Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Снимка: Радио Видин

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти в ИT сферата се очаква да бъдат над 14 000 и дори към момента има близо 3000 отворени обяви за работа в сектора. ИТ специалистите продължават да бъдат търсени, а професията е една от най-ценените и перспективни у нас. През последните години, бе наблюдаван нездравословен свръх растеж, който започна по време на пандемията през 2020 година. Технологични гиганти и големи корпорации назначиха екипи с внушителен брой софтуерни специалисти, които да изпълняват специфични за пандемичната обстановка задачи. След нормализиране на ситуацията, свръхнаетите кадри бяха освободени. Това не означава, че са трайно незаети в ИТ сектора, а само че са се пренасочили към други компании и проекти. В същото време ИТ пазарът на труда беше пренаситен, като за един кадър се бореха много компании. Това доведе до завишените и често непазарни очаквания по отношение на възнагражденията. Според икономисти в момента се случва естествено оздравяване на ИТ сектора и очакванията са той да продължи да расте балансирано и устойчиво. 

ИT професиите се отличават с редица предимства, които продължават да ги превръщат в предпочитан избор. В последните години това е най-добре платената работа в България. Освен конкурентното заплащане, което често се изтъква като основен фактор, има и множество други аспекти, които допринасят за нейната популярност. ИT секторът предоставя и голяма гъвкавост - заетите в тази сфера имат възможност за работа от вкъщи или от различни локации. Заедно с това софтуерните специалисти могат да работят на международната технологична сцена, по проекти от цял свят, без да се налага да напускат страната или дома си. Остава ли предпочитан ИТ секторът у нас - по темата разговаряме с Михаела Василева, представител на компания за подбор на персонал у нас:

"От една година насам се усеща по-малък интерес, в смисъл, кадри има на пазара, но компаниите, които търсят такива кадри по-лесно могат да ги достигат. Част от проектите спират в България и същевременно се дава възможност на работодателите сами да достигат до търсените от тях кадри. Преди имаше по-голямо търсене, но пък по-малко предлагане. Това се усеща от около година насам. Все още в този сектор остават най-високите заплати като индустрия, но не мисля, че през последната година има ръст" - обясни Михаела Василева.

ИT специалистите имат единствената по рода си възможност да работят в различни индустрии, тъй като дигитализацията засяга всички сектори на икономиката - от здравеопазването и производството до финансовия сектор и много други. Очертава се промяна в бизнес моделите на много ИT компании. Тенденциите са все повече от тях да се насочат към разработването на собствени продукти, докато аутсорсингът и разработката на софтуер (които в момента вземат превес) ще отговарят за по-малка част от бизнеса на компаниите. Това не само увеличава потенциала за разрастване на бизнеса и достигане на повече клиенти, но и позволява на компаниите да имат по-голям контрол върху иновациите и да имат по-устойчиви конкурентни предимства. Разговаряхме с Емил Кирилов от Видин, собственик на компания за изработка на технологични продукти.

"Първо рисковете са чисто физически. На човек може много да му се иска да работи в този сектор дълго време, но дали може от всеки да стане добър ИT специалист? Аз винаги съм твърдял, че човек трябва да бъде първо добър инженер, да разбира природата и физиката и след това чак ще придобие това усещане към технологиите и това да ги разбира. Това е важно, защото в момента живеем в един много динамичен свят и дори хората, които не са в сектора, виждат колко бързо се променят нещата и колко бързо се развиват технологиите, буквално всяка седмица излиза нещо ново, всеки месец излиза нещо ново. Всички виждаме как изкуственият интелект навлиза в ежедневието ни и макар без да осъзнаваме всички сме потребители на изкуствен интелект."

Една от привлекателните страни на ИT сектора е тази, че той предоставя голяма гъвкавост и заетите в тази сфера имат възможност за работа от вкъщи или от различни локации. Предимство ли е това?

