Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 юни 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

С ритуал по зажънване в землището на село Рупци бе даден символичен старт на жътвената кампания в област Видин. Днес е празник, защото слагаме началото на прибиране на реколтата, а идеята ни е да съхраним традициите, посочи Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите.


Брутният вътрешен продукт на човек от населението в България е 36% под средното ниво за Европейския съюз, сочат данните на Националния статистически институт. Единадесет държави членки са с над средното равнище по този показател. Най-високи са стойностите в Люксембург, Ирландия и Нидерландия, най-ниски -  в България, Гърция и Латвия. 

Народният представител от Видин Росица Кирове отново бе избрана за заместник-председател на парламента от квотата на ГЕРБ-СДС. Преди това Рая Назарян бе избрана за председател на 50-ото Народно събрание. За нея гласуваха 131 народни представители. "Против" бяха 66 депутати, 39 се въздържаха. Тя получи подкрепата на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ".

От ВиК-Монтана призоваха питейната вода да се ограничи за поливане на селскостопански градини и миене на коли. Заради летните жеги консумацията се увеличава.


Близо 3800 домакинства от община Видин ще могат да подменят отоплителните си уреди на твърдо гориво с такива, които по-малко замърсяват въздуха. Финансирането е за над 23 милиона 450 хиляди лева. Близо 20 милиона от тях са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите - от държавния бюджет. Ще могат да се възползват жителите на всички населени места от общината, обясни заместник-кметът по европейските политики и инвестиции Десислава Тодорова.


Частични местни избори ще се проведат в Северозапада на 23 юни, неделя.


Районната прокуратура във Враца разследва случая с 6-годишното момиче, което падна от третия етаж на жилищен блок в града. Образувано е досъдебно производство срещу родителите на детето, че са го оставили без надзор и достатъчна грижа, с което е създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие.


Видинската симфониета ще гостува с операта "Вълшебната флейта" в Лом и в столицата. Солисти са студенти на проф. Иванка Нинова, преподавател в Националната музикална академия.


Малко преди най-голямото спортно събитие това лято - Олимпийските игри в Париж, Българският културен институт във френската столица отваря врати за артистичен проект, обединяващ спорт и изкуство. Тази вечер е официалното откриване на изложбата "Споделени движения" на Александър Василев – Василевса, в която 16 от най-популярните в света български спортисти са съавтори на картините на врачанския художник.


На 20 юни Българската православна църква почита паметта на един от най-изявените ученици на Свети Кирил и Методий Наум Охридски.


Община Видин осигурява безплатен превоз до двата гробищни парка в града на Черешова Задушница - 22 юни. Желаещите могат да използват автобусите по линия №6 по маршрут от квартал „Селище“ през „Калето“, по булевард „Панония“ до стария и новия гробищен парк и обратно. Автобусите ще тръгват в 8:30 ч. и 10:30 ч., а в обратна посока - в 9:30 ч. и 11:30 ч. 


Във видинската Гимназия за преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" връчиха днес тържествено дипломите за завършено средно образование. Поздрав към зрелостниците отправи директорът на училището Боянка Никова.


В най-старото видинско училище "Цар Симеон Велики" днес тържествено връчиха дипломите на своите зрелостници. Всяко усилие, което положихме, си струваше и ще си струва, каза пред учениците, родителите и гостите директорът Ирена Гъркова.


Празник на народната носия подготвят във видинското село Неговановци, община Ново село. Той е насрочен за събота, 22 юни, от 17:30 часа.


В 23:50 часа довечера започва астрономическото лято и лятното слънцестоене. За първи път от повече от два века тази година ще има не един, а два най-дълги дни. 

По публикацията работи: Теодора Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Патриарх Даниил

Интронизират патриарх Даниил

Да пазим православната вяра.   Това бяха първите думи на новия български патриарх Даниил. Приемам гласуваното ми доверие със съзнание за собствено недостойнство, вяра в Божия помисъл и Божията подкрепа, каза Видинският митрополит.  Минути след 15 часа започна интронизация на новоизбрания български патриарх. Видинският митрополит Даниил бе..

публикувано на 30.06.24 в 16:33
село Лиляче, кметството

Новият кмет на Лиляче полага клетва на 1 юли

Росен Петков ще се закълне като нов кмет на врачанското село Лиляче утре, 1 юли, на извънредна сесия на общинския съвет.  Той беше избран по време на предсрочните избори на 23 юни.  До тях се стигна, след като Върховният административен съд касира резултатите от балотажа през ноември м.г.   Тогава кандидатът на ГЕРБ Росен Петров спечели с 2 гласа..

публикувано на 30.06.24 в 15:33
Видинският митрополит Даниил

Видинчани за Даниил: Има силата да обедини народа

Несъмнено Даниил Видински има нужната сила, за да обедини българския народ в трудните времена. Това казаха местни жители минути след като митрополитът беше избран за глава на българската православна църква. "Познавам го, работлив е, направи ремонти на църквите... Ще се справи, много хубава новина, радвам се... Харесвам го, но не знам на каква..

публикувано на 30.06.24 в 14:59

По-висока цена на тока от утрешния 1 юли

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия едногодишен период. Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на "Електрохолд" от Западна..

публикувано на 30.06.24 в 14:10
Митрополит Даниил Видински

Даниил Видински е новият български патриарх

Новият патриарх на българската православна църква е видинският митрополит Даниил.  Той спечели балотажът с 69 гласа.  Другият кандидат за духовен водач - Григорий Врачански, събра 66 от гласовете.  Недействителните бюлетини бяха три. В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм - паметника "Св. Ал...

публикувано на 30.06.24 в 13:10

Ваучерите за храна преминават изцяло в електронен формат

Хартиените ваучери за храна отиват в историята.  От утрешния 1 юли преминават изцяло в електронен формат.  Дигитализацията ще улесни потребителите и ще подобри многократно клиентското изживяване с използването на съвременен модерен инструмент, който може да е във вид на карта, но и изцяло виртуален като приложение,  обясни Таня Обущарова,..

публикувано на 30.06.24 в 12:41

По-високи добиви отчитат монтанските земеделци

Със 120 кг повече средно от декар от пшеница от миналата година прибират земеделците в област Монтана. По-добра е реколтата и от ечемик. 646 кг средно от декар е добивът от пшеница в област Монтана. Данните от Областна дирекция „Земеделие" са при 40 % реколтирани площи.  Спрямо миналата година средния добив е със 120 кг повече.  Земеделците в община..

публикувано на 30.06.24 в 12:28