Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Снимка: Маргарита Николова

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин. За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна. 


Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към заболяването е бързо прогресираща сколиоза, с масивно изкривяване на таза. В началото на септември трябва да постъпи в болница, но досега е събрана едва една трета от сумата. Станимир има разкрита дарителска сметка. Активирани са кампания с DMS , както и на платформата на фондация "Павел Андреев". От началото на декември до сега, от тях, както и от поставените кутии за дарения, са събрани 28 000 лв. Сумата не е малка, но за животоспасяващата операция на Станимир са необходими още почти 60 000 лв., обяснява майката на момчето Маргарита Николова.


"Операцията ще бъде направена във Виена. Докторът е на мнение, че всичко ще се получи с една операция, въпреки че е доста тежка, около 15 часа, като ще бъде фиксиран целият гръбначен стълб. Това изкривяване  вече минава 100 градуса. То се влошава много бързо. Градусите буквално нарастват с всеки месец. Неговото изкривяване е в таза, в основата на гръбначния стълб и вече отива нагоре, което означава, че вече в един момент той няма да може да се храни, защото ще почне да притиска стомаха. Самото изкривяване притиска важни органи и колкото повече време минава, толкова по-зле стават нещата. Станимир е с болки вече, може би от половин година, които болки за съжаление се влошават. Стават все по-чести, все по-силни."


Документите на Станимир са подадени в Националната здравноосигурителна каса. От частна болница в България представят становище, че могат да извършат животоспасяващата операция, но близките на момчето не се съгласяват, заради 14-те несполучливи до сега опита у нас. 


"За пореден път от здравата каса ти поставят пред дилемата - или вдигаш ръце, или се бориш и просиш. Друг избор просто нямаш."


Близките на Станимир се надяват на подкрепа, за да може той да продължи борбата си.


Дарителска сметка в "Уникредит Булбанк":

BG80UNCR70001522807935

титуляр: Станимир Страхилов Живков


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Юли е вторият най-топъл в метеорологичната история на страната ни

Въпреки горещините юли не можа да подобри миналогодишното постижение. Месецът няма да се открои с много високи температури, но се откроява с това, че имахме продължителни горещи вълни.  "Юли тази година се представи общо взето в целия свят в една светлина- горещина, горещина, горещина. Но въпреки горещините юли не можа да подобри..

публикувано на 22.08.24 в 16:15

Кръстиха новоизлюпените черни лешоядчета

Три са излюпените черни лешоядчета тази година в Природен парк "Врачански Балкан". Те получиха своите имена. Малките карталчета бяха маркирани от експерти с предаватели.  "Тази година във "Врачански Балкан" се излюпиха три малки черни лешоядчета. Казвам "Врачански Балкан" като целевата територията на проекта, а иначе едното малко е в Западна..

публикувано на 22.08.24 в 16:05

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии...

публикувано на 22.08.24 в 14:00

Млад лекар от Видин е част от екипа на медицинския хеликоптер

Мартин Малчев е млад човек от Видин , на 30 години, който, освен че работи в Клиниката по интензивно лечение в болница "Пирогов", е и част от екипа на медицинските хеликоптери за спешна помощ в базата в София. Той завършва средното си образование в ГПЧЕ "Йордан Радичков" в крайдунавския град, след това продължава да учи в Медицинския..

публикувано на 22.08.24 в 13:52

Галиче се готви за фолклорен празник

Празник на фолклора организират за поредна година в село Галиче , община Бяла Слатина. Фестивалът "На мегдана край чешмата" ще събере на 24 август танцови състави и индивидуални изпълнители от страната и от съседна Румъния. С подобни прояви се цели да се популяризира фолклорът, обясни за Радио ВИДИН Валери Тодоров, организатор и хореограф на..

публикувано на 22.08.24 в 12:30

Разговор за любовта с Цветелина Цветкова

Авторката на "Лейди Гергана"   Цветелина Цветкова  е във Видин за едно по-различно литературно четене днес, 22 август, от 18:30 часа, в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да Съм" , където залата ще се превърне в сцена, а пространството ще се изпълни с емоции и смях. В сички присъстващи ще чуят разкази от книгата ѝ  "Зелената..

публикувано на 22.08.24 в 11:25

В "Музикална зона" на 22 август 2024 слушаме Лука Флорес

Легендарният джаз пианист и композитор има тежка съдба, но въпреки всичко се смята за един от най-интересните представители на италианската джаз сцена. Владее много добре езика на джаза, като страстта му към пианото го превръща в протагонист на един интензивен и изискан пианизъм. Гениалният виртуоз и импровизатор, а по-късно преподавател за..

публикувано на 22.08.24 в 09:00