Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за най-четящ клас организират във Враца

Снимка: РБ "Христо Ботев"-Враца

Общо 30 паралелки от начален курс се впускат в конкурса "Най-четящ клас", организиран от Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца по повод 70-години от създаването на културната институция. 
В годината, в която библиотеката чества своя юбилей, иска да отличи учителите и децата, които са успели заедно да превърнат книгите в част от ежедневието си, както и да насочи вниманието на тези, които все още не са открили ползите от четенето за удоволствие. Участието е предварително заявено от класните ръководители от врачанските училища. Всички деца вече имат активни регистрации за библиотеката и специална карта за игра в конкурса.
Според регламента, библиотекарите от Детски отдел и Филиал, вписват всяко от заеманията на учениците от класовете в автоматизирана библиотечна система, както и в обща читателска карта на класа. И така до приключване на инициативата в края на месец май, това обясни Милена Николова от библиотеката:

"Досега не е организирана такава инициатива, за първи път я правим. Решихме да я посветим на 70 години от създаването на културната институция, която е създадена през 1954 година. Повечето от кампаниите, които ще правим до месец декември ще бъдат посветени на този наш юбилей и това е едно от първите неща, които стартираме. Решихме да го направим съвместно с началните училища, включени са абсолютно всички, а участниците могат да бъдат от 1-ви до 4-ти клас. от всички училища на територията на град Враца, защото смятаме, че най-малките са тези, които могат да донесат промяната и изключително добре работим с тях, с класните им ръководители и всички учители, свързани с подготовката им следобед в т.нар. занимални. Конкурсът имаше срок, в който трябваше да заявят участие учителите и мога да се похваля, че имаше страхотен интерес. Стартът беше на 1 март и ще играем до 20 май. "

Интересното на тази читателска инициатива е това, че не е задължително посещенията в библиотеката да са групови, за да се заеме книга. Може децата да вземат книги индивидуално, с родител, по-голям брат или сестра и по този начин също ще бъдат вписвани в общата читателска карта на класа, където ще се отчете следващата книга. За целта трябва само да носят необходимата индивидуална читателска карта за играта, с която да се идентифицират.

"Мога да кажа, че има доста сериозна бройка на заети книги от ученици, особено във Филиала ни в ж.к. "Дъбника", където е едното училище. 15 паралелки играят от това училище и вече може би половината са преминали. В детския отдел също на обяд и следобед идват цели групи с ученици, но фондът ни е доста богат, така че има много, много какво да се взима. Най-интересната част, разбира се, е финалът, когато трябва да раздадем наградите, а това ще се случи в края на месец май. Ще раздадем награди в 4 категории за "Най-четящ клас" за един първи, един втори, един трети и един четвърти клас. Ще се съобразим с бързината на четене, с темпото, което имат, с интересите. Тук нещата са много специфични, защото има случаи, в които по-малките са много по-любопитни от по-големите, които пък могат да четат много по-бързо, но все пак всеки ще бъде в своята си категория. Всеки от участниците, разбира се, ще получи и грамота" - поясни още Николова.

Един от преподавателите, заявил участие в инициативата за най-четящ клас е Деси Илиева, начален учител в целодневна организация на обучение в Начално училище "Иванчо Младенов" - Враца. Тя сподели, че второкласниците, на които преподава, с удоволствие и огромен интерес се впускат в предизвикателството.

"Ние сме много често гости в детския отдел, много често комуникираме с тях и бяхме запознати с инициативата, че предстои. В момента, в който започна самото записване, децата бяха много ентусиазирани и с радост всички се включиха, защото обичаме често да ги посещаваме. Отделът е винаги актуален с нови и най-разнообразни детски издания и на децата им е много приятно да прекарват часове там. Дори и учебни часове по четене сме прекарвали там и винаги ни е много приятно...Усеща се съревнованието, особено между паралелките, в класовете. Ние сме втори клас, има още 3 паралелки в нашето училище и между тях самите съревнованието винаги е било по-активно...Чувам споделяния кой какво е взел, обсъждат, не само в моментите, когато сме в библиотеката, а и в класната стая. Наистина децата се вълнуват, не е само някакво моментно преживяване."

В края месец май ще бъдат избрани и победителите  с помощта на автоматизираната библиотечна система, а наградите ще бъдат връчени на официална церемония.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05