Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Снимка: личен архив


Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има свой приключенски дух, казва Невена Йовчева от организаторите: 

"Фестивалът събира по някакъв начин приноса на много от местните хора, ще бъде като плод, който ражда и споделя красотата на българското село, искаме да покажем полезната опитност, умения в работилници и местното творчество. Поканили сме творци от цялата страна. Ще има разходки из местността, ще разучаваме народни хора, засегнали сме темата за строителство с естествени материали. Новото е, че имаме изграден нов кът за отдих т.нар. Геновски вир... Ще имаме интерактивен панел с интересни гости през метода "Световно кафене", тоест и публиката ще може да сподели гледните си точки."

В дните на фестивала ще бъдат представени две изложби - фотографска и изложба от стари фотографии, свързани с развитието на селското  училище.  Ще бъде представена практиката на "озарената педагогика". Ще се говори и за биодинамично земеделие. Организаторите са подготвили провеждане на т.нар. песнопойка в две последователни вечери , в които публиката ще взима активно участие в изпълнението на представяните песни, допълва Невена Йовчева:  

"Това е формат на музикално творчество, в който публиката активно участва. Някои от музикантите ще пеят заедно с публиката... И двете вечери ще има такива песнопойки... Друго ново - изложба за миналото и бъдещето на село Ослен Криводол, споделяме спомени за старото училище и детската градина, ще чуем историите на хората от миналото за училището. Да можем да стъпим на тази основа и да съградим добро бъдеще за идните поколения... Ще има детски фолклорен концерт... Подготвяме фотографска изложба с благотворителна цел, с която ще набираме средства, за да продължи ремонта на училището... Ще има и "Ослен тича", състезание за малки и големи. Бабите ще направят "Баба биобазар"... Новото е  работилница по творческо писане за деца и за възрастни... Сгради -съкровища от цялата страна ще ни покажат едни наши други приятели. И много занимания за деца, детски кът от сламени бали, в които всяко дете ще може да си построи каквото иска..."


През 2023 година в Ослен фест взимат участие около 500 човека, целта е и тази година да се запазят сплотеният дух и магията на общността, като организаторите държат на самобитността на фестивала, в който да няма комерсиалност. 

Повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Заводът на

Липсва официално уведомление за затварянето на завода за кабелни комплекти в Мездра

В Бюрото по труда в Мездра не е постъпила официална информация за затваряне на завода за кабелни комплекти в града. Работодателят е длъжен поне 30 дни предварително да информира институцията за намерението си, в противен случай може да бъде санкциониран от Инспекцията по труда. Това каза директорът на Бюрото по труда Владимир Петков и поясни, че е..

публикувано на 19.09.24 в 15:36

С какво привлича туристи пещера Леденика

На 17 септември се навършиха 63 години от влизането на първата посетителска група в природния феномен "Леденика". През годините пещерата е впечатлила стотици хиляди туристи. Освен с уникални образувания, тя разполага и с място за провеждане на концерти и спектакли. Пещерата е отворена за посещения през цялата година, каза Христо Христов-..

публикувано на 19.09.24 в 15:19

Доброволци почистиха туристическа пътека на връх Бабин нос

Доброволци разчистиха паднали клони и дървета по екопътека в участъка между Бабин нос и Студен кладенец, това е маршрутът "Връшка чука - Ком", който е естественото продължение на "Ком - Емине". Инициативата е на групата "Торлакия" - това е неформална група от доброволци, чиято обща цел е развитието на туристическия маршрут "Връшка чука - Ком" и..

публикувано на 19.09.24 в 15:00

Учредиха туристическо дружество в Мездра

Туристическо дружество "Искър - Мездра" беше учредено в железничарския град. Негови учредители станаха 14 активни туристи . Сред тях е доайенът на местното туристическо движение Борислав Леонкев . Искаме да си върнем дружеството, каквото е било преди промените, каза той. "Това го говорим от отдавна, защото нашето дружество има славни..

публикувано на 19.09.24 в 14:56

Деца отбелязаха Европейската седмица на мобилността във Видин

По повод Европейската седмица на мобилността , която се провежда всяка година от 16-и до 22 септември , децата от ДГ "Арабела" във Видин за четвърта поредна година участваха в инициатива, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР.  Проявата е част от програмата по повод Дните на безопасността на пътя, организирани от..

публикувано на 19.09.24 в 14:17

Търси се решение на проблема с електрическите тротинетки във Видин

Броят на електрическите тротинетки, които се използват като средство за придвижване във Видин се увеличава. Проблемът е, че често на тях се возят повече от един човек, управляват се от деца, водачите не се съобразяват с пешеходците и другите участници в движението, карат ги на пешеходни зони. Всичко това води до риск от сериозни инциденти. Главен..

публикувано на 19.09.24 в 14:00

Изложба във Видин ще разкаже историята на еврейско момиче

Изложба, разказваща историята на едно еврейско момиче, принудено заедно с родителите си да се укрива, за да избегне преследването от националсоциалистическия режим в Германия, ще бъде открита във Видин . "Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди" е създадена по едноименната графична новела на художника и учител в училище..

публикувано на 19.09.24 в 13:29