Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме паметта на Мария Магдалина

Снимка: архив

На 22 юли почитаме паметта на първата вестителка на Възкресението на Исус - Мария Магдалина. На нея се приписва и възгласа "Христос Воскресе!", каза свещеник Илия Симеонов от Видинската епархия:


"Мария Магдалина получила това име, защото била от град Магдала, Галилейска област. Страдала от тежка болест, а Христос я излекувал. Оттогава се изпълнила с предана обич към Спасителя, следвала го по време на проповедите му, заедно с Майката Божия и други жени, които го съпътствали. Показала се по-мъжествена от Апостолите, защото не се страхувала да присъства при страданията на Христос на кръста. С другите жени плакала като слушала дивите викове на тълпата, когато го разпъвали. Тя стояла при нозете му и след смъртта му не го напуснала. Присъствала на погребението на Господ Иисус Христос. Купила скъпоценно миро за помазване на тялото му по еврейския обичай. Първият ден от седмицата,  много рано, заедно с някои верни жени. отишла на гроба въпреки опасността, защото той бил пазен от стража. Изпреварила другите жени и видяла камъка на гроба отвален, първа срещнала възкръсналия Христос, станала проповедница на Христовото Възкресение. Тя е известна с жертвената си обич към Господ Иисус Христос. Не се уплашила от гонителите и присъствала при кръстната му смърт, при погребението и първа посрещнала възкръсналия Христос. С това тя оставила светъл пример на всеотдайно служение на Христос."

В мездренското село Игнатица има 0брок на Мария Магдалена в местността  "Чертъж". Оброчните знаци – два кръста са на една от трите тракийски могили до вековен бук пред стара круша. Оброкът е през лятото – по време на сенокоса и затова мнозина преспивали направо на поляните около него. Мястото е красиво и привлекателно.


Имен ден празнуват жените с имена Мария, Мара, Магдалена, Магда Миглена, Лина и производните им.
По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кардиолог ще извърши безплатни прегледи в Мездра

На 28 и 29 септември 2024 г. (събота и неделя) от 8:30 16:00 часа д-р Боян Кунев ще извърши безплатни кардиологични прегледи с ехографски апарат в поликлиниката в гр. Мездра (кабинета вляво от входа на Филиала за спешна медицинска помощ, до скенера), съобщават от Общината. Профилактичните прегледи ще се извършват след предварително записване на..

публикувано на 18.09.24 в 13:23

Изложба припомня емблематичните производства на Видин

Регионалният исторически музей във Видин ще представи изложбата „Промишлеността на видински окръг в периода на социализма“. Идеята е чрез фотографии и предмети от продукцията на заводите в региона да се припомни на едни и да се дадат нови знания на други за близкото минало, каза историкът от институцията  Петя Иванова , по чиято идея се прави..

публикувано на 18.09.24 в 12:30

Трудова борса във Видин срещна работодатели и безработни

Дирекция "Бюро по труда" - Видин организира трудова борса . Идеята на инициативата е да даде възможност на хората, търсещи активно работа да се срещнат директно с работодателите, обясни Иван Иванов , изпълняващ длъжността директор на Дирекция "Бюро по труда" - Видин: "Целта на днешната трудова борса е популяризиране на работодатели и..

публикувано на 18.09.24 в 11:35

Предстои придвижване на личен състав и военна техника през Северозапада

Личен състав и военна техника от Въоръжените сили на Република Полша ще преминат по републиканската пътна инфраструктура на 18 септември 2024 г. от ГКПП Видин през София до ГКПП Кулата във връзка с участието им в учението на НАТО „Ramstein Flag - 24“, съобщават от Министерството на отбраната. Автоколоната ще премине обратно по същия..

публикувано на 18.09.24 в 11:33

Половин Вършец е без вода заради ремонт на водопровод

Половината от жителите на Вършец днес и утре остават без вода . Причината е реконструкция на главен водопровод. Общо 36 часа без питейна вода остават от днес половината от живеещите във Вършец. През това време ще бъде подменен водопроводът по булевард „България“, с дължина към 20 метра. На 13 улици в града няма да имат питейна вода от..

публикувано на 18.09.24 в 11:02

Видинският театър представя криминална комедия

Видинският драматичен театър ще постави днес, от 19:00 часа, криминалната комедия "Убийство в първа класа" . Режисьор на спектакъла е актьорът Евгени Будинов. На сцената ще играе целият състав на видинския драматичен театър, обясни директорът на културната институция  Кирил Кирилов . "Няколко души се срещат в едно купе на един влак и се оказва, че..

публикувано на 18.09.24 в 10:20

Дни на гръцката култура започват във Враца

Гръцка култура , музика и кулинарни изкушения очакват жителите и гостите на Враца в следващите дни. В рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир, от 19:30 часа днес, 18 септември, на панаирната сцена пред стадиона е предвиден концерт на известната гръцка певица Ирини Пападопулу, обясни за Радио ВИДИН Радосвета Крумова , главен експерт..

публикувано на 18.09.24 в 09:54