Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 август 2024 година

Йоана Георгиева
Снимка: Ройтерс

Йоана Георгиева заслужи място на полуфиналите на 500 метра едноместен каяк на при дебюта си на Олимпийски игри. В първата четвъртфинална серия видинчанката завърши на трето място с време 1:51.74 м. До средата на дистанцията Йоана се движеше пета, но след това увеличи скоростта и се пребори за третата позиция в гонката.


Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев от длъжността заместник-министър на правосъдието е освободен Георги Николов. Той напуска поста по свое желание, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Изплащането на пенсиите през август чрез пощенските станции започва от днес, 7 август и ще приключи до 20 август, съобщиха от Националния осигурителен институт. Днес пенсии взимат пенсионерите, които получават парите си по банков път. Обезщетенията за безработица ще бъдат изплатени на 15 август, посочват още от институцията.

Малко над 45 милиона лева  отпуска правителството на висшите училища, за да бъдат повишени заплатите на най-ниско платените длъжности от академичния състав. Това засяга над 8 хиляди души, работещи във висшите учебни заведения. 

Голяма авария остави Лом и околните села без питейна вода днес. Авария на напорния водопровод от село Добри дол е причина град Лом и прилежащите села днес да нямат питейна вода. Според информация от община Лом спукана тръба при помпената станция е причина за това. На среща с кмета на Лом е управителя на ВиК Монтана.


За 7 дни от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца отчетоха 8 заболели от заразни болестиЗа периода от 29 юли до 2 август са регистрирани нови три случая на коклюш, един жител на областта е установен с лаймска болест, един с ХИВ и трима с ентероколит.


Провеждат национална антиспин кампания в Монтана. Един случай на СПИН е регистриран в област Монтана от началото на годината. Регионалната здравна инспекция провежда информационна антиспин кампания сред жителите на регион. Правят се безплатни анонимни тестове.


Започна проектът "Детска кухня", който се реализира от Агенцията за социално подпомагане и Община Лом, съобщават от местната управа. Целта е осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години


Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец, община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и сигнал до фирмата, обясни Радослав Треилов, който администрира интернет страницата на селото.


Жители на видинското село Делейна събират подписка, след като през последните дни отново останаха без мобилна връзка. Кметът Огнян Тончев обясни, че проблемът е бил за десетина дни, като за последните 8 години това е поредното спиране. 


Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена тази седмица на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - на 9-и и 10 август. Първата вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица Габриела Георгиева. Заедно с нея на сцената ще излязат Даниел Дамянов, Виолета Радомирска и Станислава Момекова. На 10 август в ролята на Медея ще се превъплъти Лилия Кехайова. Тя ще пее заедно с Даниел Острецов, който ще бъде в ролята на Язон. Даниела Василева и Цвета Сарамбелиева ще изиграят Глауче и Нерис. 


Читалище "Просвета – 1882"  в Кула е домакин за втора поредна година на художествен форум за деца, който се осъществява с подкрепата на Общината. Преподаватели показват на младите таланти техниките в изобразителното изкуство. Надежда Лилова е художник и ментор на клубовете по изобразително изкуство към НДК в София.


Деца от Ослен Криводол посетиха средновековната крепост "Боженишки урвич" край Ботевград. Инициативата се организира от Народно читалище ”Развитие 2022” в мездренското село. 


"Лятно кино под звездите" ще представи в Кула най-доброто от българското и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Сдружение "Северозапазване". Лятното кино пристига в Кула на 20 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". 


По публикацията работи: Теодора Йорданова-Спасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 септември 2024 година

Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Видин се включва в Седмицата на пожарната безопасност с разнообразни  прояви .  Програмата започна с поднасяне на венец и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Борисов.  Министър-председателят Димитър Главчев..

публикувано на 09.09.24 в 18:05

Прокуратурата води разследване за побой на 88-годишна жена от село Сумер

Под ръководството на Районна прокуратура - Монтана се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда на възрастна жена. Пострадалата, на 88 години, е настанена в тежко състояние  в хирургично отделение на МБАЛ „Стамен Илиев“ в града.    Наблюдаващият прокурор е дал указания на разследващия..

публикувано на 09.09.24 в 17:05

Върбешница се включва в инициативата „Да изчистим България заедно”

Кметството и Народно читалище “Пробуда -1928“  в мездренското село Върбешниц а  ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно” . Предстоящото дванадесето издание на проявата ще бъде под надслов „Да преобърнем играта“ и ще се проведе на 14 септември, събота. Всички желаещи могат да се включат в почистването и облагородяването на..

публикувано на 09.09.24 в 16:25

Правителството обсъжда възможността държавата да поеме управлението на буферните паркинги по границите

Министър-председателят Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщават от Правителствената информационна служба. Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали..

публикувано на 09.09.24 в 16:00

Патриарх Даниил ще посети Монтана

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма „Свети Дух“ тази неделя, 15 септември, в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 09:00 часа.  В датата има символика и след 8..

публикувано на 09.09.24 в 15:38

Местна коалиция ще участва в изборите за кмет в село Габровница

Местна коалиция се регистриран за участие в изборите за кмет в монтанското село Габровница . Извънредният вот е на 20 октомври. Местна коалиция „ГЕРБ (СДС и БНД)” се регистрира за участие в изборите за кмет в Габровница. За сега тя е единствената подала документи в Общинската избирателна комисия в Монтана, съобщи говорителят Петко Петков...

публикувано на 09.09.24 в 15:32
Снимката е илюстративна

Въведено е ограничение на движението по врачанска улица заради панаира

Временна организация на движението е въведена в района на спортния комплекс „Христо Ботев“ във Враца . Във връзка с предстоящото издание на Врачанския есенен панаир, който се провежда на територията на спортния комплекс, от днес до 19 септември временно ще бъде ограничено движението по ул. “Спортна” .  Алтернативният маршрут за движещите се..

публикувано на 09.09.24 в 14:59