Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Берковица търсят енергийни решения за домакинства, зависими от твърди горива

3
Снимка: Радио ВИДИН

Кметът на Община Берковица Радослав Найденов и националният директор на Хабитат България Минчо Бенов подписаха рамково споразумение за партньорство във връзка с реализирането на проект Biojust. Берковица е една от двете демонстрационни общини по проекта. 


Проектът има за цел да се подпомогнат уязвимите домакинства, зависими от твърдо гориво, в прехода към сграден фонд с ниски емисии и ниско потребление на енергия, в съответствие с по-високата амбиция на “Fit to 55” в България, Унгария и Румъния. Пакетът на ЕС "Fit to 55" предвижда намаляване до 55 % на емисиите на CO2 до 2030 година.


Biojust се осъществява в партньорство между WWF и Habitat for humanity и е финансиран от европейската инициатива за климата (EUKI). Общината и националните партньори ще си сътрудничат в реализирането на всички дейности, планирани за изпълнение до 22 декември 2025 г. 


За постигане на енергийни подобрения в демонстрационните общини ще бъдат събирани и обобщавани добри практики от региона, ще бъдат разработени и мерки на локално ниво – чрез насоките, общините ще бъдат подпомогнати да създадат собствени планове за енергиен преход. Предвижда се и среща на местно ниво във връзка с общинския план за енергиен преход, както и срещи с представители на енергийно бедни домакинства с фокус върху конкретните мерки заложени в плана. При енергийно бедни домакинства е предвидено и финансиране и реализиране на част от заложените мерки в общинския план за енергиен преход.  


Общата стойност на локалния проект е 20 000 евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МРРБ: Сериозното засушаване е основна причина за недостига на питейна вода

В изпълнение на разпоредените от министър-председателя Димитър Главчев спешни мерки за справяне с безводието в страната, в МРРБ в сряда се проведе среща между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и..

публикувано на 22.08.24 в 14:19

Ограничено е движението по Е-79 край село Ивановци

Временно e ограничено движението и в двете посоки по път I-1 / Е-79 / Видин – Монтана в района на с. Ивановци поради аварирал тежкотоварен автомобил, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут за всички МПС по път Дунавци – с. Арчар – с. Добри дол, по път с. Добри дол – с. Дреновец и по път с. Дреновец –..

публикувано на 22.08.24 в 14:12

Лятно кино радва жителите на Синаговци

Продължават летните прожекции на български филми във видинскто село Синаговци. Импровизираното кино в градинката пред местното читалище се радва на интерес от малки и големи. Инициативата ще продължи през почивните дни и в следващите седмици, докато времето позволява, обясни кметът на Синаговци Иван Иванов : "Първо инициативата е поради..

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Зелените площи в Монтана ще бъдат обработени допълнително срещу комари

Днес, 22 август, от 21:00 часа ще бъде извършена имагоцидна дезинсекция срещу комари в град Монтана , съобщават от Общината. Това е четвърта допълнителна обработка, посочва Сашко Попов – главен експерт „Опазване на околната среда“ в местната администрация.  За дезинсекцията се използва препарат „Цитрол 10/4 УЛВ“. Разпръсква се с подвижен..

публикувано на 22.08.24 в 13:00

Пиян мотоциклетист без книжка блъсна колоездач в село Попица

Мотоциклет е блъснал 60-годишен велосипедист във врачанското село Попица . Инцидентът е станал вчера, 21 август, малко след 18:30 часа. М отоциклетът е управляван от 35-годишен жител на селото, неправоспособен водач. Пробата му за алкохол е положителна - 2,03 промила. Образувано е бързо полицейско производство.

публикувано на 22.08.24 в 10:58

Огнеборци потушиха пожар в Белоградчик

Незагасена цигара вероятно е предизвикала пожар снощи под наблюдателната площадка след Мислен камък в Белоградчик , съобщи заместник-кметът на общината Ангел Боянов. Само бързата реакция на пожарникарите от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" е предотвратила разрастването на огъня и нанасянето на по-сериозни щети...

публикувано на 22.08.24 в 10:41

Задържан е заподозрян за убийство на възрастна жена в село Мокреш

На 21 август с постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура – Монтана за срок до 72 часа е задържан извършителят на грабеж, придружен с убийство на възрастна жена, съобщават от прокуратурата.  На 09.07.2024 г. 82-годишната жена била нападната в дома си в с. Мокреш , област Монтана. На пострадалата бил нанесен удар с..

публикувано на 22.08.24 в 10:32