Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви вреди нанасят преградите по реките

Снимка: Радио ВИДИН, архив

60% от реките, езерата и влажните зони в Европа не са в добро състояние, което се отразява пряко върху качеството на водата, както и върху популациите на животинските видове, обитаващи съответните екосистеми. Основна причина за това е огромният брой язовири, бентове и бариери. По данни на WWF Европа е континентът с най-много преградени реки и повече от 1 милион действащи бариери. Освен това европейските реки са наситени с над 20 000 активни водноелектрически централи, а други 8 000 са планирани за изграждане. Като преградите могат да бъдат язовирни стени, да отклоняват водата на ВЕЦ или бентове. 

"Свободни реки са тези, които нямат бариери по течението, които да пречат на свободното движение на рибите и на разливането на реката. Има европейска директива за водите, която България е ратифицирана и която предвижда освобождаване на реките от бариерите и подобряване на екологичното им състояние. Очакванията са поне да започне идентифицирането на изоставени прегради без собственик и да се започне тяхното премахване, а тези които не могат да бъдат премахнати на тях да бъдат построени т.нар. рибни проходи. За това има най- различни финансови инструменти, посочи Стоян Михов- ръководител на програма "Води" на WWF- България.

"Това е проблемът, че няма изградена ясна система как ще бъдат премахнати тези съоръжения, за чия сметка и дори и в какъв срок ще бъдат премахнати. Дори няма и законово основание да започне това премахване, защото когато някой няма собственик кой всъщност трябва да отговаря за премахването. Не е уредено със закона. Това са едни от много големите предизвикателства и това е и причината в България почти да няма премахнати такива бариери. Ние имаме един-два опита с много малки бариери. Настина е много дълъг и труден бюрократичен процес", каза Стоян Михов.

Най-големият проблем, който създават преградите по реките, е за рибните популации, защото те имат нужда от определено пространство в реката, за да се размножават. Сегментиратето на реката унищожава рибните популации. Речната екосистема започва да отмира и реката оставя като един канал. Преградите по реките в България не са и описани, затова и никой не знае мащаба на проблема.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мариана Димитрова: Бабите и дядовците са символ на стабилност

3 октомври е Световен ден на баба и дядо . Денят е повод да отдадем заслужена благодарност на баби и дядовци за подкрепата им към деца и внуци. Трябва да бъдат почитани, казват видинчани.   "Дядовците и бабите са ни едно богатство. Благодарение на тях сме тук, ние, нашите родители. Специално на мен те са ми много от помощ, затова съм..

публикувано на 03.10.24 в 17:16

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" е собственик на рибния ресурс на водоема

Сдружение "Заедно за язовир Дъбника" стана собственик на рибния ресурс на водоема за срок от 5 години. Условията по процедурата, по която е кандидатствало сдружението са сурови, заяви Владислав Йорданов- член на организацията. "Реални сдружения, които имат членска маса, които имат членове над 500, с едногодишни билети, валидни в ИАРА. Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:41
Снимката е илюстративна

"Четири лапи": Интензивното животновъдство кара животните да страдат

Ден след Световния ден на селскостопанските животни и ден преди Международния ден за защита на животните говорим с Тихомир Димитров- ръководител на отдел "Програми" към фондация "Четири лапи" за хуманното отношение към животните и за дейността на организацията, която е фокусирана върху животните под пряко човешко въздействие...

публикувано на 03.10.24 в 16:16

Как могат да останат по-дълго туристите в Искърското дефиле

Туристическият бранш в района на Искърското дефиле се обединява около създаването на нова туристическа дестинация. Идеята възниква още миналата година. При разговори с местните хора и от наблюдения на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" става ясно, че има много голям бум на туристи по Искърското дефиле. Това навежда на мисълта..

публикувано на 03.10.24 в 16:09

Брусарци има нова зона за отдих и спорт

Брусарци вече разполага с нова зона за отдих и спорт . Общинският център е пример за това, как запуснати терени могат да бъдат превърнати в нещо полезно.  Новият обект е създаден по проект "Обичам природата и аз участвам“ в рамките на Национална кампания "Чиста околна среда - 2023 г.“.  Целта му е да повиши екологичната култура чрез..

публикувано на 03.10.24 в 14:00

Община Монтана набира кандидати за стипендии на талантливи ученици

Община Монтана обяви начало на сесия за стипендии на ученици с изявени дарби от 1 октомври. Начало на сесията за определяне на годишна и еднократна стипендия и приемане на кандидатури е съгласно чл. 10 и чл. 11 на Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии на ученици с изявени дарби от община Монтана. Това обяви за Радио ВИДИН..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

Виктория Асенова - VikA с нов сингъл и видеоклип

Младата певица, родом от Видин, Виктория Асенова -VikA представи новия си сингъл и видео към него. "Gimme love" е песен, създадена от самата изпълнителка и нейните италиански продуценти. След"Heart babe", чиято премиера бе преди година, това е втората песен, продуцирана  от звукозаписната компания със седалище в Италия. Песента е на английски език..

публикувано на 03.10.24 в 10:05