Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Музикална зона" на 21 март 2024 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди у нас и в Европа. Продължаваме да слушаме Седем български симфонични танца, откъс от операта "Цар Калоян""Дивертименто" и първа част на Концерт за пиано и оркестър № 3, с който през 1937 г. е открита зала "България".

Слушайте ни всеки четвъртък след новините в 11 ч. и в ранното нощно петъчно утро от 2 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Портрет на Панчо Владигеров, 1989 г., автор: Атанас Атанасов

В "Музикална зона" на 14 март 2024 слушаме Панчо Владигеров – 1 част

Панчо Владигеров е един от символите на българската музикална култура. Преди ден се навършиха 125 г. от рождението му. Ето какво казва за него големият български поет Николай Лилиев: "Винаги вдъхновен, винаги сигурен в онова, което пише, здраво стъпил..

публикувано на 14.03.24 в 09:00
Вижте още

Инициативата "Мила Бабо" - в помощ на родителите

Две дами от Видин - Светлана Орловска и Тони Тихомирова съвсем наскоро решават да създадат посредническа агенция, която наричат "Мила Бабо“ . Те предлагат различни възможности за ангажиране на баба детегледачка, която да е в помощ на..

публикувано на 02.10.24 в 15:57

Спирка библиотека просвещава жителите на Винарово

Автобусната спирка във видинското село Винарово се превърна в библиотека на открито . От около месец е оборудвана с етажерка, на която са подредени книги от български и чужди автори. Сред тях има художествена и научна литература, а също..

публикувано на 02.10.24 в 15:43

Отбелязваме Световен ден на селскостопанските животни

Втори октомври е Световен ден на селскостопанските животни. Отбелязва се от 1983 година по инициатива на Движението за правата на селскостопанските животни (FARM), за да се обърне внимание на проблемите, свързани с жестокото отношение спрямо..

публикувано на 02.10.24 в 14:59

12 000 теменуги ще украсят Видин

С теменужена премяна ще бъде тази есен Видин . Общо 12 000 растения от различни градински сортове теменуга ще бъдат заседени в цветните пространства в центъра и парковете на града. Предстои засаждането и на пролетните цветя. Успоредно с това ще бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 13:00

Учител от САЩ преподава в Езиковата гимназия във Видин

Джоуи Джонсън е новият помощник-учител по английски език в Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин.  В България идва след подбор от българо-американската комисия "Фулбрайт" за образователен обмен...

публикувано на 01.10.24 в 15:05

Фолклорна група "Бела бара" е новият проект на видинчанина Малин Маринов

В Международния ден на музиката ви запознаваме с една новосформирана група за авторски народни песни . Тя се нарича "Бела бара" и неин основоположник е Малин Маринов , който е родом от Видин. Групата е сформирана в края на 2023 година с цел..

публикувано на 01.10.24 в 14:41

Авторът от Мездра Иван Кръстник с трета книга за Сърцатко

Младият автор Иван Кръстник издаде третата си книга от поредицата за Сърцатко. Нейното название е "Лагер на истински, реални  приятели".  Идеята на книгата е да покаже на децата как могат да се забавляват в свободното си време без мобилни..

публикувано на 01.10.24 в 13:00