Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

Снимка: Община Монтана

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на Ловно-рибарското дружество и от Кирил Рапонски - собственик на рибно стопанство в язовира. 


"Всяка година в периода на забрана за риболов извършваме тази дейност, за да дадем възможност на малките рибки да оцелеят като се адаптират по-добре", заяви Ростислав Василев – началник сектор „Рибарство и контрол в ИАРА – Монтана. Той обясни, че в язовир Огоста има много висока популация на сом, бяла риба, щука и други хищни риби, затова е по-добре да се увеличи биоразнообразието с по-миролюбивни видове като шаран и бял амур.


"Зарибяваме редовно и по-малки селски язовири в община Монтана и областта, заяви Валери Спасов – служител на ИАРА и общински съветник.


Кметът Златко Живков благодари на инициаторите за това, че се грижат и възстановяват рибното богатство на язовира и целогодишно го пазят от бракониери.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Големите търговски вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия , което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна. Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за веригите..

публикувано на 05.10.24 в 16:36

Гимназията по туризъм във Видин беше домакин на гости от Румъния

Международна среща, посветена на Европейския ден на езиците -26 септември, и Международния ден на учителя - 5 октомври, се проведе във Видин . Домакин е Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", а нейни гости са преподаватели и ученици от Дробета-Турну Северин, Румъния. Във видинската гимназия в момента се изучават руски, френски и..

публикувано на 05.10.24 в 14:59

Група за стари градски песни "Мездрея" на национален фестивал

Изпълнители от Група за стари градски песни "Мездрея" ще участват в Националния фестивал за стари градски и шлагерни песни "В прегръдката на Танголита" . Фестивалът се провежда в Нова Загора и тази година ще е второто му издание. Той има конкурсен характер и в него ще участват непрофесионални вокални изпълнители над 18 години в три категории -..

публикувано на 05.10.24 в 14:43

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено

Сградата на Община Враца ще бъде осветена в зелено тази вечер, съобщиха от местната управа.  По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, сградата на администрацията ще бъде  осветена в зелено на 5 октомври от 19:15 часа. Инициативата се осъществява съвместно с Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и цели популяризирането в..

публикувано на 05.10.24 в 12:35

Ремонтират улици в община Борован

В Община Борован върви работата по изпълнение на инфраструктурния проект за "Ремонт и рехабилитация на улици в Oбщина Борован".  На 2 септември е открита строителната площадка и ремонтните дейности по населените места. По проекта се предвижда да се извърши реконструкция и рехабилитация на следните улици: село Борован – ул. "Тошка Петрова' ;..

публикувано на 05.10.24 в 10:00

Маркови дрехи за благотворителност ще продават в Монтана

Маркови дрехи на достъпни цени ще се предлагат в Монтана. Идеята е на инфлуенсърките Йоана Димитрова, Ивомила Петкова, Ванеса Кьосина и Симона Колева. Певицата Йоана Димитрова е от Монтана, финалист в популярен музикален формат. В момента Йоана гледа едногодишната си дъщеричка. Подобен базар се организира за първи път в Монтана "Ще продаваме..

публикувано на 05.10.24 в 09:35

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани в област Враца

Повече от 240 милиона лева са били инвестирани във Враца и областта от Сдружението за модерна търговия. Организацията обединява едни от най-големите търговски вериги, които притежават над 750 обекта с близо 24 000 служители в цяла България.  Компаниите от сдружението оперират в сферата на бързо оборотните стоки, бяла и черна техника, продукти за..

публикувано на 05.10.24 в 09:16