Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерти и изложби за празника на Монтана - Свети Дух

Снимка: Любо Андреев, БНР

С гостуващата изложба „Епохата на Фердинанд“ започва програмата, посветена на празника на Монтана - Свети Дух. Документалната изложба е от Регионален исторически музей - Велико Търново и ще бъде открита на 21 юни, в 11:30 часа, в Държавен архив - Монтана. 

На следващия ден, от 10:00 часа в градската градина ще бъде открита Алея на занаятите, след което започва и Фестивал на традиционната кухня „Бабина душица“. 

В неделния ден- 23 юни на площад "Жеравица" от 10:00 часа ще се проведе Фермерски пазар, в 10:30 ч. на алея „Яворов“ започва Турнир по шахмат (при дъждовно време турнирът ще е в Младежкия дом). В 11:00 ч. в Лесопарк „Калето” ще бъде открита Международна киноложка изложба с ранг CACIB за всички породи кучета, а в 19:30 ч. на площад “Жеравица”започва 17-и Международен фолклорен фестивал -Монтана 2024, с участието на Фолклорен ансамбъл "Арбана" от Тирана - Албания, Ансамбъл „Летящите грузинци“ от Тбилиси - Грузия, Фолклорна танцова група към Младежки център от Халастра - Гърция, Група за ирландски фигурни танци от Килдеър - Ирландия, Фолклорен ансамбъл „Сонечко“ от Житомир – Украйна.

 Ето и програмата за празничната седмица:

24 юни 2024 г. (понеделник) 
8:30 ч. Божествена Света литургия в храм „Свети Дух”
10:00 ч. Алея на занаятите и Фермерски пазар на пл. “Жеравица” 
10:30 ч. Шествие до Храм „Св. св. Кирил и Методий” 
10:45 ч. Тържествен водосвет
11:00 ч. „Празник в Монтана” – концерт на танцовите състави, участващи в  17. Международен фолклорен фестивал – Монтана 2024, площад “Жеравица” 
11:30 ч. Тържествена сесия на Общински съвет – Монтана- Общински младежки дом 
13:30 ч. Откриване на Национален пресклуб на БТА, ул. „Любен Каравелов“ 1, ет. 2 
19:00 ч. 95 г. Духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум 1883“ с участието на Руслан Мъйнов 
20:00 ч. 17. Международен фолклорен фестивал „Монтана 2024” концерт на Представителен танцов ансамбъл „Младост” и Певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина” и Народен хор „Пъстренец” към НЧ „Разум 1883”, Танцов ансамбъл „Северняци” към ЦПЛР- ОДК „Ние, врабчетата”, Фолклорен танцов състав „Ситница", Танцов състав „Радост“, Танцова школа „Канатица“ 
21:30 ч. Концерт на Михаела Филева
22:30 ч. Тържествена заря, пл. „Жеравица”

25 юни 2024 г. (вторник)

9:00 ч. Научна конференция „Българският Северозапад в научните изследвания и художествената литература”, посветена на Празника на Монтана – Свети Дух и честването на 155-та годишнина на Българска академия на науките. Организират: Община Монтана, институт за балканистика с център по тракология при БАН – Филиал Монтана, Регионален академичен център – Монтана и Регионален исторически музей – Монтана. Научен ръководител: проф. дин Александър Костов - директор на Института за балканистика с център по тракология при БАН – Филиал Монтана- Експозиционна зала на РИМ – Монтана, yл. “Граф Игнатиев” № 3
19:30 ч. 17. Международен фолклорен фестивал „Монтана 2024“ - концерт на Танцова школа „Канатица“ и Фолклорен ансамбъл «Арбана» от Тирана - Албания; концерт на Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина” към НЧ „Разум 1883” и Фолклорна танцова група към Младежки център от Халастра - Гърция; концерт на Танцов ансамбъл „Северняци” към ЦПЛР - ОДК “Ние, врабчетата” и Ансамбъл „Летящите грузинци“ от Тбилиси - Грузия- пл. „Жеравица“

26 юни 2024 г. (сряда)

19:30 ч. 17. Международен фолклорен фестивал „Монтана 2024“ - концерт на Фолклорен танцов състав „Ситница" и Група за ирландски фигурни танци от Килдеър - Ирландия; Концерт на Представителен танцов ансамбъл „Младост“ към Общински  младежки дом и Фолклорен ансамбъл „Сонечко“ от Житомир – Украйна, пл. „Жеравица“

При дъждовно време концертите ще се състоят в Драматичен театър - Монтана, уточняват организаторите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28