Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внуците на Панчо Владигеров отбелязват 125 години от рождението му с концерт във Видин

4
Снимка: Личен архив

Братя Владигерови - Александър и Константин, ще изнесат концерт във Видин. Поводът е 125 години от рождението на патриарха на българската музика и техен дядо Панчо Владигеров, роден на 13 март 1899 година. В залата на културен център "Жул Паскин" ще прозвучат композиции на двамата братя близнаци, които живеят и творят във Виена, Австрия, както и произведения на именития им дядо. 

"Идеята ни е отдавна отново да посетим този прекрасен град и особено сме щастливи, че по майчина линия родът ни свързва с Видин. От друга страна, знаем за реставрацията на прекрасната синагога - "Белият лебед на Дунав". Много ни хареса идеята, че става културен център "Жул Паскин". Така ни дойде идеята защо да не пробваме да направим и ние там концерт, да осветим това хубаво място, как би паснала нашата музика на това място. В рамките на нашето турне, което започва по случай празниците за Владигерови - Панчо и Любен Владигерови, да направим няколко концерта. Вчера беше в Музикалната академия "Панчо Владигеров" концертът с всички наследници на Панчо Владигеров - Екатерина Владигерова, Панчо Владигеров-младши, Константин и Александър. Направихме невероятен концерт. На 14 март сме във Велико Търново", разказа Александър Владигеров.
 

За първи път Александър и Константин Владигерови посещават Видин като деца. Води ги майка им Величка Чобанова-Владигерова, за да им покаже къщата на своя род. 

"Като деца дойдохме за няколко дни да посетим града и "Бабини Видини кули". Тогава синагогата беше в един по-запустял вид, за съжаление. Но основно тогава нашата майка искаше да ни покаже къщата, откъдето е нейният род - Хараламбиев. Нейният баща е бил учител във Видин толкова дълги години. Нейната майка е била оперна певица, помагала в културната дейност на града. Тогава бяхме чисто така да ни покаже нейната къща и да разгледаме. Беше доста отдавна, бяхме още деца."

За второто си посещение във Видин Константин и Александър Владигерови са подготвили музикална програма, която ще бъде своеобразен мост между последния им албум "Магия" и творчеството на Панчо Владигеров.  

"През 2022 година, по време на пандемията, издадохме музика с текстове на Райнер Мария Рилке, който е много песенен, много лиричен албум. Поканихме прекрасната солистка на варненската опера - сопраното Мария Павлова, наши гости ще бъдат Мариян Маринов, четец, прекрасен артист; Васил Хаджигрудев, бас. Първата част смятаме да направим мост към този албум, който се казва "Магия", и да изпеем няколко произведения. И във втората част сме подготвили няколко произведения на Панчо Владигеров, които са от театралната музика, по-камерната музика, по-ранната музика, писана по времето, когато той е бил композитор на Макс Райнхард, немския театър в Берлин. Имаме препратка и към няколко джазови теми, които намираме и в неговия стил."

Срещата с братя Владигерови и тяхното творчество е на 15 март от 18:30 часа в културен център "Жул Паскин" във Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24