Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съвет Видин с Декларация към институциите за буферния паркинг

Снимка: Радио Видин

Декларация с искане да се сезират държавните институции относно буферния паркинг край Дунав мост 2 прие Общински съвет Видин. Предложението внесе Калин Виденов по време на редовното заседание на местния парламент. Той обясни, че целта на декларацията е тя да достигне до отговорните институции, които да проверят законността на паркинга, свързана с организацията на движението:

"Тази декларация е свързана с буферния паркинг. Тук се създава впечатление за незаконност. Оказва се, че никой не иска или по-скоро няма отношение към този буферен паркинг... От нито една държавна институция нямат отношение към това съоръжение, а както вече стана на въпрос, задължително превозвачите трябва да преминават през въпросния паркинг и трябва да заплащат такса. И с тази декларация да се информира Министерски съвет, Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи..."

Общинският съветник Валери Василев, който е в надзорния съвет на българо-румънското дружество "Дунав мост 2 Видин-Калафат" коментира декларацията:

"Това, което колегата изчете тук по никакъв начин не може да бъде насочено към община Видин... Може да насочим някаква декларация към национално ниво, министерско ниво, но тук на местно ниво общината няма никакви права да решава този проблем... Това, което се случва там наистина е една неуредица..."

Общо 30 точки бяха включени в дневния ред на редовното заседания на местния парламент. Съветниците приеха предложения за актуализиране на бюджета на общината за настоящата година, актуализация на капиталовите разходи и утвърждаване размера на заплатите на кметовете в община Видин. Местният парламент гласува също за захранване на сметки и погасяване на задължения, свързани с проекти в общината. За нуждите на Районната избирателна комисия бе предоставена Спортната зала във Видин, във връзка с установяване и обявяване на резултатите от изборите на 9 юни 2024 г. Бяха приети и други точки свързани с предоставяне и продажба на имоти собственост на общината. 

За Радио ВИДИН сесията обобщи председателят на местния парламент Светослав Славчев. 

"... Гласува се предложение за промяна на правилника, гласува се предложение за създаване на комисия за избор на съдебни заседалите към Окръжен съд Видин... Взе се и едно хубаво решение за изясняване на статута на започнатият строеж на църква в село Новоселци, община Видин. Като аз се надявам да бъдат предприети мерки от кмета на община Видин, още повече, че той беше задължен с наше решение, което ще бъде изцяло в полза на обществото. В крайна сметка да бъде довършен един православен храм... Очевидно имаше и дискусии, имаше и разнобой на мнения, което е нормално, такива са правилата на демокрацията. Но в крайна сметка експлицитно бе показана волята на общинските съветници да работят в полза на интересите на общината и на град Видин... Декларацията за буферния паркинг, тя е достатъчно красноречива, ще стане достояние на обществото и ще бъде изпратена до съответните институции. Общинските съветници искам да заявя, че единодушно я приеха. Определено има проблем с паркинга, не е от компетенцията на Общински съвет да извършва контрол. Има пожелателен характер обаче, институциите, които имат компетенциите ... да извършват съответните действия."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00