Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколадови изделия за истинските ценители

| обновено на 04.06.24 в 14:14 | Интервю
4
Снимка: личен архив

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за тях начин - без никакви консерванти, изкуствени оцветители и нискокачествен шоколад. 
Така се заражда всичко, но след това тя започва да изработва шоколадови изделия, които да достигнат и до другите хора, извън нейното семейство, и ние сме ѝ адски благодарни за това нейно решение, защото днес можем да се насладим на тези уникални висококачествени продукти, направени с най-добрия шоколад, който се предлага на пазара в България. Уверявам ви, че това е точно така, защото още усещам вкуса и помня чувството след като опитах един от нейните шоколадови бонбони, който беше с бял шоколад и пълнеж от капучино. Няма такова удоволствие.
Срещнах моята събеседничка на една от проявите на платформата за събития Sтетика На Базар сме! В парка. Едва успях да я дръпна настрани, за да си поговорим, защото постоянно имаше клиенти на нейния щанд, там бяха и нейните деца и майка, която я замести за малко. 

Представям ви Калина Павлова от Видин, която е на 35 години и се занимава с направата на шоколадови изделия съвсем отскоро, но вече има ателие в столицата "Choco gems".



"Официално с ателие за занимавам професионално от едва 6-7 месеца... Никога не съм го превръщала преди в търговия. Просто си правех всякакви шоколадови изделия за децата, тъй като много избягвам консумацията на хидрогенирани мазнини, палмова мазнина и т.н., а е трудно да се намират вече такъв тип изделия и затова започнах да правя за тях изделия от качествен белгийски шоколад, всякакви шоколади... И знам, че поне това, което аз им давам като продукт, минало е през лично моите ръце, знам какво съдържа и съм сигурна, че е качествен."

Освен към детската аудитория, шоколадовите изделия на Калина са ориентирани и към възрастните. 


"Всъщност започна неориентирано към детската аудитория, но видях, че хората доста се интересуват от качествени продукти за децата си и затова отскоро всъщност направих и детска линия, имам в сайта отдел "Детски свят" и там има доста фигурки - с пълнеж, без пълнеж, които са изцяло за дечицата... Децата наблягат на фин млечен шоколад, по възможност. Големите, честно казано много е различно. Някои хора търсят по-екстравагантните, каквито аз също предлагам. Други си търсят традиционното, като че ли българинът като цяло не се е отпуснал още да пробва много нови неща, имам такива наблюдения. Аз не предлагам нещо много засукано и завъртяно. Но все пак имам някои бонбони с подправки, които наистина са прекрасни и който ги е опитал, дори хора със скептицизъм, са останали доволни."



Сред шоколадовите изделия на Калина може да срещнете такива с шафран, с тонка боб, канела, джинджифил, солен бонбон, както и бонбони със съдържание на алкохол.

"Аз използвам много висок клас алкохоли, само алкохол, нямам ароматизатори и мисля, че вкуса на ганаш с Коантро, ром - тези класическите, ако се добави и ядка, стават страхотни. Аз обичам много сладки неща като пралината, лешниковата паста или бадемова, но когато има контраст между бяла черупка на бонбона с нещо по-кисело вътре като малина или маракуя, или съответно плътен черен ганаш, според мен става много хубаво." 



Това беше историята за хобито на Калина, което се е превърнало в професия - изработването на шоколадови изделия от висококачествен белгийски и френски шоколад. Да ви кажа, още съм заредена от нея и страстта, която тя очевидно има към това, което прави. Освен страстта обаче, вие сами се убедихте и колко професионално подхожда към работата си. Зад нея освен страст и желание, има много знания, които, сигурна съм, тя трупа всеки ден и няма да спре да надгражда, защото тя е истински артист, който приготвя продукт, който си заслужава да пробвате, защото нейните шоколадови изкушения са истинско удоволствие за небцето и въобще за сетивата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светла Буюклийска

Сдружението "Врачанските къщи" става на 4 години

Сдружението "Врачанските къщи" отбелязва 4 години от своето основаване утре, 30 ноември. То е създадено с идеята да се защитят от разрушаване и да се възстановят голяма част от старите къщи с интересен облик, останали във Враца.  Според сдружението старите градски къщи са тези, които дават романтизма, престижността и даже аристократизма на..

публикувано на 29.11.24 в 17:05

Готови ли сте за "Убийства в Грейт Дидлинг"

Малкото корнуолско село Грейт Дидлинг е пълно с истории, които шведската писателка Берит Гарднър надушва веднага, след като се настанява там. Тя пристига в селото, за да заживее в идиличната къща „Уистерия Котидж“, която току-що е купила, опитвайки се да си осигури малко спокойствие и да потърси изгубеното си вдъхновение. Жителите на..

публикувано на 29.11.24 в 14:00

Сали и Кори - котки с рок имена от Враца

Две британски късокосмести котки битуват в апартамента на Димитър Цолов във Враца. Със Сали-Ерна Борислава Цолова , накратко Салиндра сме ви срещали и преди, но тя вече съжителства със сина си Кори Тейлър Димитров Цолов . За него важи следното - много пакостлив и много гальовен. И лаком. А за майка му - значително по-кротка от отрочето ѝ, но с..

публикувано на 29.11.24 в 13:08

Танцов клуб "Шарения" представя юбилеен концерт в Козлодуй

Танцов клуб "Шарения" в Козлодуй ще изнесе юбилеен концерт в града по случай своята десета годишнина. Събитието ще се проведе утре, 30 ноември, в Дома на енергетика. Участие в концерта ще вземат танцови състави не само от региона, но и извън него.  Подготовката за юбилея е започнала преди два месеца с ежедневни репетиции, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.11.24 в 13:00

Ден без покупки - възможно ли е?

Днес е Световният ден без покупки . Отбелязва се след Деня на благодарността в САЩ, който е четвъртият четвъртък на ноември. Идеята се заражда във Ванкувър, Канада, и е вид протест срещу прекомерното консуматорство. В анкета питаме видинчани и маме ли реална нужда от всичко, което купуваме, д али не купуваме, само защото е много евтино и к акво..

публикувано на 29.11.24 в 12:21

Концерт на "Шоколадче" ще зареди Видин с рок енергия

Младите таланти от ломската Вокална група "Шоколадче" ще изнесат концерт днес, 29 ноември, пред видинската публика. Концертът е озаглавен "Рок магия" и е по повод шестнадесетия рожден ден на формацията.  Ръководителят на групата вокалният педагог Росица Кръстева , заедно с част от "шоколадчетата" - Елица Дражкова, Яна Георгиева, Виктория..

публикувано на 29.11.24 в 12:03

Ще има ли сняг тази зима

Защо настоящата зима ще бъде по-студена от миналата? За да отговори на този въпрос климатологът проф. Георги Рачев обясни, че трябва да има база за сравнение. Миналата година не е база за сравнение, защото тя беше най-топлата зима откакто съществуват метеорологични наблюдения в България с температури почти 3 градуса над нормата.  "А съвременната..

публикувано на 28.11.24 в 16:37