Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видински училища се включват в Световната седмица на парите

Снимка: jabulgaria.org



Световната седмица на парите започва от днес и ще продължи до 24 март. Мотото на инициативата тази година е "Планирай парите си, планирай бъдещето си". През изминалата година в Световната седмица на парите са се включили близо 50 хиляди деца, ученици и млади хора.

Проявата се организира в глобален мащаб от Международната мрежа за финансово образование на Организацията за икономическо сътрудничество. От старта си през 2012 г. до днес е достигнала до над 53 милиона деца и младежи в 176 страни по света. Това е ежегодна глобална кампания за повишаване на информираността за това колко важна е финансовата грамотност за младите хора от ранна възраст. 

Инициативата е насочена към надграждащо развиване на знания, умения, нагласи и поведения, които са необходими на младежите, за да взимат осъзнати финансови решения, в резултат на които да постигат финансово благосъстояние и финансова устойчивост.

Всички заинтересовани на национално и международно ниво могат да се включат в Световната седмица на парите, включително публични организации (министерства, централни банки, финансови регулаторни органи и други), финансови институции и други асоциации. Биха могли да се включат и граждански и младежки организации, университети и училища, образователни и здравни професионалисти, родители и други организации, които имат роля в осигуряване на финансова грамотност за младите хора.

Три учебни заведения във Видин ще вземат участие в Световната седмица на парите. Това са Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" и СУ "Петко Рачов Славейков".

Гимназията по туризъм има редица инициативи за отбелязването на седмицата на парите. Повече за тях разказа Евлогия Манджукова, директор на училището:

"Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин има традиции във областта на обучението на учениците във финансите, като те изучават такива дисциплини, все пак са професионална гимназия и няма как. В тази връзка в училището са създадени два клуб, които са пряко свързани с финансите, по проект "Успех за теб" и отделно от това имаме клуб по предприемачество, който е с финансиране през бюджета на училището. И трите клуба развиват изключително активна дейност. Участват в мероприятия от типа "Мениджър за един ден". Сега 40 ученици са на посещение в София, където посетиха Българска народна банка, посетиха музея на парите към БНБ и съответно в момента сме на изложение в Интер Експо Център, където ще участват в презентиране на свои изделия по случай туристическото изложение. Това са ежегодни наши изяви, тъй като считаме, че умението да се управляват парите, всъщност е умението да се управляват бизнеси доколкото учениците се учат в професионална гимназия, трябва да ги научим точно на това."

Какви прояви са подготвили в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" разказа Насенка Димитрова, директор на учебното заведение:

"Това, което ние сме предвидили са няколко събития. На 18 март в 9-и клас - споделено обучение на тема "Два подхода и подсигуряване на бъдещето си". Тук зрелостници от 12-и клас ще представят част от своите дипломни проекти по теми, свързани със застраховането и пенсионните фондове. На 19 март, 11-и "а" клас - "Добрите граждани са и добри данъкоплатци" - това е темата, ще имаме гост лектор - Лидия Капитанова, директор на дирекция "Данъци и такси" - Видин. Всичките тези класове са икономически специалности."

Какво са предвидили за учениците в Средно училище "Петко Рачов Славейков" научаваме от Кристина Ванчева, учител по икономически дисциплини:

"Ние в СУ "Петко Рачов Славейков" ще се включим в Седмицата на парите с различни инициативи. Единия ден представител на местния бизнес ще бъде гост-лектор на нашите ученици. Ще поговори с тях за местния бизнес в град Видин. Като акцент на разговора ще бъде финансовият ресурс на бизнеса, а за по-малките ученици организираме финансови игри, като разглеждаме различни валути, коментираме, играем игри във връзка с функциите на БНБ, функциите на търговските банки, а пък на 19 март ще се включим и във финансовата родителска среща, организиране от Junior Achievement Bulgaria, която ще се излъчи на живо през тяхната страница."

Финансовото управление е от критично значение за всеки, който желае да постигне финансова стабилност и благополучие. Седмицата на парите ни припомня за важността на тази практика и за това как правилното управление на финансите може да промени живота ни. Ето защо е толкова важна финансовата сигурност. Управлението на финансите ни помага да създадем финансов резерв, който може да ни предпази от неочаквани събития като болести, загуба на работа или спешни разходи. С добре управлявани финанси, ние можем да изградим по-сигурно бъдеще за себе си и за нашите семейства. Контролирането на парите ни позволява да планираме бъдещи цели и амбиции. Без значение дали става въпрос за пенсиониране, пътувания, образование, или купуване на имот, добре управляваните финанси ни помагат да постигнем желаните цели. Когато контролираме нашите средства, ние поемаме по-голям контрол върху нашия живот. Имаме по-голяма свобода да избираме как да изразходваме нашите пари, когато имаме достатъчно знания и умения да ги управляваме ефективно.

Управлението на финансите включва и разумни инвестиции, които могат да допринесат за благосъстоянието ни в дългосрочен план. Като разберем как да инвестираме разумно и да разпределим риска, ние можем да постигнем по-голяма финансова стабилност и растеж.

Седмицата на парите е прекрасен начин да започнем да се осведомяваме и да се обучаваме за управлението на нашите финанси. С правилна информация, планиране и ангажираност, ние можем да постигнем финансовата стабилност и благополучие, от които се нуждаем за постигане на нашите цели и мечти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29