Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Снимка: Радио ВИДИН

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено, че манастирският комплекс е възможно да не е от XVII век, а с много по-ранна датировка, обясни за Радио ВИДИН Мирослав Марков, главен уредник на историческия музей в Чипровци и ръководител на проучването:

"Гушовксият манастир е един от най-старите манастири от периода на Възраждането тук - в района на Чипровци... Като цяло данните, които имахме, са, че Гушовският манастир е от XVII век. Но XVII век се оказва, че е времето, в което манастирът е унищожен. То се знае и точната година - при размириците и потушаването на Чипровското въстание... Това, което започнахме миналата година, е проучване около останките на черквата на манастира. Патронът на черквата е Архангел Михаил и благодарение на проучванията имаме доста добри резултати с научните цели, които си поставихме. А именно информация, свързана с архитектурата на обекта, информация за наличието в близост на некропол, начинът на покриване на черквата, изографисване и стратиграфско проучване на околния терен... В сондажите, които направихме, бяха открити много фрагменти от стенописите на черквата и то с доста сериозно запазени изображения... Благодарение на стенописите се установи, че на база техниката на рисуване и цветовете бои, които са използвали, се касае за една много по-ранна църковна живопис и стенопис, което говори за една много по-ранна датировка на целия манастирски комплекс и конкретно в черквата."

При един от сондажите в черквата е открита и бронзова турска монета от времето на Селим II - от XVI век. Именно от този период ще се търсят данни за съществуването на манастира, допълни Мирослав Марков:

"Именно една много точно дата, от която напред трябва да търсим съществуването на черквата и манастира. В един от сондажите в черквата е открита една бронзова малка монета- турско ахче от времето на Селим II, което е с точна датировка 1564-1567 г. Тоест това е много точна година, от която напред търсим развитието и съществуването на манастира... Локализирането на некропола ще е една от основните ни цели в предстоящия археологически сезон. А също така и проучването на жилищни сгради от манастирския комплекс разположени източно от черквата. Така ще може да придобием с новите цели и задачи, които сме си поставили, една по-затворена картина, която да даде много повече резултати и данни, свързани с датировката на манастира... На база данните, които имаме от миналата година и сравнени с множество проучвания на манастира в цялата страна, основно върху стенописите, сме така сигурни, че имаме доста доказателства за това, че началната дата на съществуването на манастирския комплекс трябва да се потърси много преди XV век..."

Новият археологически сезон на обекта започва през есента. За започване на проучванията е осигурено финансиране от Исторически музей Чипровци, очакват се средства и от Министерството на културата, откъдето миналата година са финансирали работата на екипа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06