Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помагат ли европейските фондове за развитието на регионите

Евросредства са вложени в изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин.
Снимка: Радио ВИДИН

Европейските фондове помагат за развитието на регионите, отчитат експертите от Областния информационен център (ОИЦ) във Видин. Достъпът до информация как може да се кандидатства за европейско финансиране е от значение. И тук идва ролята на Областния информационен център. Двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 година са били периоди на увеличаване на средствата от Европейските фондове, които бяха инвестирани на територията на Видинска област, това каза Цветомир Ценков - експерт в ОИЦ на регионална конференция на БТА.

"Като финансиране за цялата област Видин в периода 2007-2013 година от структурните и кохезионните фондове имаме 127 договора, 127 проекта на 67 бенефициента на обща стойност 89 736 592 лева. Това е първият програмен период, докато вторият програмен период 2014-2020 година финансирането от европейските структурни и инвестиционни фондове вече имаме 501 договора, чувствително увеличение, с 380 бенефициента, с обща стойност 223 272 876 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е близо 198 000 000 лева", каза Цветомир Ценков.

Общинските администрации са водещи като активност и брой договори в 11-те общини. Активността е увеличена и от останалите представители на бенефициентите- бизнеса, неправителствения сектор, образователния сектор. Видимо е увеличаването на средствата в програмата, която финансира бизнеса. Част от тези средства са отишли за подкрепата за фирмите по време на ковид епидемията. Освен програмата за бизнеса, видим ефект има програмата за развитието на регионите, където са видимите ефекти на общините Видин и Белоградчик за подобряване на градската инфраструктура, образователната, туристическите обекти. По програмата за развитие на човешките ресурси има 61 договора на обща стойност 169 000 000 лева."

През периода 2014-2020 година в община Видин има 314 договора за над 139 000 000 лева. В двата програмни периода общините са най-активните бенефициенти. Десетте малки Общини в област Видин имат своите големи постижения по Програмата за развитие на селските райони. Активиране на проектната дейност и насърчаване на Общините за мислене на проекти на подхода отдолу нагоре, т.е. да бъдат стимулирани да търсят партньорства на местно ниво и да търсят решения на местните проблеми, каза Яна Гъркова- експерт в ОИЦ-Видин:

"Направихме една обиколка в 11-те общини от нашата област, като целта ни е да ги подготвим за евентуално бъдеща нова покана в посока интегрирани териториални инвестиции."

Експертите от ОИЦ са стимулирали и провокирали търсенето на проблеми и решението им с оглед на нуждите на населението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24