Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Vivo Montana"- 15 години музика и страст



Днес в "Професия хоби" ще ви срещна с една група, която не се нуждае от представяне - бандата "Vivo Montana". Поводът- днес навършват 15 години. 
Групата се състои от 9 младежи, които изпълняват балканска и ъндърграунд музика с иновативно звучене. В техния репертоар присъстват елементи от български фолклор, етно, джаз, фънк и поп. Те използват традиционни медни духови инструменти - тромпет, тромбон, баритон, туба, както и ударни инструменти. Името на групата произлиза от италианските музикални термини "vivo" (живо) и "Монтана" - родния град на бандата. 

През 2009 г., учителят по музика в математическата гимназия в Монтана Пламен Крумов избира 7 млади музиканти от училищния оркестър и ги обединява в групата "Vivo Montana"
"Vivo Montana" навършват 15 години от създаването си - 15 години, изпълнени с музика, страст и неизмерима енергия. Тези млади и талантливи музиканти спечелиха сърцата на България и грабнаха първото място в "България търси талант" през 2016 година. За "Vivo Montana" музиката не е просто работа - тя е призвание и начин на живот. Всеки тон, който изсвирват, всяка мелодия, която изпълняват, носи със себе си вълна от емоции и радост. Техният уникален стил и интерпретация на духова музика ги отличават и правят изпълненията им незабравими. Те не просто свирят - те разказват истории, създават спомени и свързват хората. Разговаряме с техния ръководител Пламен Крумов, който е създател на групата:

"Зарибих доста деца и така направихме младежки оркестър към гимназията. Впоследствие, след една година, с най-изявените сформирахме "Виво Монтана" и всъщност всичко тръгна от там... Най-забележителното е, че спечелихме "България търси талант" и в същото време и преди това и след това, много многобройни концерти, интересът беше невероятен към този род музика и най-вече изпълнявана от млади момчета, защото преди 15 години беше доста демоде духовата музика, свиреха само възрастни колеги, почти вече беше на изчезване и заедно с момчетата и с техния ентусиазъм доста възродихме това нещо. Трябва да кажа, че в момента имаме доста такива групи от млади хора, които свирят тази музика, което много ме радва... Предизвикателства сме имали, когато трябва да влезем в някакъв нов стил или ново изпълнение, защото беше на равнище ученически духов оркестър, след това музиката на Дико Илиев - северняшката музика  и вече впоследствие ни се наложи да правим по-сериозни проекти..."

Успехът на "Vivo Montana" е плод на упорит труд, всеотдайност и любов към музиката. "Vivo Montana" не спират да се развиват и да вдъхновяват. Те са доказателство, че когато работиш с душа и сърце, резултатите са вълнуващи и въздействащи. 

Пожелаваме им още много години на сцена, безброй концерти и нови музикални върхове. Нека тяхната музика продължи да радва и вдъхновява, да събира усмивки и аплодисменти. Защото "Vivo Montana" не са просто брас бенд - те са музикална магия, която завладява сърцата на всички. 

Честита годишнина, "Vivo Montana"! Продължавайте да свирите с онази магия, която ви прави толкова специални!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29

Враца се сдоби с модерни спортни площадки

Две нови спортни площадки изградиха във Враца. Те са напълно оборудвани с модерни уреди за така наречения "street fitnes" (уличен фитнес), отговарят на всички стандарти за качество и безопасност. Инициативата е на сдружението "Чемпиънс фактъри" (Champions factory), като общо в страната са изградени 10 фитнеси на открито, в 5 различни града в центрове..

публикувано на 19.09.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 19 септември 2024 слушаме джаз от Македония

Обръщаме внимание на музикалното изкуство на югозападната ни съседка, тъй като в много отношения принципите на създаване и изпълняване на музика на Балканите са сходни. Сред лидерите на джаз сцената там са  Филип Стевановски  – композитор, тромбонист и кийбордист,  Мишел Трайковски  – виртуозен акордеонист, изпълняващ етно и фолк джаз, свирейки с..

публикувано на 19.09.24 в 09:00

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06