Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шоколадови изделия за истинските ценители

| обновено на 04.06.24 в 14:14 | Интервю
4
Снимка: личен архив

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за тях начин - без никакви консерванти, изкуствени оцветители и нискокачествен шоколад. 
Така се заражда всичко, но след това тя започва да изработва шоколадови изделия, които да достигнат и до другите хора, извън нейното семейство, и ние сме ѝ адски благодарни за това нейно решение, защото днес можем да се насладим на тези уникални висококачествени продукти, направени с най-добрия шоколад, който се предлага на пазара в България. Уверявам ви, че това е точно така, защото още усещам вкуса и помня чувството след като опитах един от нейните шоколадови бонбони, който беше с бял шоколад и пълнеж от капучино. Няма такова удоволствие.
Срещнах моята събеседничка на една от проявите на платформата за събития Sтетика На Базар сме! В парка. Едва успях да я дръпна настрани, за да си поговорим, защото постоянно имаше клиенти на нейния щанд, там бяха и нейните деца и майка, която я замести за малко. 

Представям ви Калина Павлова от Видин, която е на 35 години и се занимава с направата на шоколадови изделия съвсем отскоро, но вече има ателие в столицата "Choco gems".



"Официално с ателие за занимавам професионално от едва 6-7 месеца... Никога не съм го превръщала преди в търговия. Просто си правех всякакви шоколадови изделия за децата, тъй като много избягвам консумацията на хидрогенирани мазнини, палмова мазнина и т.н., а е трудно да се намират вече такъв тип изделия и затова започнах да правя за тях изделия от качествен белгийски шоколад, всякакви шоколади... И знам, че поне това, което аз им давам като продукт, минало е през лично моите ръце, знам какво съдържа и съм сигурна, че е качествен."

Освен към детската аудитория, шоколадовите изделия на Калина са ориентирани и към възрастните. 


"Всъщност започна неориентирано към детската аудитория, но видях, че хората доста се интересуват от качествени продукти за децата си и затова отскоро всъщност направих и детска линия, имам в сайта отдел "Детски свят" и там има доста фигурки - с пълнеж, без пълнеж, които са изцяло за дечицата... Децата наблягат на фин млечен шоколад, по възможност. Големите, честно казано много е различно. Някои хора търсят по-екстравагантните, каквито аз също предлагам. Други си търсят традиционното, като че ли българинът като цяло не се е отпуснал още да пробва много нови неща, имам такива наблюдения. Аз не предлагам нещо много засукано и завъртяно. Но все пак имам някои бонбони с подправки, които наистина са прекрасни и който ги е опитал, дори хора със скептицизъм, са останали доволни."



Сред шоколадовите изделия на Калина може да срещнете такива с шафран, с тонка боб, канела, джинджифил, солен бонбон, както и бонбони със съдържание на алкохол.

"Аз използвам много висок клас алкохоли, само алкохол, нямам ароматизатори и мисля, че вкуса на ганаш с Коантро, ром - тези класическите, ако се добави и ядка, стават страхотни. Аз обичам много сладки неща като пралината, лешниковата паста или бадемова, но когато има контраст между бяла черупка на бонбона с нещо по-кисело вътре като малина или маракуя, или съответно плътен черен ганаш, според мен става много хубаво." 



Това беше историята за хобито на Калина, което се е превърнало в професия - изработването на шоколадови изделия от висококачествен белгийски и френски шоколад. Да ви кажа, още съм заредена от нея и страстта, която тя очевидно има към това, което прави. Освен страстта обаче, вие сами се убедихте и колко професионално подхожда към работата си. Зад нея освен страст и желание, има много знания, които, сигурна съм, тя трупа всеки ден и няма да спре да надгражда, защото тя е истински артист, който приготвя продукт, който си заслужава да пробвате, защото нейните шоколадови изкушения са истинско удоволствие за небцето и въобще за сетивата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Възмездие в "Ресторант"

В едно общество, което като че ли вече е станало напълно безчувствено към насилието, жертвите на престъпления и техните близки все още имат нужда от справедливост. Но ако дори служителите на реда са безсилни да я въздадат, кой би трябвало да поеме тази задача и има ли изобщо право някой да го прави? А какво ви остава, когато насилието нахлуе в..

публикувано на 22.08.25 в 17:05

Томи - пратеница на съдбата

Днес в рубриката "97 лапи и 1 опашка"  ви представяме  кучето Томи - вярната спътница на своята стопанка Цветана . Срещнахме ги по време на сутрешната им разходка - ведри, усмихнати и сякаш в перфектна хармония един с друг. Историята им започва преди цели девет години. Тогава Томи е малко, слабо и уплашено кученце, което скита само по улицата...

публикувано на 22.08.25 в 15:30

Антикварната книжарница на Анжела

Днес ще ви разкажем за магията на антикварните книжарници. За любовта на една млада жена към книгите.  Научена от малка от дядо ѝ, който е бил антиквар и букинист, да обича книгите, Анжела Иванова поема по неговия път, като завършва Университета по библиотекознание и информационни технологии. Специалността ѝ е "Книгоиздаване и редакция"...

публикувано на 22.08.25 в 15:10

Доброволци обновяват детска площадка във Видин

От години детската площадка  на улици "Широка" и "Христо Ботев" във Видин била в окаяно състояние, разказват пред Стефка Павлова младежите, които подеха инициативата за нейното обновяване. Антонина Лозанова обясни: "Събрахме се хора, които милеят за града ни и искат да живеят в една по-хубава среда. Тази дейност е финансирана в рамките на..

публикувано на 22.08.25 в 14:31

"Street Jam" – новото лице на градските партита във Видин

Тази събота, 23 август, Видин отново ще пулсира с енергията на " Street Jam " - второто издание на най-новото градско парти , което вече успя да остави ярка следа в културния живот на града. Дебютът на събитието се оказа истински феномен - без предварителни очаквания, то предизвика вълна от положителни емоции и коментари, рядкост за видинската..

публикувано на 22.08.25 в 14:00

В Брегово откриват паметник на Васил Левски

Паметник на Апостола на свободата ще бъде открит в Брегово. Паметникът е дарение от проф. д-р Иван Гаврилов и е поредния жест на известния родолюбец.  "Делото на Апостола е увековечено много отдавна, още с бесилката, когато е дал живота си за свободата на отечеството. За съжаление младото поколение има много бегла представа за нашите..

публикувано на 22.08.25 в 12:23

Свърши ли лятото

Въпреки лекото понижение на температурите лятото не е свършило. Този петък ни очакват високи температури от порядъка на 35-38 градуса. Лятото ще продължи поне и първите 15-20 дни през септември. Максималните температури могат да се повишат, сочи средносрочната прогноза. Тя зависи от един тропически циклон, който в момента се намира в..

публикувано на 21.08.25 в 17:09