Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суетни ли сме

Снимка: Моника Йончева


Стремежът да изглеждаме добре и да привличаме вниманието на околните не е чужд за хората. В цялото това желание няма нищо лошо. Все пак в съвременното ни обществото е важно да сме с добър външен вид и поддържани във всяко отношение. Но суетата понякога може да излезе извън общоприетата норма. Важно е да се намери правилният баланс и да не се прекалява с прекаленото парадиране, коментира експертът по красота и майстор асистент в Световна академия за перманентен грим Таня Христова от Враца. По думите ѝ хората у нас са по-суетни от хората в Централна Европа. 

"Спрямо хората и гражданите на Централна Европа сме бих казала доста по-суетни. Това си ни е един такъв балкански маниер, доста суетни са особено жените в нашия регион. Изключително много държат на външния си вид, стараят се много... Това си е някакъв тип маниер и нрав просто на нашия народ и народите, които ни заобикалят в нашите географски ширини на Балканите. Не сме толкова освободени като мислене, както хората в Западна Европа, които изобщо не се интересуват как излизат от дома си, как изглеждат, как ще ги възприеме някой отсреща. Ние сме, бих казала, малко по-комплексирани, много държим на хорското мнение, на това какво ще видят хората, държим да опровергаем техните очаквания да изглеждаме добре и да се представим добре в техните очи... Суетата, чисто физически, със сигурност трябва да има граници и човек трябва да бъде много премерен в това, което прави със себе си, в начина, по който изглежда, защото всъщност за мен лично няма нищо по-красиво и впечатляващо у една жена от това да има собствена индивидуалност и почерк на поведение, на начин на обличане, на гримиране и т.н. Прекалената суета изгубва индивидуалността на всяка една жена. Наблюдаваме вече все по-малко, но наблюдаваме една категория жени, които толкова много си приличат, понеже се водят от някакви рамки за суетата, че нещата излизат извън контрол... Красотата на първо място за мен е енергия, просто енергията на човек, така както хората се усещат един към друг... По мои наблюдения жените са по-суетни при всички случаи, което е един призив към мъжете, просто да си обръщат малко повече внимание, защото жените наистина много се стараят. Просто това, което за мен лично е важно за един мъж в качеството му на суета е да изгради един по-здравословен начин на живот. На мъжете всичко им е дадено, както се казва от Бог. Те са си достатъчно красиви..." 

Видинчани също смятат, че хората у нас са доста суетни, показа анкета на Радио ВИДИН.

"По-скоро сме суетни ние, българите. Това е виждането ми като гледам как се обличат хората, всеки иска да бъде нещо по-различно. Затова така ми е мисленето. Аз не съм, да има граници, в края на краищата човек е свободен да прави това, което иска, не бива някой да му налага нещо. По-скоро жените са по-суетни, мъжете не са чак така. Особено с тези силикони, там е трагедия, не мога да го гледам това... В големия град, където хората финансово са по-добре, естествено те по-добре изглеждат. Може да кажем, че са по-суетни. Като имат възможност да изглеждат така могат, но там, където хората нямат пари с каквото могат, не гледат много на външния си вид за суета... Много е субективно, но като цяло смятам, че сме суетни. В нашия край не съм особено сигурна, доколко това е релевантно, но като цяло да, смятам, че сме суетни. Имам известни наблюдения, работя с англичани, много често се срещам с чужденци и мога да кажа, че често пъти сме много по-добре облечени и изглеждащи от тях..." 

Важно е наистина да запазим един баланс между това да изглеждаме добре и все пак да не губим свободата си, и да не робуваме прекалено много на скъпи дрехи, външен вид и т.н. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00