Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е екологично и достъпно строителство

Снимка: Ани Петрова

Строителството е една от индустриите с най-голям негативен ефект върху околната среда от гледна точка на материалите, които се използват, както и от гледна точка на начина, по който сградите функционират. 

Възможно е строителство с екологични материали и в същото време да е достъпно за потребители, казва д-р Божидар Иванов- част от авторския екип на Климатека, градски и социален изследовател. За целта трябва да има една малко по-активна жилищна политика в България, която да насочва инвестициите в тази посока, така че да бъдат с добра възвращаемост за инвеститорите, да бъдат достъпни за различните цели групи и да бъдат екологично съобразни.

"Някои от примерите в други държави, работя точно в тази посока, да кажем с решения като зелените сертификати на сгради или с конкретни политики, които въвеждат облекчения или по-добри условия за жилища, които се развиват в един по-екологично съобразен начин и се строят с грижа за околната среда. За заимстването е малко по-сложно в България, тъй като разликите в системите за планиране и в начина, по който се осъществяват политики са значителни между различните държави. Това са традиции и регулации, които се възпроизвеждат с времето и доста трудно се променят. Така че бих казал, че е доста трудно да дам пример, който директно може да се копира в България, но мога да илюстрирам да кажем с пазара на жилища в Нидерландия, които също страдат от така голямо количество жилища, които са строени в период, в който е имало недостиг и съответно са строени доста евтино и с не особено добри материали и като качество, и съответно от гледна точка на енергийна ефективност, не са особено добри, но сега от две години насам са въвели допълнителни стимули като част от жилищната политика, която е изключително активна там, стимули за инвеститори, които инвестират в по-добри материали и строят по-енегийно ефективни сгради. Там имат местна система, с която ги квалифицират и съответно това дава възможност след това на бъдещите купувачи, които също получават облекчения ипотечни условия, ако купят жилище с по-висок енергиен клас, да имат съответно по-малки сметки, да се използва енергията по по-умен начин в новата сграда. Проект, да кажем, асансьорът да използва енергия от соларни панели, които са включени в сградата", обясни д-р Божидар Иванов.

Зелените сертификати са международна система за оценка на сгради. Трите най-известни сертификата са  LEED, BREEAM, EDGE. Тези сертификати дават препоръки на инвеститора строител, който подготвя някакъв проект по какъв начин да интегрира, да кажем начина, по който се строи сградата - да вземе предвид къде се намира сградата, местообитания в близост, материали, които имат по-малък климатичен отпечатък, начинът по който се проектира функционирането на сградата. Този комплексен подход към самата сграда вдига летвата за инвеститорите да полагат малко повече усилия, така че просто сградата да не бъде нещо, с което се строи набързо и след това да се продаде, а тъй като ще остане за дълго време да се грижи за околната среда и да има по-малък отпечатък, допълни Божидар Иванов.

Климатичният отпечатък на строителната индустрия продължава да расте. Според последните данни на ООН, през 2021 г. строителният сектор е бил отговорен за над 34% от търсенето на енергия, както и за около 37% от замърсяването с въглероден диоксид, в резултат на енергоемкостта и управлението на строителството на сгради. В допълнение, последващият ефект от една сграда идва от начина, по който тя ще функционира. 

Как една сграда може да получи зелен сертификат може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05