Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановиха хана в село Курново, където Васил Левски е отсядал

3
Снимка: Ивайло Христов

В романското село Курново реставрираха в напълно автентичен вид хана, в който Васил Левски е отсядал. Постройката е с нова фасада, ремонтирани са покривът и избита. Ханът е културна ценност, в него Васил Левски е създал местен революционен комитет, обясни за Радио ВИДИН кметът на населеното място Ивайло Христов.

"Ханчето е културна ценност от местно значение. Минавайки Левски в посока сегашния Ботевград, пътят му минава през нашето родно село и в този хан е създаден местен революционен комитет... Отдолу, в мазето, което е възстановено сега, е имало подземен тунел, от който тунел е водил до църквата и до близкото дере с цел при нападение от турци да могат да се укрият местните революционери, както и посещаващият Васил Левски този хан. В момента ханчето е възстановено в автентичен вид, направена е ограда, ново дюшеме, ремонтирана е избата, фасадата. Също така поради липса на електричество навремето в момента е захранено и с електричество. Покривът също е в автентичния вид, покрит е с каменни плочи, подменена е дограмата, прозорците, както и входната врата. Ханчето беше в много лошо състояние, затова се наложи неговото сваляне до основи и изграждането му наново. Като конструкцията е нова, дървена, в автентичен вид."   

Ханът предстои да бъде обзаведен, а районът около него да бъде облагороден, след което ще отвори врати за посетителите. В момента всеки може да го разгледа отвън. Сградата е на достъпно място и много хора се интересуват от нейната история, допълни Ивайло Христов. 

Средствата за ремонта са в размер на около 195 000 лв. От тях 151 000 лв. са отпуснати с постановление на Министерски съвет и 43 000 лв. са собствени средства на Община Роман.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Благотворителен турнир по футбол на малки врати ще се проведе на 6-ти и 7-ми юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на СК "Видапол" при ОДМВР-Видин, в който към момента членуват над 150 служители от дирекцията. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00