Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

| Интервю
3
Снимка: Зорница Василева



Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова, която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам сладкарница! След дълги години, прекарани в Италия, скоро се завърнах в родния си град Видин и се престраших да отворя "Захарният свят" (Mom's Sugarworld)! Със себе си донесох много опит и магията на италианските сладкиши, които се надявам да ви харесат." 
Оказа се, че много от вас вече познават Милена, но ми беше интересно да разбера дали е доволна от избора си да се завърне в родния Видин и върви ли бизнесът ѝ. 



Затова отидох в нейното сладко местенце - с влизането чух звънеца, който зазвъня от отварянето на вратата, а от кухнята се чуваха миксери и се усещаше във въздуха как там тече упорита работа - неуморно се трудеха ръцете на Милена и на нейната помощничка Ирена. Загледах се по витрината и се усмихнах, защото видях познатите сладки италиански изделия - семпли, но ужасно вкусни. Набелязах си за после по нещо и се размечтах. Милена излезе от кухнята, посрещна ме с усмивка, дори беше леко притеснена, повдигна очилата си и ме попита какво искам за пиене - точно като една гостоприемна домакиня, която ме посреща у дома си. След това се настанихме на една от масичките, близо до витрината и се разприказвахме.
Разказа ми, че е заминала за Рим, Италия още преди 22 години със цялото си семейство, майка ѝ също. Има дъщеря от първия си брак. През годините е била и в околията на Рим, но повечето време прекарват в италианската столица. Работила е какво ли не, но първият ѝ допир до сладкарството става преди 20 години, когато работи в сладкарницата на семейството, за което работи нейната майка. Взимат я да помага първоначално. Но тогава Милена разбира, че сладкарството всъщност много ѝ харесва. Семейството също вижда, че ѝ се получава и решават да я наемат за постоянно. Крала е занаят в началото, но след това решава да се захване с него сериозно и се записва на професионален курс. Даже се записва и на курс и по карвинг - (на английски: carving, букв. "резбарство, резба") е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Произлиза от Азия. Много я влекат тези неща - украсите и декорациите. Не се спира до тук с усъвършенстването си и продължава да се записва на нови и нови курсове, съобразени с модерните тенденции в сладкарството - в различните му нюанси и придобиване на различни техники. Това са: курс за модерни торти с огледална глазура, за модерни тарти и също така декорация със захар, това са декорации на цветя и панделки. Също така посещава и друг курс - за "Кейк дизайн" или това са тортите с декорация с фондан. Попитах Милена, с какво трябва да е зареден човек, за да прави тези неща:



"Това са неща, които ми харесват да ги правя. Това са неща, които трябва да се правят с търпение и любов, най-вече търпение. Прецизност и качествени материали. Италианците много държат на храната и хубавото е, че в сладкарството рецептите им са балансирани, не е прекалено сладко и е приятно за хапване, да не ти става тежко, държат много на това нещо. По-малко държат на декорацията, въпреки че сега вече с новите тенденции започнаха и те. При тях се казва: "Първо се храниш с очите, след това го опитваш." 



Милена споделя, че винаги е искала да се върне в България. 

"Изчаках дъщерята да порасне, да си тръгне по нейния път и реших, че е време да се прибера и да направя нещо тук, да рискувам и се оказва все пак, че хората имат интерес към по-нови и по-различни неща. Честно казано, не очаквах, че ще има такъв интерес, но се радвам, че все пак се търси нещо по-качествено и по-различно, защото във Видин малко са монотонни нещата. Виждам, че във Видин хората искат нещо качествено и не гледат цената, търсят да е вкусно, да не е тежко, защото явно са се наситили на едно и също нещо."
 
Милена е тук, във Видин, заедно с нейния съпруг, който е румънец. Срещат се преди 10 години в Италия, където пламва любовта помежду им. Когато бил назрял момента тя да пожелае да напусне Италия, не били изправени пред кой знае каква дилема къде да отидат, в България или в Румъния. Защото мъжът ѝ  не искал да се прибира в родината си, по-скоро искал да я последва тук. Единственото, което го притеснявало бил проблемът с езика, с който ще се сблъска в България, но реално в днешни дни това се оказало излишно притеснение. Отделно той много помага на Милена за всичко и я подкрепя в нейното начинание.

