Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей пази предмети на културни дейци от Северозапада

Музей на българското кино, изкуство и култура има в пазарджишкото село Черногорово. В него се пазят ценни предмети, принадлежали на изявени дейци на културата от цялата страна, включително и от Северозападна България. 

Повод да разкажем за музея ни даде едно от най-новите постъпления в музейната сбирка - сценичен костюм, с който звездата на българската естрада Нели Рангелова излиза на сцената на Златния Орфей, за да получи наградата си. Дрехата всъщност принадлежала на нейна колежка от Видин. 

Създател на музея е Емил Йорданов, познат също като диджей Емо.

"Всичко започна от ковид пандемията. Аз винаги съм бил ценител на българското изкуство и култура, но от работа и липса на свободно време не ми е оставало време да им обърна по-детайлно внимание... Като се случи пандемията, реших да се отдам изцяло на това мое вътрешно чувство, защото идеята на музея е да съхраня и запазя паметта и всички послания, мисли и филми, които нашите актьори са оставили за нас и бъдещите поколения... Музеят е в къща в село Черногорово- това беше един стар таван, неизползваем и реших  да си го направя музей..."

За да набави експонатите, използва контактите, които има от работата си като диджей:

"Аз се познавам с почти всички артисти, писатели, музиканти, техни роднини... Споделяйки тази идея, в първия момент за тях беше като шок - все пак не сме толкова близки приятели, за да ми дават някакви лични вещи на актьорите, но сега почти нямам никакъв проблем... Постоянно имам нови неща..."

Експозицията съдържа над 80 експоната, а всеки който има желание, може да посети музея   

"Това са неща, които няма къде да се видят, а по този начин се докосваме до тези хора. Идеята ми е най-вече да бъде съхранена тяхната памет и да не бъдат забравени..."

Отскоро в музея е и сако, с което е облечена звездата на българската популярна музика Нели Рангелова, когато през 1982 печели голямата награда на Златния Орфей. Сакото е принадлежало на нейна колежка от Видин. За излизането си на сцената на Златния Орфей преди близо 40 години тя си спомня: 

"Годината е 82-ра, аз минавам и първия, и втори тур за участник на Златния Орфей, бивам допусната, печеля голямата награда в международния конкурс за изпълнители... По онова време има шивачка - Рачето, която ми шиеше дрехите... Когато представих песента първата вечер бях с черна рокля, с огромно деколте, но когато трябваше да изпея още един път песента, печелйки Златния Орфей, трябваше да бъда облечена с нещо друго, а аз нямах... Рачето извади сакото, аз припаднах, защото дотогава не бях виждала такива пайетени красоти... Облече ме отгоре до долу, гримира ме и когато се явих да пея, направих впечатление с тоалета си... Голяма беше изненадата ми, когато отидохме в Пазарджик на невероятното шоу - Диско на 80-те и 90-те години, организирано от диджей Емо и когато ме очакваше изненада - прословутото сако, което оставиха в музея... В момента издирвам една черно-бяла снимка, за да им я предоставя... Това бяха славни времена, мили колеги, мили приятели, много близки, които много ми липсват... "   

В Музея на българското кино, изкуство и култура редом до шапката на Стоянка Мутафова от "Госпожа Стихийно бедствие" и молива на "Баш майстора" от едноименния филм, открихме още нещо от Северозапада - един от шпайковете на спортната легенда Йорданка Благоева, с които тя поставя един от рекордите си в скока на височина. Припомняме, че Босоногата кралица, както я наричат, е родом от монтанското село Горно Церовене. Преди няколко години излезе нейната биографична книга с това име. 

Емил Йорданов има и други инициативи, които заслужават внимание. Освен музея на българското кино, изкуство и култура, е инициирал изработването на восъчна фигура на актьора Георги Русев, изиграл незабравими по своя колорит роли в "Селянинът с колелото", "Вчера", "Дами канят". Тя ще бъде поставена в музея на актьора, който предстои да бъде открит след няколко дни в неговия роден град Костенец. Восъчни фигури ще имат също Стоянка Мутафова и Стефан Данаилов. 

Една от инициативите на Емил Йорданов е свързана с поставянето на паметни плочи на изявени дейци на българската култура. Една от идеите му е да постави паметна плоча на актрисата Леда Тасева на родната ѝ къща във Видин. Очаква подкрепа от видинчани, тъй като в момента липсва каквато и да било информация за тази къщи и дали изобщо съществува. Отворен е и за други идеи, за да бъде съхранена паметта за изявените деятели на културата и изкуството в България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00