Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат въвеждането на еднодневни винетки и диференцирани такси за пътищата

Снимка: Радио ВИДИН

Промени, свързани с винетките и тол таксите предлагат от Министерството на регионалното развитие. Те касаят въвеждане на нова еднодневна винетка. Предлага се още въвеждане на задължително диференциране на таксите за ползване на пътищата според екологичните характеристики на превозните средства, в зависимост както от класа на емисии EURO, така и от класа емисии на CO2 (въглероден диоксид) на превозното средство. Според видински шофьори еднодневната винетка би била от полза за много хора, защото в момента с най-кратък срок на действие е уикенд винетката (съществуват още седмична, месечна, тримесечна и годишна). Не всички водачи обаче са съгласни с предлаганите промени, свързани с това да се заплаща по-висока пътна такса, ако превозното средство замърсява повече.

"Е, който цапа чисти или плаща, разбира се, народна мъдрост. За еднодневната винетка - значи има го и по другите държави. В Румъния има за един ден, защо и тук да няма?! Отиваш, вършиш си работа и се прибираш. Сегашната винетка ми се струва скъпа, ама какво да правиш... Тези винетки, които ги направих 97 лв. нещо да се променя по пътищата?! Аз живея на село, на около 13 км. от Видин, дупките от няколко години са на няколко места, дето се казва по една лопата асфалт да им се сложи. За еднодневната винетка, за това съм "за". Трябва да отида до Михайловград, защо трябва да взема цяла седмична винетка, като аз няма да я използвам... Не съм съгласен с това, поради факта, че достатъчно плащаме, това, което плащаме на държавата стига. Въпросът е парите да се харчат по-пестеливо и за това, което трябва. Еднодневната винетка може, но кой е този, който ще си вземе за един ден винетка. Не е лошо, но колата е нещо, което постоянно се ползва... По принцип в България нищо не трябва да се плаща и пътища и управията ни е такава, въобще не трябва нищо да се плаща. Еднодневна винетка може на някой да му е по-удобно..."

Промените са публикувани за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и са свързани с изпълнение на ангажиментите на България за въвеждане на изискванията на Директива на Европейския парламент и на Съвета. Целта на измененията е чрез финансови стимули като облекчени ставки или премии да се насърчи преминаването към по-модерни, по-екологични и нисковъглеродни превозни средства. Ако бъдат одобрени, промените се очаква да влязат в сила през следващата година. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Милиони хора по целия свят отбелязват днес Международния ден на възрастните хора . Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху проблемите на третата възраст и да се повиши обществената чувствителност към тях.  Днес ще ви срещнем с двама работещи пенсионери от Враца ...

публикувано на 01.10.24 в 09:41

Висока остава безработицата на територията на Монтанско

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката.  В община Монтана хората без препитание са най-малко на територията на дирекция „Бюро по труда" Монтана 8.2 % е безработицата в дирекция „Бюро по труда" Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги..

публикувано на 01.10.24 в 07:46

Шофьор влиза в затвора, карал без книжка

Наложиха ефективно наказание за управление на автомобил без шофьорска книжка, съобщиха от Районната прокуратура във Враца.  Държавното обвинение чрез Териториално отделение – Мездра, приключи дело за извършено престъпление по престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. На 27.06.2024 г. в с. Струпец, община Роман, обвиняемият З.И. управлявал лек автомобил..

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Тежките пътни инциденти в Монтана са се увеличили през настоящата година

При челен удар между коли най-често се стига до фатален край на участниците в пътно-транспортното произшествие. От началото на годината по пътищата в област Монтана са загинали 11 души, отчитат от КАТ. Повече тежки пътни инциденти са станали по пътищата в област Монтана от началото на годината в сравнение с миналата.  Регистрирани са 157 тежки..

публикувано на 01.10.24 в 07:35

Тестват системата за ранно известяване

Тест на Националната система за ранно предупреждение ще бъде направена днес от 11 часа, за да се установи техническото и състояние.  Чрез акустичните устройства ще бъде излъчен национален сигнал за тревога и край на тревогата в редица градове, сред които и тези от Северозападна България.  Чрез системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до..

публикувано на 01.10.24 в 07:32

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година.  На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на..

обновено на 01.10.24 в 07:30

Снимката на 30 септември 2024 година

Продължително  безработните лица  в общините Враца и Криводол през август са били 311 мъже и жени. Броят им се увеличил в сравнение с юли с петима.  Прави впечатление, че на борсата за работа чакат 254 висшисти. Прогнозите за поскъпване на олиото, заради слабата реколта в страната през следващите месеци, няма да се оправдаят. Това съобщи за..

публикувано на 30.09.24 в 18:05