Милена със съпругът ѝ и нейната помощничка.

"Моят съпруг много ме подкрепи и ми каза "ще рискуваме, трябва да го направиш, защото на теб ти харесва да го правиш и ще видиш, че ще имаш успех!" и аз реших да рискувам, честно казано. Защото ако не рискуваш няма да разбереш никога дали ще стане или няма да стане... И реших, че е крайно време да се пробваме да си направим нещо ново, да държа на качествени материали и качеството да не го развалям и мисля, че ще има хора, които ще го оценят."

Милена казва, че Италия понякога ѝ липсва.

"Липсват ми красотите ѝ. Може би храната, кафето, което по принцип мисля, че е най-доброто за навсякъде. Хората - не особено. А и там живота е толкова енергичен, забързан - сутрин отиваш на работа, вечер се прибираш, нямаш време за почти нищо. Тук е по-спокойно все пак и съм си вкъщи."

След като разговорът с Милена приключи си избрах от витрината познатото в цял свят каноло сичиляно. Версията на Милена е страхотна, защото тя слага шоколадови елементи. 
Много ми хареса как завърши разговорът ми с нея. Тя каза, че ако човек обича нещо и най-вече го иска, каквото и да е то - то няма как той да не успее. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Агенция "Мяра": 74% от българите казват, че животът поскъпва

Близо три четвърти от пълнолетните българи намират, че в последните седмици има увеличение на цените на стоките и услугите. Данните са от независима изследователска програма на социологическата агенция „Мяра“, публикувани днес. Изследването е проведено в началото на август сред 801 пълнолетни български граждани.  „В последните няколко седмици усетих..

публикувано на 20.08.25 в 17:40

За комарите и хората

Международният ден на комара се отбелязва всяка година на 20 август. Това е денят, в който се чества годишнината от откритието на сър Роналд Рос на начина за пренасяне на болестта малария през далечната 1897 година. Днес обаче няма да говорим за опасностите, които те крият и некомфорта, който ни носят, а ще пречупим темата от забавната страна..

публикувано на 20.08.25 в 13:17

"Севилският бръснар" идва в Белоградчик

Операта на Росини "Севилският бръснар"  е част от фестивала "Опера на върховете" в Белоградчик. Произведението е едно от най-обичаните, пленяващи със своята жизнерадост, заразяващо с хумора си, запомнящо се със своята мелодичност и музикална изобретателност. Твърди се, че Росини написва този свой шедьовър само за 12 дни. Но това съвсем не..

публикувано на 20.08.25 в 13:00

Как лошото отключва добро - историята на едно изгубено портмоне

Пореден акт на добро дело бе подтикнат от публикация на видински гражданин в социалните мрежи. Случаят е от преди дни, а поводът е едно загубено портмоне. Станислав Стоянов е автор на поста във видинските групи, а загубеното портмоне е на неговия дядо, Младен Каменов , който излязъл на среща в парк "Владикина бахча", разказва Станислав:..

публикувано на 20.08.25 в 12:09

Операта „Травиата“ оживява на белоградчишка сцена

В петък, 22 август, Държавна опера-Русе ще представи на белоградчишка сцена операта „Травиата“, създадена специално за 75-годишнината от основаването на русенския оперен театър. През 1949 година в Русе е представено емблематичното произведение на Джузепе Верди и това е първата постановка на Русенската опера. Затова и днес за русенските оперни..

публикувано на 20.08.25 в 12:00

Фотографията – изкуство, което улавя емоции и време

Световният ден на фотографа се отбелязва всяка година на 19 август. Това е дата, посветена на едно изкуство, което съчетава техника, усещане за момент и емоция. Без значение дали става дума за професионални снимки, или за обикновени кадри, запечатани с телефон, фотографията е универсален език, който ни свързва със света, с историята и със самите..

публикувано на 19.08.25 в 16:35

Градският плаж във Видин - защо няма условия за плажуване

Променя ли се Видин към по-добро, се питат видинчани. Емблематични и знакови обекти в старопрестолния град се включват в проекти за благоустрояване. Вече повече от година продължава реставрацията на терасите на плажа край крепостта "Баба Вида".  Метални ламарини заграждат достъпа до горните етажи на плажа, а пък условия за плаж край..

публикувано на 19.08.25 в 15:05