Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева- от любовта към рисуването до тънкостите на архитектурата

3
Снимка: личен архив

 
Ивелина Василева е прекрасна млада дама, по професия архитект, но и талантлива художничка. Наскоро тя подреди своя самостоятелна изложба в родния си град Мездра.  

Родена е през 1997 година, благодарна е на своите родители, които я учат, че всяка дума и всяко действие имат своите последствия и всеки трябва да е отговорен за поведението си- пред себе си и пред обществото. С радост си спомня за летните месеци в Моравица при баба и дядо, на които тя и брат й помагат в градината и при отглеждането на животинките. Според нейното семейство освен идилия, на село има и много труд и това е начинът да се подготвиш за живота. 

Учи в ОУ "Христо Ботев" и се проявява като любознателно дете, обича да участва в състезания и олимпиади, да изследва живота и света, любопитството към света и до днес я съпътства. По това време, когато е 5-6 клас, се насочва към архитектурата. Знаейки насоката на бъдещето си следване логично продължава средното си образование в математическата гимназия във Враца. Записва паралелка с профил "Математика и информатика". Продължава усилено да участва в олимпиади, извънкласни дейности, в лагери, и това й дава опитност и допълнителни знания, които в последствие й помагат при кандидатстването във ВУЗ. 

У дома като малки, тя и брат й рисуват животни, гледайки една книжка, която баща им дава и ги кара да прерисуват. Това са всъщност първите стъпки в рисуването, което по-късно става любимо и предпочитано занимание- и за Ивелина, и за брат й, който завършва архитектура. 

След дълга и сериозна подготовка Ивелина е приета в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“. През 2022 година успешно завършва петгодишното си обучение и в момента работи като архитект. Защитава и докторантура в катедра "Жилищни сгради", това й дава възможност да преподава на студенти- нещо, което също й допада. 

Като малка любимото й занимание е да рисува портрети, да изпипва детайлите и да изобразява очите на хората. Днес нейната любов към рисуването продължава, в свободното си време рисува, най-вече пейзажи. Наскоро тя подреди самостоятелна изложба живопис „Загадъчни пространства“, която е тематично обединена. 

Експозицията включва 21 живописни творби, изпълнени с акрилни бои, предимно природни пейзажи. Куратор на изложбата е Светла Дамяновска:

"… Гледайки платната с нарисувана на тях гора, имам чувството, че мислено се разхождам в тайнствения и малко страшен лес от приказките на братя Грим - там, където живеят странни същества (примерно пазителят на гората, каквато едноименна картина има в експозицията) и се случват вълшебства. Именно гората е една от често повтарящите се теми в тази изложба. Ивелина е нарисувала нейната разнообразна красота, едва забележимите пътеки, пробиващите полумрака снопове слънчеви лъчи, мъглата и тайнствена атмосфера, която цари там..." 

Природата за Ивелина е източник на енергия, зареждане и вдъхновение. Обича да се разхожда в гората, в планината, обича полята и градските паркове. Природата е част от нас и не бива да губим връзката си с нея, смята младата авторка. Обича да ходи в двете си села - Моравица и Руска Бела, и да преоткрива красотата на селската природа. 


Най-ценните неща в живота й са здравето и спокойствието, щастието и хармонията. Има мечта - да посети далечна Япония, да се запознае с начина на живот и философията на японците за живота. 

УЧИТЕЛИТЕ
"Моят учител, смея да твърдя, е учител с главно У и човек с главно Ч, който ме подготви не само за кандидатстудентските изпити, но и за света и промени моите виждания към добро за света. Това е Деян Ганецовски. Той ни подготви за това техническо рисуване, което се изисква в университета... Изисква се много мисъл, триизмерно виждане на нещата, подготовката е сериозна, защото изпитите са доста тежки..."



РИСУВАНЕТО 
"Като малка много обичах да рисувам портрети, в ученическите си години, беше предизвикателство за мен да успея да представя човека, когото рисувах, във вида му, в който е и на платното, обичах да изобразявам детайлите, да изпипвам елементи по дрехи, по коса, обожавам да рисувам очи, тъй като смятах тогава и сега, че очите са прозорецът на човешката душа. И най-добре пресъздават емоцията, състоянието и духа на човека...Когато имах време и желание, просто сядах и рисувах, няма значение ден ли е или нощ... Сега, след като завърших университета, преоткривам света на цветовете и възможностите, които дават различните комбинации от цветове и техника. Точно това ме вдъхновява - самото експериментиране и безкрайните възможности за представяне на идеите върху платното, в началото много ме плашеше бялото платно, впоследствие разбрах каква свобода ти дава себеизявата върху платното...
В последните години най-много ме вдъхновява природата във всичките й форми, много обичам да рисувам пейзажи, горите, планините, небето, облаците, някак усещам тази смиреност и спокойствие. Усещам гората като нещо, което е част от мен и аз съм част от нея, и това спокойствие искам да го пресъздам и върху платната..."



ЖИВОТНИТЕ 
"Обожавам животните, но като че ли малко повече харесвам котките с тяхната самостоятелност. Не си им нужен особено, но въпреки това са все около теб. Самите животни усещат, че си спокоен и добър човек, и идват... "

Повече за живота и мирогледа на Ивелина Василева чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възраждат Дома на железничаря в Мездра

На своето последно заседание Общинският съвет в Мездра даде съгласие и възложи на кмета Иван Аспарухов да финализира сделката с „Холдинг БДЖ” за придобиване собствеността на сградата на Дома на железничаря. Така вече се вижда краят на сагата с тази символична за града сграда.  Как обаче се стигна до този казус? Преди 50 години - през 1974 г. по..

публикувано на 01.10.24 в 08:46

Ана-Мария Герасимова: Творец от Берковица, който покорява сърца с музика, литература и доброта

Родена в живописното градче Берковица, сгушено под връх Ком, Ана-Мария Герасимова е пример за вдъхновение. Завършва езиковата гимназия в Монтана, а след това заминава за София, за да следва "Право". Нейният творчески дух, обаче, не остава на заден план. Още от 4-годишна възраст Ана-Мария свири на пиано - нотите са първото, което научава, дори..

публикувано на 30.09.24 в 17:30

Читалищата откриват новата си творческа година

Новата учебна и творческа година на видинските читалища ще бъде открита на 1 октомври, когато в образователните и творческите им школи ще влязат таланти от всички възрасти. В Народно читалище "Светъл ден" най-малките ще са 5-годишни. Те ще прекрачат прага на школата по съвременни танци. За по-големите са народните танци, обясни Йоана Ванкова от..

публикувано на 30.09.24 в 16:59

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20