Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Колко ще струват козунаците за Великден?

2
Снимка: Радио Видин

Не се очаква повишение на стойността на козунаците преди Великден, защото има огромна конкуренция, която потиска цените, коментира за Радио ВИДИН председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. По думите й цената се определя от производителя, като в нея влизат вложените в изработката му суровини, както и от човешкия труд и изразходваната електроенергия. 

"Много важно качество за козунака, трябва да знаят всички потребители е, че той е тестено сладкарско изделие, което има голям обем и леко тегло. Ако говорим как да разпознаят добрият и качествен козунак българските потребители...Тежкият козунак значи, че категорично не е спазена технологията на двойното замесване на козунака и това значи, че има пропуск не само в технологичния процес, но и в състава на козунака, затова много лесно могат да се ориентират потребителите през теглото и обема на козунака. Колкото е по-въздушен, толкова е по-близо усещането за вкусване на захарен памук. Тогава козунакът има така наречените конци, които са толкова ароматни и нежно галят небцето в устната кухина."

Основният фактор, който влияе върху цените е търсенето и предлагането, коментира още Кукушева. По думите й предлагането към момента е голямо и това държи конкурентните цени в едни и същи ценови нива. 

"Трябва да признаем, че има всякакви крайности. Чувам, че има козунаци в интернет пространството, които надвишават 60 лева, дори стигат до 200. Аз моля всички потребители да не се впечатляват от търговски трикове, които обещават био съдържание и био сертификат, защото няма български или какъвто и да е козунак в целия Европейски съюз, който да е сертифициран като био. Био козунаци няма. Няма и да има. Моля ви, не се подлъгвайте, не харчете напразно пари. Ако някой много държи, може да направи козунак в домашни условия, за целта обаче трябва да предвиди почти цял работен ден, защото козунакът втасва бавно, двукратен е процесът на втасване и домакинята трябва да отдели доста време за да може да изчака целият този период на ферментация, за да се получат хубави, бухнали, вкусни, но за сметка на това изключително ароматни домашни козунаци." 

Нормалният период на трайност на един козунак е в рамките на около 10 календарни дни, допълни Кукушева и добави, че ако периодът на трайност е по-дълъг, той е свързан с използване на кислород при опаковането или с добавка на консервант. 

"Аз призовавам българските потребители на българските потребители да се доверят на българските производители, а те обикновено са хлебарите и сладкарите, защото всичко, което е произведено извън България има срок на годност в рамките на 2 години. изводите могат да ги направят и сами."

Във Видин цената на качествените козунаци е около 3,00 и 3,50лв. за половин килограм. Толкова е и цената в Монтана за 500 грама и между 6,00 и 7,00 лв. за килограм и е една от най-ниските в страната и не се покачва в сравнение с миналата година. И накрая една съпоставка - козунаците в Монтана и Видин са 2-3 пъти по-евтини в сравнение със София, където 500 грама струват 8-10 лв., килограм по различните разфасовки излиза 16-20 лв. а на някои места и повече.

Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това в никакъв случай няма да ни струва по-малко от 20 лева. Затова дали сами ще замесите вкусен козунак за предстоящите празници или ще си го купите от някоя пекарна е лично ваш избор и предпочитание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С деца на море: Почивка или предизвикателство?

Когато чуеш „лятна почивка с децата на море“, първата дума, която ти идва на ум, определено не е „почивка“. Истината е, че тази така наречена „ваканция“ често прилича повече на оцеляване, отколкото на отмора. А когато се върнеш и познати те попитат как е минала почивката на морето, първата мисъл, която ти хрумва и с която описваш преживяването е..

публикувано на 21.08.25 в 16:05

Божана Арсенова: Земеделието и животновъдството бяха неизменна част от Ковачица

Днес в "Думата имат старейшините" гостува Божана Арсенова от Ковачица. Тя е икономист по професия. Работила е дълги години в плановия отдел към местното Трудовото кооперативно земеделско стопанство, така нареченото ТКЗС, в ломското село. За Ковачица си спомня, че навремето е имало около 4000 жители и силно развито земеделие и животновъдство...

публикувано на 21.08.25 в 16:00

Ремонт подобрява условията на живот в Дома за стари хора в Мездра

Домът за стари хора в град Мездра ще бъде обновен. В момента тече ремонт на двора и втория етаж на сградата, което ще позволи на потребителите на услугата да имат повече свободно пространство и по-добри условия за живот, каза за Радио Видин Розалина Георгиева , директор Дирекция "Инвестиционни проекти, обществени поръчки, общинска..

публикувано на 21.08.25 в 13:00

В "Музикална зона" на 21 август 2025 слушаме музика из поредицата полицейски филми с Луи дьо Фюнес

Поредицата включва шест филма със специалното участие на Луи дьо Фюнес. Техен режиьор е Жан Жиро. Актьорският персонал, поне в основните роли, е почти еднакъв. Автор на партитурата е  Раймон Льофевр , който дирижира своя оркестър. Музиката е слънчева, жизнерадостна и лесно запомняща се. Обединяващ е "Маршът на полицаите", охарактеризиращ екипа,..

публикувано на 21.08.25 в 09:00

Агенция "Мяра": 74% от българите казват, че животът поскъпва

Близо три четвърти от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите. Данните са от независима изследователска програма на социологическата агенция „Мяра“, публикувани днес. Изследването е проведено в началото на август сред 801 пълнолетни български граждани.  „В последните няколко седмици усетих..

публикувано на 20.08.25 в 17:40

За комарите и хората

Международният ден на комара се отбелязва всяка година на 20 август. Това е денят, в който се чества годишнината от откритието на сър Роналд Рос на начина за пренасяне на болестта малария през далечната 1897 година. Днес обаче няма да говорим за опасностите, които те крият и некомфорта, който ни носят, а ще пречупим темата от забавната страна..

публикувано на 20.08.25 в 13:17

"Севилският бръснар" идва в Белоградчик

Операта на Росини "Севилският бръснар"  е част от фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Произведението е едно от най-обичаните, пленяващи със своята жизнерадост, заразяващо с хумора си, запомнящо се със своята мелодичност и музикална изобретателност. Твърди се, че Росини написва този свой шедьовър само за 12 дни. Но това съвсем не..

публикувано на 20.08.25 в 13:00