Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се поддържат чешмите във Видин

5
Снимка: Радио ВИДИН

Чешмите във Видин се нуждаят от почистване и от по-добра поддръжка, това констатират видинчани. 

В града броят на чешмите не е голям. В Крайдунавския парк има три - едната е до Художествената галерия, другата е пред Паметника на свободата и една има до крепостта "Баба Вида". Не са почиствани от зимата, по тях има мъх и налепи. Не е приятно, особено като се има предвид, че най-често пият деца от тях. 

В града, след ремонта на централната пешеходна зона, направиха нови чешмички, които не текат постоянно и се пускат от желаещите да пият. 

В парк "Рова" също има няколко чешмички. Пред Стамбол капия има една. Преди години те бяха две, но след ремонт, остана една, която в момента не работи. Не са пуснати и тези до Съдебната палата, в парк "Владикина бахча" и в парк "Рова".

Не са много чешмичките, но не се и поддържат както трябва. Да не говорим, че някои недобросъвестни стопани на кучета разрешават на любимците си да пият вода от чешмичките. 

Хигиената на тези съоръжения е задължителна, коментират видинчани: 

"Трябва да се изчисти хубаво този налеп, не е хубаво, да се вдигне водата нагоре... Струята е много ниска, самата вода е хубава, прясна е, пием вода на новата чешма на пазара, искаме да са по-чисти чешмите, иначе водата е студена и хубава... Пием постоянно от чешмите, може да е по-чисто, защото е мухлясало... Пием често вода, но хигиената е, най-малкото да се почисти и хората също да не хвърлят боклуци... Искаме да е по-чисто!" 

Поддръжката на чешмите се осъществява от Община Видин, на която изпратихме следните въпроси:
1. Как се почистват чешмите в града?
2. Как се поддържа хигиената и чистотата, колко пъти седмично се почистват?
3. Кога ще заработят чешмите пред Съдебната палата, до Стамбол капия и в парк Владикина бахча?
4. Защо не работи фонтанът с момченцето пред Стамбол капия?

Отговорите от община Видин са:
1. Чешмите се почистват от строителната бригада към Община Видин. До 2 дни ще бъдат почистени всичките. 
2. На около две седмици се почистват. Става ръчно с телени четки и специални препарати за варовик и плесен.
3. Чешмата пред Съдебната палата ще заработи до 2 дни, тази до Стамбол капия - до края на седмицата, а "Владикина бахча" - до 15-20 дни, тъй като там има сериозен проблем с отпадните води и се ремонтира.
4. След отстраняване на проблем фонтанът с момченцето ще заработи тази вечер.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30