Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Снимка: Радио ВИДИН

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур, което тази година ще бъде на 27 юли. Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е полезно:

"Били сме и заедно с вас, но трябва да ви кажа, че целият баир сме като мравки нагоре - надолу. Няма начин да се стикова организацията, трудно е. Има хора, които се губят, които минават в Сръбско. Кой е, ваш ли е, наш ли е, какво е положението? Не е лесна цялата работа. И самото място, хижата там, където е, ти си била, просто не може да поеме толкова много хора, които да може да се организират и да тръгнат нагоре. Така че, по-добре е да го правим отделно. Аз така мисля."

Идват хора от цялата страна, даже и от чужбина: 

"Мога да ви кажа, моите синове, когато бяха по-млади, като IT специалисти, пръснати по Европа, техни колеги, с които са идвали като студенти и като ученици още от математическата гимназия от тука, бяха свикнали да си идват. Този ден го имат като отбелязан на календара... И за тях това е нещо невероятно. Това е един малък шанс, аз го казвам вече, да не сме пред компютъра и пред джиесема. Няма покритието там, което го имаме навсякъде. Щеш не щеш трябва да говориш с тези, които са до тебе. Тогава казваме всичко един за друг."

Преди покоряването на върха се изготвя списък с туристите, той се носи на "Гранична полиция" и сутринта на старта на изказването служителите проверяват хората, които тръгват към Миджур.

"За да може след това по тази бройка, която е отметната, да видиме кой се е върнал. Защото има случаи, когато хора се губят и отиват в Сръбско. Така че, от тази гледна точка нещата са сериозни и аз апелирам към всички, които ще се запишат при мене, да го направят това нещо до към 22-23-ти, защото има си технологичен срок, в който тези хора трябва да одобрят списъка и аз да го занеса", уточни Иван Трифонов. 

За прехода не се изисква планинска застраховка, но според организатора би било добре да се направи, защото изкачването е над 4 часа, а слизането - над 3 часа и е по-трудно от изкачването. Всеки трябва да си носи достатъчно вода, защото само на едно място има кладенче, както и връхна дреха.

Връх Миджур е най-високият връх в Западна Стара планина със своите 2 168 м. Изкачването от българска страна е трудно, каза Иван Трифонов.

"Има хора, които ще отидат там предварително. Тези софиянците и другите, които идват от страната, за да преспят там на палатки или в хижата на Петранка и Милчо. Другата част, голямата, която идва, имам хора от Видин доста, които идват заедно с нас от време оно, преди Видин да почне, с тях в 6:00 часа тръгваме от площада в Белоградчик. 6:00, за да може в 7:00, 7 и нещо да сме при Петранка, тази хижа, за която говорим. Пътят вече е хубав, отива се до горе, паркираме колите, проверяват и някъде към 8:00 часа се оформя тази импровизирана митница, на която ни проверяват. И всеки минава и отиваме до стартовата площадка и от там вече тръгваме нагоре из стръмното, из гората", каза още Иван Трифонов.

Най-трудният участък е от 336-и камък нагоре:

"То се вижда като близко, но това са 1 час и 20 минути под парещите лъчи на слънцето. Няма къде да се скриеш и все мислиш, че ще стигнеш, а си уморен безкрайно. Така че, там е най-трудно да се изкачиш. А след това вече слизането е най-трудно в гората", споделя организаторът.

Миджур е предизвикателство, но:

"После се фукаш цяла година. Документ издаваме, диплома. Може да си го заковеш в офиса и всеки да те пита къде е Миджур."

Цялото интервю с Иван Трифонов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00