Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

2
Снимка: БГНЕС


Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение, като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че агресивното поведение спрямо медицинското лице може да доведе до по-бърз преглед. Тревожните данни на Социологическа агенция "Тренд" бяха представени преди дни в столицата по време на форума "Насилието над лекарите- причини и възможни решения", организиран от Българския лекарски съюз.

Редно ли е да има агресия в отношенията лекар-пациент, това попитахме и видинчани:

"Това е лошо един пациент да скача да бие лекарите и не е желателно. Лекарите добре се отнасят към нас и сме доволни от тях... Лекарите не обръщат внимание на пациентите, които са без осигуровки, а тези, които са осигурени, получават внимание... Не ми се е случвало да стана свидетел на сцена на насилие към лекари, но като слушам по медиите има много такива случаи. Малко е да се каже, че това не е редно и не е човешко..."

Заплахи за физическа саморазправа бяха отправени в един от медицинските центрове във Видин тези дни. Според пациентите, жената от регистратурата не им е обърнала внимание:

"Ние сме пациенти, ние сме хора, които разбираме от дума. После защо лекарите ги бият? Понеже те си го търсят. Като е нервна тая жена, не може да работи тук, тук трябва да работят спокойни хора с пациенти."

Темата е колкото важна, толкова и болезнена, каза министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева при откриването на форума в столицата. Тя допълни, че допускането дори само на един случай на агресия срещу медицинско лице е срам както за системата, така и за обществото ни. 

Ортопедът д-р Илия Калчев е участвал във форума като представител на Районната колегия към Българския лекарски съюз във Видин. Говорим си за причините за агресия и възможните решения за справяне с проблема: 

"Присъствието на такова представителство на съдебните органи, говореше в посока да се търсят решения в областта на правото. При всяка агресия и посегателство над лекар при изпълнение на служебните му задължения да се преценява от съда по законодателен ред, като така, както е посегателството на право-охранителните органи, както е при полицай при изпълняване на служебните му задължения. Но аз не съм убеден, че това ще доведе до рязко изменение на тези взаимоотношения."

Според д-р Калчев една от причините за агресията е лошата комуникация между лекар и пациент:

"Никой нищо не разговаря, не обяснява при изписване на пациент. Проблемът е двустранен, а ние всички сме в едно цяло. Друга причина, е всеобщото изпростяване на нашия народ. Това са хора, които не са прочели и една книга в живота си и даже се гордеят с това. Тотална липса на култура, обща и всякаква." 

Не са редки случаите, при които пациенти се самолекуват, след което търсят причините за влошеното си здраве в лекарите, казва още д-р Илия Калчев.

Потърсихме и д-р Иво Георгиев- лекар с над 20-годишен стаж, който от години работи във видинския Център за спешна медицинска помощ. Все по-често срещаме лошо отношение към нас, казва той:

"Имам много случаи. Въобще в Спешна помощ това е двустранен процес- от едната страна сме ние, от другата са пациентите. Понеже последните години всички са свикнали да казват, че всеки ни е длъжен, само ние не сме длъжни на никой и може би оттук тръгват и голяма част от проблемите във връзка с насилието над медицинския персонал. Насилие върху хора, които се опитват да помагат на други хора, да дават живот, а в същото време от отсрещната страна срещаме недобронамереност към нас, въпреки усилията от наша страна."

Въпреки всичко, няма лекар, който да отиде при пациент с мисълта да направи лошо, казва още д-р Георгиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Турнир по футбол на малки врати с кауза ще се проведе на 6-и и 7 юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на Спортен клуб "Видапол" при Областната дирекция на МВР, в който към момента членуват над 150 служители. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен Вълков,..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00

Белоградчик иска песента "Нашият град" за свой химн

Легендарната група "Тангра" ще изнесе самостоятелен концерт в Белоградчик на 5 юли, на централния площад. Още през далечната 1981 година музикантите пристигат в града на скалите, за да запишат видеоклип към песента си "Нашият град ". Парчето се превръща в абсолютен хит за всички времена и своеобразна емблема на Белоградчик. 43 години по-късно тази..

публикувано на 04.07.24 в 15:00
Исторически музей - Белоградчик

Конкурс за въстанието в Северозапада предизвика сериозен интерес

Първият Национален конкурс "Храбростта на героите от лето 1850 в Северозападните български земи", организиран от Исторически музей - Белоградчик, привлече участници от цялата страна. Близо 30 творби са разгледани и оценени от журито общо за всичките категории и възрастови групи. Интересът към конкурса е важен за популяризиране на..

публикувано на 04.07.24 в 14:00