Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 май 2024 година

Снимка: Радио Видин

Започна 76-то издание на Националния поход "По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до историческия връх Околчица. Походът по пътя на Ботевия подвиг е най-старата и най-масова родолюбива туристическа проява у нас.По 120-километровия маршрут от Козлодуй до връх Околчица се преминава за пет дни.


Служители на производствената база на държавното предприятие за млечни продукти във Видин започнаха предупредителна стачка. До нея се стига след като исканията на работниците, сред които увеличаване на основните заплати с 30% и подобряване на условията на труд не са удовлетворени.


Безработни младежи до 29 г. в общините Враца и Криводол в края на април са 220. Това са 138 в града под Околчица, а 82-ама – в съседната община Криводол. В сравнение с март общият брой на регистрираните безработни младежи е намалял с 37 или 14,40%, като намаляването се дължи основно на регистрираните в община Враца младежи, които са със 16,87% по-малко спрямо предходния месец, а при регистрираните в община Криводол намаляването е с 9 лица.


484 четвъртокласници от Видин се явиха на Национално външно оценяване по математика. Изпитът е преминал спокойно, каза Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието във Видин.


400 години от своето създаване отбелязва тази година Основно училище "Петър Парчевич" в Чипровци. По този повод днес в училището бе отворен Заветът към поколенията, написан и оставен през 1984 година от тогавашното училищно ръководство.


27 точки бяха залегнали в дневния ред на днешното заседание на Общинския съвет във Враца. В програмата има 24 точки и 3 допълнителни казуса, които бяха внесени впоследствие. 


Районно управление бе открито официално във Вършец. През последните близо две години полицейското управление във Вършец функционираше, като участък към Районно управление Берковица. Със заповед на вътрешния министър дейността му бе възстановена. На длъжността началник е назначен главен инспектор Иван Димитров. Районното полицейско управление ще отговаря за население от около 8 000 души от 9 населени места на територията на общината.


Приключва периодът на забраната за риболов на пролетно-лятно размножаващи се риби. Към момента нарушенията по време на забраната не са фрапиращи, съобщи Ростислав Василев - началник сектор "Рибарство и контрол" - Монтана към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). На лицата са съставени актове, риболовните уреди са конфискувани. На 1 юни се открива любителският риболов.


Ремонтните работи по новата църквата "Св. Николай Чудотворец" в Ослен Криводол са към своя край. Храмът вече е електрифициран, водоснабден, с разрешително от "Пожарна безопасност" и официално въведен в експлоатация. Иконостасът е почти напълно изографисан, а подът е облицован с врачански камък и гранитогрес. Предстои да се закупи църковно оборудване. 


Изложба "От любов към кучето" e открита в Мездра. Инициативата е на читалище ”Просвета 1925” и пенсионерския клуб в железничарския град. Автор на изложбата е Даринка Цонкова- пенсионирана учителка, председател на пенсионерския клуб, която представя своята колекция от кучета-играчки. 


Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" е домакин днес и утре на съвместна инициатива на унгарския културерн институт. Събитието ще  протече в три фази - прожекция на късометражни филми с въздействащи послания, практически работилници и заснемането на кратко визуално есе на екологична тема. 

Шесто ново заглавие ще обогати репертоара на Драматично-куклен театър Враца за последните пет месеца. "Добре дошли в България 2" е създаден специално за Врачанския театър от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, които съчетават в него хумор, емоционалност и критичен поглед върху различните аспекти на българската действителност. 

 

Официалното откриване на инициативата на Видинската регионална библиотека "Лято с Библиотеката" 2024 г. ще бъде  открита на 1 юни от 10:00 часа на откритата сцена пред Библиопощата. Тогава ще бъде представена и лятната програма за работа с деца на Библиотеката. Програмата ще продължи с представяне на съвместната книга на Надежда Милева и Петя Терзииванова - "Българските народни приказки - ключ към емоциите на нашите деца", което е предвидено за 11:00 часа. След нея децата ще могат да участват в интерактивна сесия, в която да зададат собствени приказки.


Избори 2 в 1


237 избирателни секции ще има в област Видин по време на изборите на 9 юни. В 124 от тях ще може да се упражни право на глас и с машина и с хартия, обясни председателят на Районната избирателна комисия във Видин- Даниел Боянов. 

Изборите за Национален и Европейски парламент на 9 юни в област Враца ще бъдат организирани в 330 секционни избирателни комисии, разположени в 10-те общини от областта. Над 100 са СИК-овете във Враца


С 1000 по-малко ще гласуват на изборите в област Монтана, на 9 юни, в сравнение с година по-рано. Четири общини са поискали да имат подвижни секции, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия в Монтана Петко Петков. 

По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40