Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще струват козунаците за Великден?

2
Снимка: Радио Видин

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия. 

"Много важно качество за козунака, трябва да знаят всички потребители е, че той е тестено сладкарско изделие, което има голям обем и леко тегло. Ако говорим как да разпознаят добрият и качествен козунак българските потребители...Тежкият козунак значи, че категорично не е спазена технологията на двойното замесване на козунака и това значи, че има пропуск не само в технологичния процес, но и в състава на козунака, затова много лесно могат да се ориентират потребителите през теглото и обема на козунака. Колкото е по-въздушен, толкова е по-близо усещането за вкусване на захарен памук. Тогава козунакът има така наречените конци, които са толкова ароматни и нежно галят небцето в устната кухина."

Основният фактор, който влияе върху цените е търсенето и предлагането, коментира още Кукушева. По думите й предлагането към момента е голямо и това държи конкурентните цени в едни и същи ценови нива. 

"Трябва да признаем, че има всякакви крайности. Чувам, че има козунаци в интернет пространството, които надвишават 60 лева, дори стигат до 200. Аз моля всички потребители да не се впечатляват от търговски трикове, които обещават био съдържание и био сертификат, защото няма български или какъвто и да е козунак в целия Европейски съюз, който да е сертифициран като био. Био козунаци няма. Няма и да има. Моля ви, не се подлъгвайте, не харчете напразно пари. Ако някой много държи, може да направи козунак в домашни условия, за целта обаче трябва да предвиди почти цял работен ден, защото козунакът втасва бавно, двукратен е процесът на втасване и домакинята трябва да отдели доста време за да може да изчака целият този период на ферментация, за да се получат хубави, бухнали, вкусни, но за сметка на това изключително ароматни домашни козунаци." 

Нормалният период на трайност на един козунак е в рамките на около 10 календарни дни, допълни Кукушева и добави, че ако периодът на трайност е по-дълъг, той е свързан с използване на кислород при опаковането или с добавка на консервант. 

"Аз призовавам българските потребители на българските потребители да се доверят на българските производители, а те обикновено са хлебарите и сладкарите, защото всичко, което е произведено извън България има срок на годност в рамките на 2 години. изводите могат да ги направят и сами."

Във Видин цената на качествените козунаци е около 3,00 и 3,50лв. за половин килограм. Толкова е и цената в Монтана за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм и е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година. И накрая една съпоставка - козунаците в Монтана и Видин са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това в никакъв случай няма да ни струва по-малко от 20 лева. Затова дали сами ще замесите вкусен козунак за предстоящите празници или ще си го купите от някоя пекарна е лично ваш избор и предпочитание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 06 февруари 2025 слушаме Луис Армстронг, Сифо Гумеде и Натали Кол

Фокусираме се само върху една мелодия, изпълнена от Сачмо – Skokiaan , като разказваме нейната история. На африканска вълна оставаме и джаз басиста Сифо Гумеде  - един от най-значителните джаз музиканти на Южна Африка за миналото столетие. На днешния шести февруари се навършват 75 г. от рождението на Натали Кол, която е първата..

публикувано на 06.02.25 в 09:00

Румяна Георгиева: Връзката с корените ни е неизмеримо ценна

В последно време все повече срещам примери за млади хора, които, след години живот в големите градове, намират пътя назад към корените си. Днешният случай е точно такъв - една млада двойка, която, след като прекарва известно време в столицата, решава да се върне в родния си край. Представяме ви Румяна Георгиева , на 23 години, от Белоградчик..

публикувано на 05.02.25 в 17:00

Защо Видинският панаир заприлича на сметище за строителни отпадъци

За строителни отпадъци в двора на бившето поделение, където през последните години се провежда Видинският панаир, сигнализираха слушатели. Стари тротоарни плочи и бетон изпълват пространството, където ежегодно през септември има въртележки и атракциони за малки и големи. Живеещи в района коментираха гледката така: "Есента ще правят панаира..

публикувано на 05.02.25 в 16:20

Видинският художник Богдан Александров получи национална награда

Видинският художник Богдан Александров стана лауреат на Националната награда на името на Владимир Димитров - Майстора . Сред носителите на тази награда са Златю Бояджиев, Илия Петров, Светлин Русев, Анета Дръгушану. Наградата на името на Майстора му бе връчена на 1 февруари 2025 година, когато се навършиха 143 години от рождението на големия..

публикувано на 05.02.25 в 14:50
Боряна Миткова

Видинчанка ще представи България на конкурса "Мисис Свят"

Днес ви срещаме с видинчанката, която наскоро спечели титлата "Мисис България" 2024 година. Красавицата се казва Боряна Миткова и е българката с най-много титли за красота. Боряна е на 30 години, родом от Видин. Семейна е от 13 години, има малко момченце на две години. Мъжът ѝ също е от крайдунавския град, но от около 7 години живеят в София...

публикувано на 04.02.25 в 17:05
Ясмина Витанова и Симона Георгиева бяха отличени на училищен турнир.

Видински ученици разработват бизнес идеи

Дванайсетокласничката Ясмина Витанова от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” във Видин се класира на първо място със своята бизнес идея „Система за сигурност -DRON PATRUL X“ в провелия се втори етап на училищния кръг от националното състезание „Най-добра бизнес идея“ .  На второ място се нареди Симона Георгиева от същия клас. Нейната бизнес идея..

публикувано на 04.02.25 в 15:00

Алманах "Под лъчите на слънцето" отново набира произведения

Започна набирането на литературни и художествени произведения за дванадесетия Алманах "Под лъчите на слънцето" , издаван от Конфедерация на българските писатели, клон Враца.  Сборникът включва проза, поезия, картини. В миналогодишното издание участваха 70 творци от цяла България, казва един от редакторите и съставителите му  Глория Костадинова -..

публикувано на 04.02.25 в 14:00