Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

| Интервю
3
Снимка: Радио ВИДИН



Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева. Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството.

Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли варианта да се приберат в България, Петя и нейният съпруг, най-после го правят и се прибират във Вършец.

Идеята да започнат малък семеен бизнес е била мечта и на двете близначки и така преди 3 години тяхната мечта става реалност, отварят пекарна и сладкарница в едно, наричат я "Пекарна Вършец".

Петя в Лондон
"Рано или късно всички се прибират във Вършец и въобще може би за всички се отнася, че рано или късно всеки се прибира по родния край.

Камъкът си тежи на мястото, познаваш всички хора и те те познават, разговаряш с всички, даже е много приятно. Никъде не се случва това, дори и в София и там не се случваше", разказва Петя.

Според нея малкият град си има неговите преимущества.

"Вършец е един прекрасен град, в който където и да излезеш, навсякъде е парк, чист е въздухът, децата ни играят на воля, това мисля, че не е малко. Нямаш притеснение за нищо, за това кога ще се прибереш, кога ще излезеш.

Ние идваме всеки ден в 4:30 сутринта на работа и никога не сме се притеснявали, че някой ще те нападне и че ще ти се случи нещо, винаги сме били в безопасност във Вършец.

В по-големите градове това спокойствие го няма, децата не могат да карат колело, ако не ги заведеш в парка, не могат да играят на воля, не могат да отидат до реката, нищо не могат да направят, а тук са на свобода. "

Петя споделя, че отдавна са имали идея как да развият собствен семеен бизнес в родния край.

"Дойде времето най-после да го направим. Мисля, че малкият град може да носи един бизнес, който да препитава едно семейство. Не е нещо голямо, но просто работим и получаваме някакъв доход, с който можем да живеем."

Нямаше как да не попитам Петя и Мими, каква е тайната за успешен бизнес в малкия град. 

"Аз си мисля, че е навсякъде тази тайна. Когато човек е позитивен, когато желае да получи нещо, когато е усмихнат, когато посреща и изпраща както трябва - хората се връщат и продължават да се връщат и това ги води пак и отново и самите туристи идват с години и казват колко са доволни точно от обслужването ни.

Малкият град и в нашия случай, Вършец, има нужда от такива места и се надявам, че ще има и други, защото конкуренцията ни стимулира да се развиваме, да градим повече", споделя Петя.

"През останалото време, когато не е летният сезон, който е по-активен, ние разчитаме основно на местните хора, които идват при нас, а те идват ежедневно и се връщат", допълва Мими. 

Знаете, че хората от малкия град често не вярват на такива ентусиасти като Петя и Мими, които идват отнякъде, често от чужбина, и имат идеята да се развиват в родното градче, какъвто е и случаят с Петя и Мими:

"Масови бяха коментарите, никой не вярваше и казваше, че сме луди, че започваме нещо тук и то точно нещо такова.

Не съжаляваме в никакъв случай, аз мисля, че даже нямаше и по-подходящ момент от този и се надявам да не се откажем и да се случи нещо, което да ни застраши като бизнес и като развитие." 

Луд или не, човек, ако следва целите си, винаги ги постига. А пътят към тях е най-сладък. Такава е и днешната "сладка" история на двете близначки от Вършец, които след толкова години, отново са заедно и се обединяват в едно.

А силата на връзката, която имат, както повечето, да не кажем всички близнаци, е повече от очевидна. А с общи усилия всичко се постига, стига да искаш.

Повече чуйте в прикачения файл
По публикацията работи: Соня Минкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05

Облагородиха центъра на село Бърдарски геран

С множество инициативи облагородиха централната част на белослатинското село Бърдарски геран. Местата за отдих - пейки и беседки са освежени, почистен е шадравана, боядисана е оградата на училището, като зад тези дейности стоят местни младежи, подкрепяни от кметството и общината. Повече за доброволческите дейности, с които населеното място добива..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

Предстои петото издание на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав"

Над 2000 артисти ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" в края на седмицата във Видин. Сред тях ще бъдат певци, танцьори, занаятчии. Началото на събитието съвпада с Деня на Съединението - 6 септември, който ще бъде отбелязан с богата празнична програма, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.  "За..

публикувано на 05.09.24 в 15:44