Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Милена Вълкова: Италианско вдъхновение в сладкарница във Видин

| Интервю
3
Снимка: Зорница Василева



Понякога ви представям чужденци, които са избрали да живеят по нашите ширини, но освен тях са ми интересни и българите, които са се завърнали от чужбина в родния Северозапад. Наскоро попаднах на една публикация във Фейсбук на Милена Вълкова, която пишеше така: "Ciao amici, казвам се Милена и преди месец сбъднах своята най-голяма мечта - да имам сладкарница! След дълги години, прекарани в Италия, скоро се завърнах в родния си град Видин и се престраших да отворя "Захарният свят" (Mom's Sugarworld)! Със себе си донесох много опит и магията на италианските сладкиши, които се надявам да ви харесат." 
Оказа се, че много от вас вече познават Милена, но ми беше интересно да разбера дали е доволна от избора си да се завърне в родния Видин и върви ли бизнесът ѝ. 



Затова отидох в нейното сладко местенце - с влизането чух звънеца, който зазвъня от отварянето на вратата, а от кухнята се чуваха миксери и се усещаше във въздуха как там тече упорита работа - неуморно се трудеха ръцете на Милена и на нейната помощничка Ирена. Загледах се по витрината и се усмихнах, защото видях познатите сладки италиански изделия - семпли, но ужасно вкусни. Набелязах си за после по нещо и се размечтах. Милена излезе от кухнята, посрещна ме с усмивка, дори беше леко притеснена, повдигна очилата си и ме попита какво искам за пиене - точно като една гостоприемна домакиня, която ме посреща у дома си. След това се настанихме на една от масичките, близо до витрината и се разприказвахме.
Разказа ми, че е заминала за Рим, Италия още преди 22 години със цялото си семейство, майка ѝ също. Има дъщеря от първия си брак. През годините е била и в околията на Рим, но повечето време прекарват в италианската столица. Работила е какво ли не, но първият ѝ допир до сладкарството става преди 20 години, когато работи в сладкарницата на семейството, за което работи нейната майка. Взимат я да помага първоначално. Но тогава Милена разбира, че сладкарството всъщност много ѝ харесва. Семейството също вижда, че ѝ се получава и решават да я наемат за постоянно. Крала е занаят в началото, но след това решава да се захване с него сериозно и се записва на професионален курс. Даже се записва и на курс и по карвинг - (на английски: carving, букв. "резбарство, резба") е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Произлиза от Азия. Много я влекат тези неща - украсите и декорациите. Не се спира до тук с усъвършенстването си и продължава да се записва на нови и нови курсове, съобразени с модерните тенденции в сладкарството - в различните му нюанси и придобиване на различни техники. Това са: курс за модерни торти с огледална глазура, за модерни тарти и също така декорация със захар, това са декорации на цветя и панделки. Също така посещава и друг курс - за "Кейк дизайн" или това са тортите с декорация с фондан. Попитах Милена, с какво трябва да е зареден човек, за да прави тези неща:



"Това са неща, които ми харесват да ги правя. Това са неща, които трябва да се правят с търпение и любов, най-вече търпение. Прецизност и качествени материали. Италианците много държат на храната и хубавото е, че в сладкарството рецептите им са балансирани, не е прекалено сладко и е приятно за хапване, да не ти става тежко, държат много на това нещо. По-малко държат на декорацията, въпреки че сега вече с новите тенденции започнаха и те. При тях се казва: "Първо се храниш с очите, след това го опитваш." 



Милена споделя, че винаги е искала да се върне в България. 

"Изчаках дъщерята да порасне, да си тръгне по нейния път и реших, че е време да се прибера и да направя нещо тук, да рискувам и се оказва все пак, че хората имат интерес към по-нови и по-различни неща. Честно казано, не очаквах, че ще има такъв интерес, но се радвам, че все пак се търси нещо по-качествено и по-различно, защото във Видин малко са монотонни нещата. Виждам, че във Видин хората искат нещо качествено и не гледат цената, търсят да е вкусно, да не е тежко, защото явно са се наситили на едно и също нещо."
 
Милена е тук, във Видин, заедно с нейния съпруг, който е румънец. Срещат се преди 10 години в Италия, където пламва любовта помежду им. Когато бил назрял момента тя да пожелае да напусне Италия, не били изправени пред кой знае каква дилема къде да отидат, в България или в Румъния. Защото мъжът ѝ  не искал да се прибира в родината си, по-скоро искал да я последва тук. Единственото, което го притеснявало бил проблемът с езика, с който ще се сблъска в България, но реално в днешни дни това се оказало излишно притеснение. Отделно той много помага на Милена за всичко и я подкрепя в нейното начинание.