"То си стана като даденост, хората очакват, че ще е винаги така, а и много компании осъзнаха, че могат да спестят от тези разходи. За мен лично е едно и също, всяко нещо си има предимства и недостатъци. От една страна, ако половината служители работят от вкъщи, очевидно се спестяват разходи за електричество, за офис помещения и други, но пък от друга страна може и да има проблеми с някои служители, които може и да скатават... Определено има някакво забавяне в сектора и то се получава, защото много хора в развиващи се държави започнаха да работят тази работа и има конкуренция. То е като в икономиката - винаги ще има възходи и спадове" - каза още Емил Кирилов.

Попитахме млади видинчани задължително ли биха избрали работа на компютър и голям ли е, според тях, интересът към ИT сектора у нас:

"Има интерес на младите хора към този сектор, защо е по-платено и е по-лека работата, предполагам. Аз, примерно, работя като сервитьор и много си харесвам работата... По принцип ИT секторът изисква много учене и понеже те са много по-платени и изкарваш голяма заплата, повечето млади хора се занимават с това. Имам приятел, който в момента учи в училище, специализирано за ИT технологии, ходи всеки ден на школа и иска да се занимава с това за в бъдеще. По принцип хората от нашето поколение не искат физическа работа, а да седят на едно място и така да работят."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще наемат ли фирмите нови служители?

Повече от половината фирми у нас не смятат да наемат работници в близките 6 месеца. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта, в което са участвали близо 1200 компании в страната. От тях 20% планират да намалят броя на служителите си през следващата половин година. Други 24% не са сигурни дали ще разширяват или ще..

публикувано на 23.10.24 в 10:45

Как МИГ- Лом помага на местната общност

Местна инициативна група (МИГ) - Лом е регистрирана през 2017 година. Какви са ползите от сдружението за местните хора показа екипът на организирана обиколка на част от бенефициентите.  Музеят кандидатства за финансиране на археологически изследвания. Проектът е сключен между Община Лом и Държавен фонд "Земеделие" по процедура на МИГ. Целите..

публикувано на 21.10.24 в 15:28

Тома Ушев: Крайнолявата заплаха се олицетворява от самото статукво

Отличава ли се сегашната надпревара за новата изпълнителна и законодателна власт от миналите предизборните кампании? Какъв е залогът пред играчите на политическата сцена?  Малко повече от две седмици след началото на обратното броене до 27 октомври основните теми, послания и приоритети пред кандидатите за новия парламент дискутираме с  Тома Ушев ,..

публикувано на 17.10.24 в 10:00

Разчитат ли родните компании на по-възрастни служители?

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаващата се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата работна сила може да се увеличи от 9% през 2023 г. до 14,2% през 2040 г. По този начин компаниите в ЕС имат шанс да..

публикувано на 16.10.24 в 10:45

Институциите декларират готовност за изборите на 27 октомври

Подготовката на парламентарните избори на 27 октомври навлиза във финалната си фаза. Ще успеят ли институциите да върнат доверието в изборния процес? Може ли МВР да гарантира честността на вота и да ограничи купуването на гласове? Подготвени ли са секционните избирателни комисии? Могат ли машините да манипулират изборните резултати? Отговорите..

публикувано на 15.10.24 в 13:59

Политическа стабилност искат българските общини

На 12 октомври отбелязахме Деня на българската община и на местното самоуправления. Как се справят общините и какви са проблеми и предизвикателствата, пред които са изправени в сегашната политическа нестабилност, отговорите потърсихме от кметове на общини от Северозапада.  Трудно се работи с политическа нестабилност, когато иман..

публикувано на 14.10.24 в 14:45

Село Винарово съхранява традициите и вярата в младите

Село Винарово ни посреща в хладното есенно утро, което след появата на слънчеви лъчи става все по-топло и приятно. Все още дърветата са със зелената си премяна, която тук-там се обагря в жълто.  Къщите се редят от двете страни на пътя красиви, горди и напети. Жителите на селото се славят със своето трудолюбие и спестовност. Пътували и..

публикувано на 11.10.24 в 12:00