Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Димитрова: Цветовете влияят върху нашата психика и физика

Румяна Димитрова, имиджов консултант
Снимка: Личен архив



Вече сме обсъждали това, че цветовете играят важна роля в нашето ежедневие, без да го осъзнаваме напълно. Говорили сме това, че те могат да повлияят на нашите емоции, поведение и дори на физическото ни състояние. 

В днешното издание на "Модни лабиринти" ще задълбочим тази тема и ще разгледаме как различните цветове въздействат не само на нашата психика, но и на нашето физическо състояние. 

Тематично е точно днес, на Еньовден, да говорим по тази тема, тъй като всички знаем, че билките са лек за много проблеми, които настъпват в нашия организъм. 

"Можем да използваме цветовете, за да си влияем и да си помагаме, така както използваме билките и винаги можем да се обръщаме към тях, за да се подсилим, било то емоционално, било то психически, защото те оказват влияние. Нашите очи възприемат цветовете и всеки един цвят буди в нас емоция и съответно когато се заобиколим с правилните цветове, с подходящи цветове, за да изпитаме тази емоция, ние ще се чувстваме в пъти по-добре и по същия начин ще си повлияем както си влияем и с билките", обясни имиджовият консултант Румяна Димитрова

Много учени правят всякакви експерименти, за да докажат, че цветовете влияят освен на нашата психика, но и на нашата физика. Например червеното е свързано с енергия, страст и вълнение. Може да стимулира и повиши адреналина. То може също така да увеличи апетита и да създаде чувство на спешност или тревога.

"За зеления цвят това, което мога да кажа е, че той е най-спокойният цвят. Природата като цяло е обагрена със зелено и то е свързано със спокойствието, той е свързан с това да имаме мир и хармония в себе си и когато искаме окото да си почине, можем да се обърнем към някое зелено растение... Жълтият цвят - то буди в нас жизнерадостност. Когато видим жълт цвят, автоматично го свързваме със слънцето. Той ни помага да бъдем щастливи, помага ни да сложим усмивката на лицето си. Розовият цвят е свързан с любовта, с нежността и със състрадателността. Синият цвят ни дава усещане за стабилност и за спокойствие."  

Терминът за лечение с цветове се нарича хромотерапия, днес той е доста популярен. 

"Можем да боядисаме стаята, в която работим в синьо, така ние ще се чувстваме спокойни и в същото време ще имаме свободата и креативността да развиваме творческия си потенциал. Жълтият цвят ни дава храна за мозъка и ни помага да бъдем също мотивирани."

Ето и няколко факти за влиянието на цветовете върху организма и нервната система. Например червената част от спектъра възбужда и стопля, а синята - успокоява и охлажда. 
Според психолозите, ако човек се е уморил от един цвят, той подсъзнателно търси допир с противоположния. И това води до промяна в състоянието му. Така червеният цвят винаги влияе на физическото състояние, жълтият - на умственото, а синият - на емоционалното.

Още по темата в прикачения файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00

Честит рожден ден, Миси Елиът!

Eдна от най-култовите звезди от началото на века- Миси Елиът е родена на днешния ден преди 53 години. За първи път от две десетилетия насам й предстои да направи турне. 53-годишната изпълнителка, която е първата рапърка, приета в Залата на славата на рокендрола, ще стартира турнето Out of This World - Missy Elliott Experience на 4 юли, след..

публикувано на 01.07.24 в 09:00

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50