Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Снимка: Радио ВИДИН

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:

"1990 година Антон Владимиров с група от осем души изкачва върха по най-трудната част или сега както се нарича класическата част. И след това започва всяка година непрекъснато да се изкачва. Антон Владимиров е турист от Белоградчик", спомня си първите години на туристическата проява Богомил Петров.

Тази година всеки, който иска да участва в изкачването, трябва да е в 07:00 часа в хижата до село Горни Лом в събота, 3 август. Преди това трябва да се запише в туристическото дружество, защото списъците се изпращат до "Гранична полиция".

"Обезателно вода трябва да носят и то повечко вода, защото след първия час, след като се мине тежката част - "Козя гърбина", което е около час и половина - два, излизаш горе и горе настава един пек. Този пек продължава докато се върнеш. Това е два-три часа, пет-шест или седем часа. Зависи кой как се движи. Най-бързите, които са го взели са за по-малко от три часа само изкачването."

Групата се води от представители на туристическо дружество "Бонония".

"За объркване е трудна работа, няма, той е добре маркиран пътят. Но става въпрос за времето. Преди 15 години имаше много често дъждове по същото време и мъгли. Като има мъгла тогава можеш да се объркаш. И то като излезеш на граничната линия", заяви Богомил Петров.

Миналата година кани на прехода видинския митрополит Даниил, сега български патриарх:

"Миналата година съумяхме да убедим митрополита на Видин Даниил, сега вече патриарх български, да дойде с нас. Той беше абсолютно точен и в 07:00 часа беше в село Мартиново и оттам потеглихме с кола до хижа "Мартиница" и оттам пеш... За първи път на тоя връх имаше литургия на върха за здраве. Облече се, в раничката си носеше одеждите, облече се и беше страшно тържествено. Цялата група го беше наобиколила."

На върха повече от 25 години Богомил Петров прави конкурси  "Мис Миджур" и "Мини мис Миджур", а туристическото дружество раздава грамоти. Видинският еколог смята и тази година да изкачи връх Миджур, защото:

"Изживяването е страхотно. Много хора живеят с този миг да изкачат върха и след това цяла година да говорят за това нещо и да правят нови планове... За 32-и път трябва да бъде. Изморявам се, аз съм човек на 84 години плюс това аз чувствах умора и като бех и на 60 години. Защото тогава се движиш по-бързо, не се съобразяваш, обаче организмът си има свои възможности. Тежи ми всичко, но удоволствието е като стъпиш горе."

Цялото интервю с Богомил Петров може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Деян Донков в "Час при зъболекаря": За зъбите взимайте превантивни мерки

Броени дни след като отпразнува своя 50-годишен юбилей, роденият във Видин актьор Деян Донков гостува в рубриката ни "Час при зъболекаря", където сподели своите тайни за красива усмивка и си спомни за първата си среща със зъболекаря.  "Беше болезнено, тогава нямаше упойки. Някакъв кариес може би са ми пилили, не беше приятно, но сега вече е..

публикувано на 05.09.24 в 17:30

98-годишният Марин Ганчев: Мечтая да посрещна 100-те години с моите приятели

В "Думата имат старейшините" ни гостува 98-годишният Марин Ганчев. Родом е от плевенското село Искър, след като завършва военно училище е изпратен на служба във видинския полк, като офицер. В крайдунавски град той намира своята спътница в живота, жени се и остава тук във Видин.  Въпреки възрастта си Марин може да се похвали с..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Модната индустрия и ефектът й върху климата

Потребителските навици в сферата на модната индустрия участват доста сериозно в процеса на замърсяването на природата. Потреблението в глобален мащаб се увеличава. Увеличава се броят на закупуваните дрехи на годишна база повече от два пъти в сравнение с края на 20 век, каза Маргарита Асадурова- консултант в сферата на архетипното визуално профилиране..

публикувано на 05.09.24 в 16:55

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро

Екологична катастрофа очаква Рабишкото езеро, ако в него продължи да не се влива вода, прогнозира Янчо Василев- директор на "Напоителни системи"- Видин. Това стана по време на заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. "Обемът на вода в момента в язовир Рабиша е 27%. Вече трета година там вода не се влива. Ако..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

Енергийните напитки- модерната опасност сред децата

Всяко второ дете у нас консумира енергийни напитки. Това показват резултатите от Национално представително проучване за хранителните навици на децата между 7 и 18 години, проведено по поръчка на една от големите вериги за търговия с хранителни продукти в страната. Изследването е реализирано от изследователската агенция "Блу пойнт" в рамките на..

публикувано на 05.09.24 в 16:05

Облагородиха центъра на село Бърдарски геран

С множество инициативи облагородиха централната част на белослатинското село Бърдарски геран. Местата за отдих - пейки и беседки са освежени, почистен е шадравана, боядисана е оградата на училището, като зад тези дейности стоят местни младежи, подкрепяни от кметството и общината. Повече за доброволческите дейности, с които населеното място добива..

публикувано на 05.09.24 в 15:50

Предстои петото издание на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав"

Над 2000 артисти ще се изявят на сцената на Международния фолклорен фестивал "Синия Дунав" в края на седмицата във Видин. Сред тях ще бъдат певци, танцьори, занаятчии. Началото на събитието съвпада с Деня на Съединението - 6 септември, който ще бъде отбелязан с богата празнична програма, обясни зам.-кметът на Видин Борислава Борисова.  "За..

публикувано на 05.09.24 в 15:44