Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоя се първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Кула

8
Снимка: Наско Цанов

На Еньовден се проведе първото издание на кулинарния фестивал "Айдушко едене" в Етнографската къща в КулаУчастие взеха 35 рецепти за ястия с билки и подправки от цялата община, а компетентно жури, начело със славния Кулски айдук, избраха победителите. Организатори на събитието бяха Община - Кула и НЧ "Просвета -1882".


Първо място, с лют царевичен хляб с билки и зелении и старопатешка билкова ракия заслужено спечели Корнелия Иванова, секретар на читалище "Пробуда -1925" в село Старопатица.


"Подготвих няколко неща с моите самодейци. Самата аз се представям с подлютена царевична питка, люта царевична питка. Това е една рецепта, предавана от поколения, от баба на майка и съответно на мен като дъщеря. По същи начин препредавам на моята дъщеря, за да запазим старите традиции. Питката е направена с огромна любов. Аз използвам няколко вида брашна в комбинация с билки и подправки, които са в определено съотношение. Най-съществената подправка е лют, домашен, скълцан червен пипер. Този хляб се пече винаги след Еньовден, след като се наберат пресните билки от полето."


По стара рецепта на баница с лобода, второто място грабна Радка Дичева.


"Лободата е едно растение, което вирее в градините и се е използвало много за чорби. Сега за баница го използвах. Зелени подправки – това са копър, магданоз, каквото вирее в градината. Това е тайната и разбира се – сиренце, яйца, млекце. Една чаша мляко.“


На трето място се класира Вероника Пламенова с пита слънце с еньовски билки. Наградата на кмета на Община Кула отиде при Лозана Петкова с дърпана баница по селски, а питка охлювчета и разядка на секретаря на НЧ "Просвета 1882" - гр. Кула взе Вълка Микова.


Водещ на събитието бе Христела Александрова, която разказа историята за Кулския айдук:


„Нощта срещу Еньовден е най-тайнствена и изпълнена с чудеса. Тогава звездите слизат най-ниско над земята и даряват билките и цветята с лечебна сила. В средата на еньовата нощ небето се отваря едновременно за добри и зли сили, морето застива в очакване на светлината и цялата природа тръпне преди изгрев слънце. С възтържествуването на доброто всеки, който посрещне изгрева на слънцето, се счита за щастливец. Според народното поверие в еньовското утро потича „жива” вода от кладенци и реки и всеки трябва да се наплиска за здраве. Там, където се е окъпало утринното слънце, там човек може да намери спасение от злите сили и надежда за бъдното.

Същата нощ свети Еньо тръгва да търси зимата, но той е светец и Божий човек и ще го оставим на неговите му дела.

Думата ни е за един друг момък, който тръгнал да търси не зимата, а златно имане - Кулския айдук. Знаел той, че през тази чудна нощ заровеното имане излиза навръх земя и почва да свети с  омаен синкав пламък и таласъма-пазител на имането го няма и тръгнал в късна доба из кулските сокаци и нивя да търси имането. А айдукът е айдук, че е нехранимайко и тарикат, както се пее в песента:

"Хайдутин къща не гледа, хайдутин майка не храни."


В ролята на Кулския айдук беше Мирослав Иванов, който оглави и журито на конкурса.


"Доста трудно беше, че всичко беше много добре нагодено, приготвено."


Кръшни кулски хора изпълниха Танцов състав „Кулчене“ към НЧ „Просвета – 1882“ – гр. Кула, с ръководител Димитър Карчев и корепетитор Владислав Перов, а Народен хор „Кулченки“ изпълниха песните "Заспала е баба Дора" и "Полегнала е Тодора".  Фолклорен спектакъл изнесе народната певица Корнелия Иванова, секретар на НЧ „Пробуда 1925“ – с. Старопатица, заедно с певиците-самодейци от от селото.


Първото издание на фестивала "Айдушко едене" е с подкрепата на д-р Владимир Владимиров, кмет на Община Кула и наследника на участника в националноосвободителното движение Гено войвода Тихомир Генов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 4 юли 2024 година

Затвореното  пътно платно  на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването в града.  Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Петър Коцин е отличен с най-високата професионална награда "Почетен знак на МВР-І степен".  81..

публикувано на 04.07.24 в 18:00

В Камено поле търсят помощ за семейство, чийто дом изгоря

Във врачанското село Камено поле започнаха дарителска кампания в подкрепа на семейство възрастни хора и двете им внучета, чийто дом изгоря при пожар. Огънят е избухнал на 20 юни от късо съединение в стопанска постройка в двора им, каза кметът Цветелина Ботева . „Беше ми сигнализирано, че в края на селото възниква пожар. За лош късмет..

публикувано на 04.07.24 в 16:42

Школа по пеене обучава деца в село Ослен Криводол

Школа по пеене за деца се сформира към читалището в мездренското село Ослен Криводол .  Заниманията се водят от Невена Йончева - педагог, която свири и на различни инструменти. По време на първия урок учителят запозна децата с фолклорните области в България, със звученето на различни музикални инструменти, направи с тях упражнения за ритъм и..

публикувано на 04.07.24 в 15:41

Центърът за домашни грижи във Видин продължава дейността си

Продължава дейността на Центъра "Домашни грижи" във Видин , който предоставя интегрирани здравно-социални услуги. Открит е през 2020 година и е един от седемте в Северозапада, създадени като иновативен модел по проект на БЧК в партньорство с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на..

публикувано на 04.07.24 в 15:07

Две деца са обгазени при пожар в Монтана

Две деца са обгазени при пожар в жилищен блок в Монтана. Те са приеми в болница без опасност за живота. Огънят е пламнал около 9.30 часа днес в жк "Изгрев", блок 6. Той е тръгнал от апартамент на последния етаж. В последствие е обхванал и таванското помещение. В апартамента са били деца на 2 и 4 години. "Видях, че пуши покривът и след малко..

публикувано на 04.07.24 в 14:57

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Възстановено е движението между Лом и Козлодуй

Възстановено е движението по път II-11 Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". То беше ограничено заради катастрофа, като трафикът се пренасочваше по обходни маршрути.

публикувано на 04.07.24 в 12:40