Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес плащаме по-скъп ток

Снимка: Радио ВИДИН

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор.

Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане.

"Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните към края на месец май. Ако има съществено изменение, те ще бъдат отразени в нашия доклад".

Първоначалното предложение на работната група на КЕВР беше за клиентите на "Електрохолд" в Северозападна България продажната цена да се повиши средно с 2,74%,  за "ЕВН" в Югоизточна България - с 1,46%, а за "Енерго-Про" в Североизточна България цената на тока да бъде намалена средно с 0,95%.

Окончателното решение претърпя корекции. 

Най-голямото поскъпване на тока за бита е за клиентите на от Западна България, където цените ще са с 3 процента по-високи. Под 2 на сто е увеличението на битовата електроенергия за потребителите от югоизточната част от страната. За абонатите от Североизточна България пък токът ще поевтинее с около половин процент.

Видинчани коментираха увеличението.

"Лято е, искаме да съчетаем хем да ни е хладно, но пък и да спестим изразходването на повече ток... Знам, че се увеличава, разбрах, но не разбирам поради каква причина... При нас възрастните, когато си платиш лекарствата, парите свършват, ще се усети тежко".

Дори с минималното увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители в България остават едни от най-ниските в Европа. Определянето на цените за период от една година напред създава предвидимост и сигурност на разходите за българските домакинства, посочва регулаторът в своето решение, допълвайки че през последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия да е била само 1,77 %. Увеличението винаги е била по-високо – през 2023 г. то беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.

Увеличението е по-ниско и от процента на инфлацията, посочи Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ. 

"Винаги, когато увеличенията не са големи, е хубаво. През последната година цените на енергийните ресурси успокоиха ръста си. Това със сигурност е отбелязано в решението на КЕВР, в което има и още нещо: че увеличението е по-ниско от процента на инфлацията. Това е мярка, която да задържи инфлацията, това е важно в рамките на нашия стремеж да се присъединим към Еврозоната".

Поевтиняването при парното и топлата вода се движи от 3% във Велико Търново до 14 на сто в Бургас. Около 10-11% падат цените на топлоенергията за потребителите в редица градове, сред които и Враца.

Цените влизат в сила от днес (1 юли) и ще са валидни през следващия едногодишен период.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 04 юли 2024 слушаме "Пойнтър систърс"

Блус, суинг, госпъл, диксиленд, мюзикъл, кънтри, поп и денс – всичко това някак си намира място в музиката на "Пойнтър систърс" през годините, пречупено през специфичния им почерк и стил. Стартирали през 1969 г., от квартет се превръщат в трио и така бележат своя връх в средата на 80-те години. Имат 14 Топ 20 сингъла на Billboard Hot 100 и девет..

публикувано на 04.07.24 в 09:00

Каква е съдбата на бившето училище "Христо Ботев" във Видин

Какво се случва с бившето Основно училище "Христо Ботев" във видинския квартал Строител"?  Преди храм на знанието, а днес живеещите там го оприличават на джунгла. Около сградата на бившето училище се забелязва разрухата и отпечатъкът на природата, която винаги си взима своето, когато човешката ръка е оставила нещо без грижа. Рушаща се сграда,..

публикувано на 03.07.24 в 16:29

С доброволен труд ремонтираха покрива на църквата в село Делейна

С дарения и доброволен труд ремонтират църквата "Св. Георги Победоносец" в село Делейна. Дарителската кампания за ремонт на покрива бе обявена в края на февруари от ентусиасти и съмишленици от селото, които са обезпокоени от състоянието на църквата след последния ремонт. Голяма част от необходимите средства бяха събрани за около два месеца, в края..

публикувано на 03.07.24 в 15:59

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

публикувано на 03.07.24 в 14:49

Видински аптеки се включват в националния протест на фармацевтите

Възможно е видински аптеки да спрат работа в знак на протест срещу проекта за промени в Наредба 4, публикуван за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. Има опасност да се стигне и до затваряне на аптеки. Това обясни председателят на Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Видин Николай Тодоров. По думите..

публикувано на 03.07.24 в 14:31

Експозиция връща посетителите на видинската крепост в Късното средновековие

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" представя нова постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин . Тя дава възможност на посетителите да се запознаят с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие, представени върху фигури в цял ръст, както и точни реплики на оръжия, обясни уредникът в крепостта..

публикувано на 03.07.24 в 13:00
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40