Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Шоколадови изделия за истинските ценители

| обновено на 04.06.24 в 14:14 | Интервю
4
Снимка: личен архив

В "Професия хоби" става рязко много вкусно и ухаещо на шоколад, защото ви срещам с една дама, за която правенето на шоколадови изделия е истинско удоволствие. И няма как това да не е така, след като всичко започва с направата на сладки изкушения за нейните дечица. И колкото и да не е полезно сладкото, тя се опитва да им го даде по най-чистия за тях начин - без никакви консерванти, изкуствени оцветители и нискокачествен шоколад. 
Така се заражда всичко, но след това тя започва да изработва шоколадови изделия, които да достигнат и до другите хора, извън нейното семейство, и ние сме ѝ адски благодарни за това нейно решение, защото днес можем да се насладим на тези уникални висококачествени продукти, направени с най-добрия шоколад, който се предлага на пазара в България. Уверявам ви, че това е точно така, защото още усещам вкуса и помня чувството след като опитах един от нейните шоколадови бонбони, който беше с бял шоколад и пълнеж от капучино. Няма такова удоволствие.
Срещнах моята събеседничка на една от проявите на платформата за събития Sтетика На Базар сме! В парка. Едва успях да я дръпна настрани, за да си поговорим, защото постоянно имаше клиенти на нейния щанд, там бяха и нейните деца и майка, която я замести за малко. 

Представям ви Калина Павлова от Видин, която е на 35 години и се занимава с направата на шоколадови изделия съвсем отскоро, но вече има ателие в столицата "Choco gems".



"Официално с ателие за занимавам професионално от едва 6-7 месеца... Никога не съм го превръщала преди в търговия. Просто си правех всякакви шоколадови изделия за децата, тъй като много избягвам консумацията на хидрогенирани мазнини, палмова мазнина и т.н., а е трудно да се намират вече такъв тип изделия и затова започнах да правя за тях изделия от качествен белгийски шоколад, всякакви шоколади... И знам, че поне това, което аз им давам като продукт, минало е през лично моите ръце, знам какво съдържа и съм сигурна, че е качествен."

Освен към детската аудитория, шоколадовите изделия на Калина са ориентирани и към възрастните. 


"Всъщност започна неориентирано към детската аудитория, но видях, че хората доста се интересуват от качествени продукти за децата си и затова отскоро всъщност направих и детска линия, имам в сайта отдел "Детски свят" и там има доста фигурки - с пълнеж, без пълнеж, които са изцяло за дечицата... Децата наблягат на фин млечен шоколад, по възможност. Големите, честно казано много е различно. Някои хора търсят по-екстравагантните, каквито аз също предлагам. Други си търсят традиционното, като че ли българинът като цяло не се е отпуснал още да пробва много нови неща, имам такива наблюдения. Аз не предлагам нещо много засукано и завъртяно. Но все пак имам някои бонбони с подправки, които наистина са прекрасни и който ги е опитал, дори хора със скептицизъм, са останали доволни."



Сред шоколадовите изделия на Калина може да срещнете такива с шафран, с тонка боб, канела, джинджифил, солен бонбон, както и бонбони със съдържание на алкохол.

"Аз използвам много висок клас алкохоли, само алкохол, нямам ароматизатори и мисля, че вкуса на ганаш с Коантро, ром - тези класическите, ако се добави и ядка, стават страхотни. Аз обичам много сладки неща като пралината, лешниковата паста или бадемова, но когато има контраст между бяла черупка на бонбона с нещо по-кисело вътре като малина или маракуя, или съответно плътен черен ганаш, според мен става много хубаво." 



Това беше историята за хобито на Калина, което се е превърнало в професия - изработването на шоколадови изделия от висококачествен белгийски и френски шоколад. Да ви кажа, още съм заредена от нея и страстта, която тя очевидно има към това, което прави. Освен страстта обаче, вие сами се убедихте и колко професионално подхожда към работата си. Зад нея освен страст и желание, има много знания, които, сигурна съм, тя трупа всеки ден и няма да спре да надгражда, защото тя е истински артист, който приготвя продукт, който си заслужава да пробвате, защото нейните шоколадови изкушения са истинско удоволствие за небцето и въобще за сетивата. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Полицията проверява кметския наместник на Периловец след сигнали за побои

За няколко случая на насилие и побой съобщават местни жители на село Периловец, община Бойница.  80-годишният Евгени Митров разказва, че е бил бит преди няколко дни от кметския наместник Михаил Флоров. В селото живеят 10 души, а управникът е местен жител.  "Това се случи на 24 март, понеделник, в 9,30 часа. Излязох от дома и тръгнах за..

публикувано на 01.04.25 в 14:00
Цветелина Цветкова

Цветелина Цветкова: Радвайте се на този живот!

На 1 април отбелязваме  Деня на хумора и шегата . На този ден всеки има право да се пошегува със свои приятели и познати и това да не предизвиква възмущение, а напротив - смях.    Срещам ви с Цветелина Цветкова, която стана известна със своята хумористична книга "Лейди Гергана". Тя споделя, че огромна част в живота ѝ заема хуморът. А "Лейди..

публикувано на 01.04.25 в 13:00

Д-р Олга Папушева: Началото на здравата и красива усмивка започва с първото зъбче и грижата за него

Много често родителите водят детето за първи път на зъболекар едва когато се появи проблем и той е придружен от симптоматика. Тогава детето е уплашено, боли го и става сложно,  каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че първата среща на детето със зъболекар трябва да е в периода от появата на първото..

публикувано на 31.03.25 в 17:16
Веселин Маринов

Веселин Маринов стартира турнето си от Видин

Веселин Маринов ще зарадва почитателите на българската музика с концерт тази вечер във Видин. Събитието е част от турнето  "Да се събудиш до мен". Във Видин един от най-обичаните български певци ще изпълни романтични балади и свои вечни хитове. Веселин Маринов гостува в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН. "Аз много обичам Видин, не съм..

публикувано на 31.03.25 в 17:12

Лятното часово време и неговата "тъмна страна"

Днес ще засегнем темата за преминаването към лятно часово време . Идването на пролетта обикновено е свързана с позитивни емоции, защото времето се затопля, всичко разцъфва, денят се увеличава и светът някак си се събужда от зимен сън. Но наред с добрите страни, тя носи и негативни такива. И освен, че нашето тяло трябва да се пренаст рои към..

публикувано на 31.03.25 в 16:12

Враца ще отбележи Международния ден на детската книга

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга , който е посветен на един от най-важните моменти в живота на всяко дете - откритията, които правим чрез четенето. Отбелязва се от 1967 г. и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен , написал най-популярните приказки на всички времена.  Книгите за деца не..

публикувано на 31.03.25 в 16:00

Без телефони в училище: ОУ "Иван Вазов" във Видин дава пример

Пълна забрана на мобилните телефони в училище  е предложена от Министерството на образованието и науката. Основната цел на тази мярка е да се намали времето, което учениците прекарват пред екраните, и да се ограничат негативните последици от него като нарастваща зависимост, разсеяност, намалена концентрация, социална изолация и повишена..

публикувано на 31.03.25 в 14:00