече е проведена обща среща с историци от Регионалния исторически музей във Видин, сектор "Нова история", с които ще се работи по паметниците, а именно - ще се изучава бойната слава на българската армия. 

В изследването на учениците са включени монументът на площад "Бдинци", Паметникът на загиналите във Втората световна война, който се намира в градинката пред мола, бюст - паметникът на генерал Кръстьо Маринов, паметник на Скърбящия воин, подпоручик Ангел Тодоров край катедралния храм в областния град, биографиите на полк. Стефан Илиев и Димитър Списаревски, чиито паметници са издигнати в Белоградчик, кап. Кирил Минков от военноморския флот. 

В училището се предвижда да се учреди един постоянен кът, посветен на българската бойна слава и чест.

Министерството на отбраната ще направи национален форум във Военното училище във Велико Търново, като ученици от всички региони ще представят своите изследвания.

Повече - в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05