Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професията детски учител - любов и призвание

Госпожа Лилия Асенова и Директор Красимира Виденова от ДГ "Русалка" Видин
Снимка: Личен архив

Децата са фундаментът на обществото, затова е много важно тяхното възпитание и обучение още от ранна детска възраст. Професията детски учител не е просто работа, тя е призвание и съдба. Професия, за която е нужно много енергия, безгранично търпение и обич. Обич, сходна с майчината. Как е избрала тази отговорна професия и как минава един работен ден за нея, разказа Лилия Асенова, преподавател в Детска градина "Русалка" във Видин: 

"Учителската професия не я избираш ти, просто така се раждаш. Израснах в учителско семейство, моят баща беше учител. Най-вероятно това се наследява, предава се. Точно поради тази причина, че явно има такива гени в мен, избрах учителската професия. Завърших "Предучилищна педагогика". Избрах я доброволно. Имах желание да се развивам и в спорта, но не се получи. Явно това си е било точно за мен. Честно казано, за мен е много важно, отивайки на работа, да отиваш спокоен, да знаеш, че те чака колега, с когото работите чудесно и затова, че те чакат деца, които искрено са готови да научат нещо от теб, също и да споделят нещо от деня с теб. За мен това е най-важното. Един учителски ден минава наистина бързо. Работното време на учителя с деца е 6 часа плътно и те минават наистина много бързо. Аз се радвам, че децата прекарват много време с нас и попиват от нас. В техните очи ние сме наистина техните лидери. 

В професията ни със сигурност има и негативи, но това мен не ме дърпа назад, а напротив. Ако усещаш със сърцето и душата си, че това те удовлетворява като работа, лично за себе си го казвам - минаваш през трудностите. Разбира се, във всяка една сфера има и трудности и негативи, но за мен като човек и учител смятам, че няма нещо, с което не можем да се справим. Повече позитиви има при нас, защото се зареждаме именно от децата. На децата не можем да кажем, че нещо е негативно или нещо не ни стига. Напротив те трябва да виждат в нас, че ние винаги можем, че трябва да се справяме и да минаваме през каквито и да е трудности без да се оплакваме. Нашата работа е много отговорна. Няма как да не спомена, че ние сме първите учители, първите добри хора и първият добър пример, който децата срещат в живота си извън семейството."

Детска градина "Русалка" и Лилия Асенова участват и печелят доста проекти, които намират място и в практиката. Един от тях е "Ранното развитие на децата чрез STEАM образованието"

"Това са дейности, които развиват у децата креативност, критично мислене, възможност и търсене на решения за решаване на проблеми. Подобрява се работата им в екип, има и изследователски момент. Децата се научават да търсят отговори, да задават въпроси: "Какво е това?", "Защо е така?". Дори от ранна детска възраст децата имат нужда да откриват, да бъдат малки изследователи, да експериментират. Провокираш децата да мислят, да се опитват и така стигат до много отговори от науката. Това просто е съвременното образование за нашите съвременни деца."


В градината наблягат също на развитието на емоционалната интелигентност на децата. Целият персонал преминава специално обучение и посещава различни конференции на тази тема, разказва Лилия Асенова: 


"В свободното време на децата ние "крадяхме" време, да играем на различни игри. Учехме се как да пристигаме на детска градина, колко е хубаво да сме усмихнати, как трябва да се чувстваме спокойни и да споделяме. Всъщност най-ценното, което научихме от този проект и използваме и в работата си, е да отделим време на всяко дете да бъде изслушано, да поговорим с него без да го осъждаме. Понякога е трудно на младите семейства да изслушат детето си, а наистина децата имат нужда от спокоен разговор. По този начин разбираме и за техните страхове. Чрез разговори и дейности, които осъществяваме в детската градина-децата наистина ни се доверяват. Естествено ние го споделяме с родителите си се стараем да даваме обратна връзка."


Да е педагог не е само професия, но и призвание за Лилия Асенова. Отдадеността в работата ѝ се отплаща с приза за най-активен учител, използващ електронен ресурс на просветно издателство. Наградата е чест и признание за нея, но по-важно е това, което ѝ дава работата в нематериален план:


"Изключително удовлетворение получавам, когато дойда и децата просто ме прегърнат и чакат с интерес нещо, което съм им подготвила. Успокоението след раздялата с родителите и голямото желание на децата да дойдат, да ме прегърнат, ме зарежда. Продължава да ме мотивира това, че в мое лице децата наистина усещат подкрепа. Ние сме екип, с колегата ми сме изключително близки и децата го усещат. Те също стават толкова близки с нас и толкова близки помежду си. Всъщност ние водим бъдещето за ръка и това е най-мотивиращото нещо за мен." 


Лилия Асенова е преподавател във втора група "Бамби" на детска градина "Русалка". Нейните възпитаници са на възраст между 4 и 6 години.

По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05