Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За трета поредна година Кула посреща "Лятно кино под звездите"

"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване". Лятното кино пристига в Кула днес,  20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от 20.45 часа. Програмата ще е изцяло българска, като сред заглавията са "Сиво" на Румен Русев, "1999-та" на Александър Милушев, "Добри" на Орлин Милчев и "Книга за хората" на Владислав Лаков. 


Зрителите в Кула ще могат да видят и късометражният анимационен филм "Любовни черупки"  на Свилен Димитров. Самотен охлюв, изградил собствена реалност, в която да се скрие от външния свят, излиза от черупката си заради друга такава. В нея открива любовта и желание да се справи със страховете си, но именно в техния капан се озовава. Тази поетична анимационна история – колкото за малки, толкова и за големи – се развива в 16 минути, които в последно време впечатляват не само зрителите, но и критиката и гилдията. Двата свята, между които се опитва да живее охлювът, са създадени на базата на изкуство и реален живот – природата е заснета с камера, а върху кадрите чрез 2D и 3D анимации са нарисувани героите. Късометражният анимационен филм "Любовни черупки" – не по-малко самотният остров сред българските анимации, както го определя режисьорът му е с множество отличия.


Предстои едно вълнуващо пътуване до град Кула по покана на сдружение "Северозапазване", за да срещне гостите и жителите на града с най-доброто българско и световно късометражно кино. С тази прожекция Кинематограф утвърждава традицията си да доставя късометражно кино на отдалечени места, както и на забележителности като крепостите Хисарлъка в Кюстендил и "Castra Martis" в Кула.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Инспектори по труда констатираха близо 260 нарушения във Врачанско

Почти 260 нарушения на трудовото законодателство са установили през август от Инспекцията по труда, съобщиха от институцията във Враца. Съставени са били 2 акта, единият от тях е за работа без трудов договор. Точният брой на констатираните и описани нарушения е 259. Общо 62 предприятия са били инспектирани през осмия месец на годината, като..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Партиите и коалициите се споразумяха за ръководството на секционната комисия в Габровница

Представителите на парламентарно представените партии и коалиции се споразумяха за ръководството на секционната избирателна комисия в село Габровница , съобщават от Община Монтана. Днес кметът на Монтана Златко Живков проведе преговори с представители на  коалициите „ГЕРБ – СДС“, „ПП-ДБ“, БСП за България“ и партиите „Възраждане“, ДПС и „Има..

публикувано на 12.09.24 в 11:50

Състави от Кула участваха в международен фолклорен фестивал

Деветото издание на международния фолклорен фестивал „Етно ритми“ 2024 се проведе в  курорта „Златни пясъци“.  Община Кула беше представена от Танцов клуб "Кулчене" , с ръководител Димитър Карчев, а дамите от Народен хор "Кулчанки" , с ръководител Владислав Перов, завладяха публиката. Специалната изненада на Народно читалище "Просвета..

публикувано на 12.09.24 в 11:16

3,2 милиона лева за енергийна ефективност на стадиона и гребната база във Видин

Общо 3 195 275,67 лева са европейските средства по двата проекта за въвеждане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на стадион "Георги Бенковски" и Гребна база-Видин, съобщават от Областния информационен център. Стойността на проекта за стадиона е 1 785 761.51 лева; 1 409 514.16 са средствата по проекта за гребната база.  Двата проекта на..

публикувано на 12.09.24 в 11:08

Полицията иззе стока от врачански магазин

Полицията е извършила проверка на магазин за дрехи в град Враца при специализирана операция, свързана с престъпления против интелектуалната собственост, вчера, 11 септември. Криминалистите са намерили  артикули от защитени търговски марки, без съгласието на притежателя на авторското право или на негов представител, и без правно основание, съобщават..

публикувано на 12.09.24 в 10:58

Откриха трупа на обявен за издирване възрастен мъж в село Паволче

Тялото на 80-годишен мъж е намерено в землището на Паволче вчера, 11 септември. Възрастният човек е бил обявен за издирване от неговите близки след като е напуснал дома си във врачанското село на 10 септември. Видими следи от насилие по трупа не са открити. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 12.09.24 в 10:46

Врачани ще почетат Цвятко Бобошевски

Врачани ще почетат свой славен съгражданин, оставил диря в историята на България, съобщиха от регионалния исторически музей. На 8 август 2024 г. се навършиха 140 г. от рождението на Цвятко Бобошевски. Държавникът е роден във Враца, завършва право и 23 години участва в управлението на България в качеството му на министър и регент.  По повод годишнината..

публикувано на 12.09.24 в 08:26