Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Снимка: Радио ВИДИН

Екипът на вестник „По-странни времена“, с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не би трябвало да съществуват, и започват да създават огромни неприятности на жителите на Голям Манчестър.


Местните все така гледат на вестника като на нелепа шега, боклук за объркани умове и любители на лагерни истории на ужасите. Той обаче е много, много повече от това, разбира се. Свръхестественото съществува под различни форми и действа по различни начини, а „По-странни времена“ е тук, за да отразява проявите му, колкото и нелепи да са понякога. Все пак това е вестникът за необяснимото и необясненото. Ако има обяснение, значи няма място в ТОЗИ вестник.


Романът „Този чаровен мъж“ на северноирландския писател, стендъп - комик и телевизионен сценарист Си Кей Макдонъл е вторият от поредицата „По-странни времена“. Ако не сте чели първия, не е проблем. Двата разказват самостоятелни истории, но ако за пръв път се сблъсквате с бившата таблоидна акула и настоящ алкохолик с отблъскващи навици Винсънт Бейнкрофт, вероятно ще преживеете някой и друг шок, а тук-там ще се чудите и какво всъщност става.


Винсънт Бейнкрофт доскоро е диктувал правилата на Флийт Стрийт – улицата на вестникарите и юристите в Лондон, но в момента животът му е извън контрол поради много причини, част от които основателни. Той може и да е изгубил позициите си, също и навиците си да поддържа елементарна лична хигиена и добри обноски, може и да не е изтрезнявал от месеци, но все още е запазил едно – усета си за работата. И от дразнещ грубиян и пияница, той неусетно започва да се превръща в един не по-малко дразнещо трогателен образ, когато истината за падението му започва да изплува.


Неговият заместник редактор Хана Уилис, заета със собствените си проблеми, вече е започнала да му свиква, което не означава, че не забелязва носещата се около него миризма на развалена майонеза с чесън. Така де. Бейнкрофт по принцип си мирише и изглежда потресаващо, но майонезата с чесън е нещо ново.


По-лошото може би е, че Хана е започнала да свиква с мисълта, че светът не е това, което си е представяла преди да започне работа за вестника на откачалките, и че в него всъщност чудовищата наистина съществуват. И обезпокоително често единствените, които стоят между тях и останалите нищо неподозиращи хора, е именно бандата весели негодници от редакцията.


Докато се опитват да си осигурят материали за следващия брой, репортерите на вестника разбират, че из Голям Манчестър шетат нови чудовища – зловещи мъже с остри зъби и нечовешки способности, а полицията е в мъртвата хватка на невидими властимащи, които искат на всяка цена нищо да не излезе наяве. Единствено инспектор Том Стърджис все още се опитва да прави това, което вярва, че е негово призвание, а именно – да разследва, следвайки своя си морален кодекс. Предстои му обаче да разбере, че не е лесно да останеш морален в свят, изтъкан от зависимости и управляван от неморални хора.


Разбира се, вместо просто да отразят събитията, Бейнкрофт и екипът му много бързо се оказват затънали до шия в неприятности, опитвайки се едновременно да разберат какво става, да угодят на могъщите Основатели и да опазят един от своите, към който някой се домогва с всички средства. На своя страна имат само един странен женски дух-пазител, дребничкото зло Доктор Картър, за която никога не е сигурно на чия страна е в момента, и един стар пистолет Блъндербус на име „Чехов“.


Си Кей Макдонъл и този път не изневерява на стила си. Той е забавен до абсурдност, но също толкова здраво стъпил в реалността. Чрез неподражаемия си хумор той вади на показ най-тъмните черти на хората и отново ни напомня, че лудостта може би е най-хубавото нещо, което може да ни се случи в този свят, единствената ни защита пред злото, дебнещо из ъглите му. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10