Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 31 май 2024 година

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през май

5
Снимка: Радио Видин

На 5 май отбелязахме един от най-светлите християнски празници - Великден. Преди това за посещаващите двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"- за деца и за пълнолетни, беше организирана беседа за смисъла на празника. Гостуваха младежи от селата Ружинци и Раковица, заедно със своите придружители. Преподавателят по вероучение в Неделно училище и занимания “Християнство-Православие” - Видин Йоана Горанова разказа за историята и обичаите на някои от предхождащите Великия ден празници, за същността на Страстната седмица и Христовото Възкресение. 

"Събота срещу неделя идва най-щастливият ден, именно Възкресение Христово. Христос, както е в гроба, възкръсва, има нов живот, живот, с който ни дава надежда, че ние можем да отидем при Него."

След беседата, децата и младежите се включиха в предварително подготвените от специалистите на социалните услуги работилници- за боядисване на традиционните за празника великденски яйца, за изработка на великденска украса и замесване на обредни хлябове. Под ръководството на ерготерапевта Моника Петкова младежите замесваха великденските хлябове. Тя разказа, че характерна за великденските хлябове са боядисаните в червено яйца и кръстът, но уточни, че универсална украса няма.

"Типична великденска погача няма. Всяко семейство решава как да бъде оформена." 

Трудотерапевтът Цветелина Йорданова ръководеше работилницата по боядисване на великденски яйца.

"Боядисваме яйца. Децата се забавляват. Имаме най-различни методи за боядисване и украса - с кристали, с лепенки."

По повод Международния ден на предизвикателството и българския спорт - 17 май, в сградата на Фондация „Подкрепа за реализация“ се проведе третото по ред Детско спортно състезание „Пес патрул“. Игрите бяха по мотиви от любимия за децата анимационен сериал, а след това имаше и викторина с въпроси за героите от филма. В надпреварите участваха ученици от Дреновец, Ново село, Раковица и Ружинци. Организаторът "Социални дейности" Юлита Петрова обясни:

"Професиите на кученцата са много интересни и занимателни за децата и по този начин като ги запознаем с дейността на кученцата - полицай, пожарникар, спасител и този, който почиства и се занимава с рециклирането, те добиват умения, които биха могли да им помогнат. Учат ги на добродетели, на качества - да комуникират помежду си, на отборност, на сътрудничество. Освен това състезанието е вид интеграционна дейност. На нашите мероприятия винаги има хора с увреждания и без. Това е основната идея на тези мероприятия."

Образователният медиатор Светослав Йосифов придружаваше децата от училището в Дреновец. 

"С 11 дечица сме тук. Имат доста голямо желание за игри."

Също многобройна беше групата от Ружинци, а децата обясниха:

"Не беше никак трудно. Беше забавно и искаме пак да дойдем."

За участието на децата от Раковица обясни Албена Герасимова, ръководител екип на Центъра за обществена подкрепа в Ново село.

"Емоцията е голяма, защото децата не ходят често на такива състезания."
 
Победител в игрите стана отборът от Раковица. Ивайло е сред участниците.

"Успяхме със сила, с воля и ум."

Директорът на училище "Христо Ботев" в Раковица Албена Василева разказа за участието на децата.

"Нашите деца с огромен ентусиазъм очакват подобни събития, за да могат да излязат извън Раковица, да видят свои връстници, да се запознаят с още деца, да изпитат нови емоции."

Как премина състезанието обясни Павел Павлов.

"Като кинезитерапевт, аз отговарях за спортните игри. Те преминаха на три етапа, съобразени с професиите на кученцата от "Пес патрул". Победител е отборът на Раковица. Втори е отборът на Ружинци. Двете трети места са за Дреновец и Ново село, като само да отбележа, че отборът на Ново село беше от по-малки деца и направиха страхотно впечатление. Бяха доста бързи и съобразителни в игрите." 

Спортни събития и работилници, наречени "Щуроландия", са част от програмата на Община Видин за Деня на детето. Фондация "Подкрепа за реализация" е сред организациите, които помагат за провеждането на събитията. Юлита Петрова разказва:

"Това е 12-та по ред година, в която ние участваме в "Щуроландия". Ние сме  подготвили няколко работилници. В едната работилница ще се изработват арт неща. Имаме спорт, образователни игри, спортни състезания с колелета, тротинетки и други пособия."

"Като всяка година аз ще рисувам върху лицата на малки и по-големи деца подбрани герои. Всяко дете ще избира какво да бъде нарисувано. Подготвили сме две работилници, като в една от тях тази година включихме оцветяване на тениска, която децата могат да оцветят и да си я вземат. Ще има рисуване върху платна и изработка на маски", каза
ерготерапевтът Моника Петкова.

Специалният педагог и логопед Даниела Иванова разказва за част от надпреварите в детския празник.

"Нашата част, на двамата психолози и мен, са игри, които са много забавни за децата и всяка година интересът към тях е все по-голям. Ще има кутии с два еднакви предмета. Ако при отварянето им предметът, скрит  в двете кутии е еднакъв, се печели предметът, който е скрит там. Другата игра е "Змия". Нарисувана е змия и има квадрати, които са разпределени. Има три или четири уловки. Участват шест или осем деца и борбата за финала е голяма." 
  
Кинезитерапевтът Павел Павлов ще ръководи част от спортните игри на детския празник.

"Ще има мини баскетбол, стрелба в кош ще е основно. После ще има футбол, мини футбол. Ще завършим с дърпане на въже. Ще има предизвикателства."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00