Милена със съпругът ѝ и нейната помощничка.

"Моят съпруг много ме подкрепи и ми каза "ще рискуваме, трябва да го направиш, защото на теб ти харесва да го правиш и ще видиш, че ще имаш успех!" и аз реших да рискувам, честно казано. Защото ако не рискуваш няма да разбереш никога дали ще стане или няма да стане... И реших, че е крайно време да се пробваме да си направим нещо ново, да държа на качествени материали и качеството да не го развалям и мисля, че ще има хора, които ще го оценят."

Милена казва, че Италия понякога ѝ липсва.

"Липсват ми красотите ѝ. Може би храната, кафето, което по принцип мисля, че е най-доброто за навсякъде. Хората - не особено. А и там живота е толкова енергичен, забързан - сутрин отиваш на работа, вечер се прибираш, нямаш време за почти нищо. Тук е по-спокойно все пак и съм си вкъщи."

След като разговорът с Милена приключи си избрах от витрината познатото в цял свят каноло сичиляно. Версията на Милена е страхотна, защото тя слага шоколадови елементи. 
Много ми хареса как завърши разговорът ми с нея. Тя каза, че ако човек обича нещо и най-вече го иска, каквото и да е то - то няма как той да не успее. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 21 септември 2025 година

По радио Видин и тази есен ви очаква "Неделник" с песен. Започваме с куклен театър, защото Куклен театър „Патилан“ в Монтана стартира новия творчески сезон с две премиерни заглавия - „Трите прасенца“ и „Приказка за едни братя и златна ябълка“.  С част от творческия екип и директорът на куклен театър „Патилан“ ни среща..

публикувано на 21.09.25 в 14:51

Животът на човека не се състои в това да преумножава имотите си, а да богатее в Бога

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен . "И Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за необходимостта да вземеш кръста си и да тръгнеш след Господа Иисуса Христа. Господ казва: "К ойто иска да спаси..

публикувано на 21.09.25 в 08:00

Чува ли се "Шепотът под вратата"

Безмилостният адвокат Уолъс Прайс си мисли, че има всичко – пари, кариера, успех, страхът на хората. Той е дистанциран, студен, по-загрижен за печалбите на компанията, отколкото за служителите си. Няма приятели, нито съвест. Има само един провален брак зад гърба си, за който предпочита да хвърля вината върху бившата си жена. Вярва, че нищо не..

публикувано на 19.09.25 в 17:05
Владислав Минков

Живот по релсите: Среща с машиниста Владислав Минков

В навечерието на професионалния празник на локомотивните машинисти  решихме да погледнем отблизо към тази професия, която сякаш винаги остава малко в сянка, а всъщност е изпълнена с отговорност, дисциплина и истинска отдаденост. Както всяка работа, и тази има своите особености - своите предизвикателства и трудности, но и своите хубави страни...

публикувано на 19.09.25 в 16:30

"Спасението на мъжете" - чушкопекът

В сезона на печените чушки, чушкопекът си остава най-великото изобретение в бита на българина през ХХ век. Още през 2010 година той детронира останалите придобивки на цивилизацията „от раз” и взе златния медал в класация на зрителите на БНТ за „Българските събития на ХХ век” - категория „Революция в бита”. Защо точно чушкопекът? Нали казват,..

публикувано на 19.09.25 в 16:10

Фондация "Благотворител" обяви конкурс за стипендианти

В България има хиляди деца, които растат без родителски грижи. Въпреки трудностите, те мечтаят, учат и постигат успехи, казват от фондация „Благотворител“.   Вече 21 години осигуряват стипендии за ученици с висок успех от 8-и до 12-и клас, лишени от родителска грижа и студенти в първи курс. Конкурсът по програмата "Постигам по-висок успех" е..

публикувано на 19.09.25 в 15:30

Актьорът Теодор Софрониев и трите му кучета

Актьорът от врачанския театър Теодор Софрониев гледа 3 кучета у дома. Младият мъж е голям почитател на домашните любимци и сега наваксва дефицити от миналото, когато родителите му не му позволявали да има домашен любимец. Теодор е от Монтана, но има роднини в белоградчишкото село Фалковец и от малък е привързан към природата...

публикувано на 19.09.25 в 15:10