Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин е домакин на Национален мотосъбор

Снимка: личен архив

Национален мотосъбор започва днес,16 август, във Видин. Събитието е тридневно, традиционно за мотосредите и тази година се организира за 17-и пореден път. Почитателите на високите скорости ще имат възможността да се докоснат до този начин на живот. Сборен пункт и отправна точка ще бъде панаирният комплекс "Баба Вида", каза за Радио ВИДИН Младен Младенов, президент на Мотоклуб "Nord-West Motors MC" Видин:

"Някъде към обяд ще започне тържествената обиколка на град Видин. Тя е традиционна. След това отиваме на летище Иново, където ще има състезания по драг на стартови отсечки по 402 метра, после ще се върнем в района на панаира и докато подредим купите и наградите, и наредим стартовите решетки, ще има забавни моторджийски игри, като тази година ще заложим на мокренето с вода, защото в тия жеги, участниците имат нужда да се поохладят."

Владимир Цветанов е член на видинския мотоклуб от 15 години, малко след създаването на клуба. Той разказа защо обича да организира и посещава мотосъбори:

"Ходенето по мотосъбори е свързано най-вече с карането на мотор до самия мотосъбор и возенето. След това важна е срещата с приятели. Това са различни хора, от всякаква прослойка - като се започне от строители и общи работници и се стигне почти до министри. Има всякакви хора - запознавате се, говорите си, приятно изкарване, рок музика, това общо взето ни обединява." 

Оказва се, че благородните каузи, не са рядко срещани на такива събития, макар че самите членове на клуба не желаят да се афишира това. Тази година обаче случаят е малко по-различен, разказва Владо:

"В момента наш брат, много близък член на клуба, се бори с една много неприятна болест. В момента е в София, където му правят операция. Тази година ще се опитаме да съберем средства и да му помогнем за операцията и неговото възстановяване, защото да загубиш един брат, един член на клуба, е като да загубиш част от себе си. На мотосъбора ще оставим една урна, в която всеки може да остави колкото прецени и има възможност, другата част от помощта ще бъде с наши лични средства. Надявам се повече хора да откликнат, за да можем да му помогнем."

Владимир Цветанов призова всеки да пази себе си, мотористите да карат една идея по-внимателно, а водачите на леки автомобили и камиони винаги преди да тръгнат да изпреварват- да погледнат първо в лявото огледало.

Повече информация, може да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Жени без мъже“ - Анелия Гешева за новата си книга

"Жени без мъже" - с това провокативно заглавие излезе новата книга на видинската писателка и поетеса Анелия Гешева . В нея са събрани 20-ина разказа и новела със същото име. Писани са в последните 10 години. Историите са реалистични, но не са по действителни случаи, обясни авторката.  "Най-кратко мога да кажа, че това са нормални хора с..

публикувано на 18.09.24 в 17:00

Празник на книгата ще се проведе за втора година в Монтана

Второто издание на "Празник на книгата: Ние, младите писатели" очаква жителите и гости на Монтана на 27 септември. Предвидена е културна програма с игри, занимания за деца, уроци по родолюбие и много литературни срещи, които очакват всички, които ще посетят в последния петък на месец септември площад "Жеравица".  По време на "Празника на..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Нови изследвания ще установят кога е обитавана пещера Магурата

Приключва вторият археологически сезон в пещерата Магурата край Белоградчик . Проучванията започнаха преди година по инициатива на музеите във Видин и Белоградчик. Директорът на Исторически музей Белоградчик Ивайло Крумов посочи задачите на археолозите и някои от находките, на които са се натъкнали през този сезон.  "Започнахме миналата 2023..

публикувано на 18.09.24 в 15:06

Видинският куклен театър с представления за българчета в Германия

Видинският куклен театър ще гостува на българското училище в Нюрнберг , Германия. Поканата е във връзка с началото на новата учебна година, обясни директорът на театъра Павлинка Трифонова .  "Ние не спряхме цялото лято, имахме много фестивали, много турнета. Но това пътуване, което ни предстои на 20-и и 21 септември, е много вълнуващо за нас,..

публикувано на 18.09.24 в 14:29
Еми в градината, където отглежда зеленчуците си.

Завръщане към корените: Емилия Йорданова и пътят ѝ обратно към Северозапада

Днес ви срещаме с една изключителна жена – Емилия Йорданова , на 42 години. Родена в Белоградчик, с корени от живописното село Стакевци, тя прекарва първите седем години от живота си в Димово, отгледана от своите баба и дядо. След това пътят ѝ я отвежда в столицата, където завършва френска гимназия. Това я подтиква да продължи образованието си..

публикувано на 17.09.24 в 17:45

Видински ученици се представят отлично при практика в голяма ресторантска верига

Отлично се представиха на производствената си практика учениците от ПГТ "Михалаки Георгиев" във Видин. С много добри отзиви за тяхната работа са работодателите, които ще продължат взаимоотношенията си с гимназията, казва техният учител Аксиния Петрова, която преподава учебна практика по предмет "Кулинарни изделия и напитки за..

публикувано на 17.09.24 в 15:00

Малки художници от Монтана с престижни отличия от Токио

Отличия от участието си в конкурс в Токио получиха трима възпитаници на студио "Рени арт" в Монтана. Седемгодишната Катерина Трифонова бе наградена със сребърен медал , диплом и предметни награди.  Натали Петрова и Цветелина Траянова получиха бронзови медали, каза  преподавателят им по рисуване Таня Василева : "Много съм щастлива да..

публикувано на 17.09.24 в 14:00