Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 19 юни 2024 година

Снимка: Любо Андреев

Температури до 38 градуса накараха жителите на град Монтана да търсят прохладата в парковете на града. Астрономическото лято настъпва в полунощ утре.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши правителството. Повишаването на социалната пенсия доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните. По този начин ще се повишат доходите на общо над 137 хиляди пенсионери.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС не беше избрана за председател на 50-ия парламент. При прегласуване за нея гласуваха 116-ет от народните представители, против бяха 69-ет, 53-ма се въздържаха. Другите кандидати за шеф на парламента бяха Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и проф. Юлияна Матеева от "Величие". Последва второ гласуване, при което Рая Назарян отново не получи нужната ѝ подкрепа. След почивката председателстващият парламента Силви Кирилов обяви, че първото пленарно заседание на 50-ия парламент се прекъсва и ще продължи утре от 10 часа.


Министерският съвет предоставя безвъзмездно за управление на „Дунав мост Видин - Калафат“ АД мостово инспектиращо съоръжение - подвижна работна платформа. Съоръжението, което е публична държавна собственост, ще бъде използвано от дружеството при извършване на дейностите по експлоатация и поддръжка на комбинирания мост между Видин и Калафат.

Народният представител от „Възраждане“ от Монтана Петър Петров благодари на избирателите, гласували им отново доверие на проведените извънредни парламентарни избори. В област Монтана партията получи 13.06 % от гласовете.


Без проблеми е преминал изпитът от националното външно оценяване по български език и литература в област Видин. На него се явиха 584 седмокласници от общо 625-ма записали се.


Общо 100 двойки са получил учениците от 4-и клас в област Монтана на външно оценяване по български език и литература. По математика има намаление на слабите оценки в сравнение с миналата година.


Митническите служители откриха 500 000 фалшиви украински акцизни бандероли за тютюневи изделия на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Стикерите са намерени в товарен микробус, превозващ групажна стока за Германия. Шофьорът, български гражданин, е представил непълни документи за стоката, които не доказват тяхната истинност, поради което са задържани от митническите служители.


Детската писателка Мария Йонова ще даде официален старт на програмата „Лято в библиотеката” 2024 днес, 19 юни, от 10:30 ч., в парка зад паметника на Христо Ботев във Враца. Инициативата се организира от Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца.


Традиционно Плувно лято`2024 бе открито вчера в Кула. В града се намира един от най-хубавите басейни в област Видин. 


Православната църква почита днес паметта на Св. Паисий Хилендарски - автор на "История славянобългарска". Чрез делото си народния будител и духовник повдига духа на българите, коментира за Радио ВИДИН Архимандрит Самуил от Видинска епархия. 


На 21 юни в малката зала на Художествена галерия “Иван Фунев“ във Враца ще бъде открита изложба живопис по повод 85 години от рождението на видния врачански художник Владимир Ганецовски. Експозицията включва 12 произведения.


Микробиологът Снежана Русинова-Видева ще представи снимки и филм от участието си в 31-вата Национална антарктическа експедиция. Експозицията „От Антарктика до биотехнологията в България” ще бъде открита на 24 юни, понеделник, от 17:00 ч. в Народно читалище „Постоянство 1856“- Лом. 


Фестивал на рибата ще се проведе в Козлодуй на 29 юни, събота. Проявата е ежегодна и се организира от общинската администрация по повод Световния ден на риболова и Международния ден на река Дунав. 

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28