Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители от Мездра обновяват със собствени сили училището си

Химнът на учебното заведение, създаден от двама от преподавателите, е сложен над учителската стая

4
Снимка: личен архив

Мездренски учители успяха със собствен труд да преобразят училището си. Основно училище "Христо Ботев" в Мездра вече има нов интериор, привлекателни и уютни са кабинетите и коридорите, с нови 3D тапети по проект "Обичам моето училище". А химнът на учебното заведение е сложен на фототапет над учителската стая. Така се създава нова и по-добра среда за учене и развитие. Средствата за ремонта не надхвърлят 4 хиляди лева и са събрани от благотворителни инициативи, каза директорът на училището Иван Иванчев:

"Това се прави, за да се създаде комфорт за всички ни. Специфичното е, че ремонтът се направи изцяло от учителите, те имаха благотворителни мероприятия и бяха събрали средства... Сега се лепят специални 3D тапети и това създава уют и настроение... Най-важното - това е инициатива на учителите и малка степен на родителите... Рени Митева създаде текста на химна, а психологът ни Христо Христов създаде музиката и аранжимента."

Идеята за химна на училище "Христо Ботев" в Мездра се появява спонтанно, разказва авторката на химна Рени Митева, начален учител:

"Една колежка, която преподава музика, ми предложи да напиша текст, а един колега да измисли мелодия и да направим химн по случай 95 години на училището. Приех това предизвикателство... Всички много го харесаха... След седмица имахме музиката, децата изпяха целия химн, много сполучливо се получи... Интересно изживяване беше. Участвахме в един проект за фототапети и излезе идеята химнът да бъде направен на фототапет и да бъде залепен над учителската стая. Химнът се казва "Нашето училище"."

Рени Митева има специално отношение към това учебно заведение. В него са учили нейните близки - дядо ѝ по майчина линия, майка ѝ, баба ѝ по бащина линия, съпругът ѝ, синът ѝ и самата тя и написването на текста за химна е нейната благодарност към любимото училище. 

Повече в двата звукови файла. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52

Отбелязваме Деня на програмиста

В Деня на програмиста, 12 септември, разговаряме с Емилиян Кадийски от Враца. Той се занимава с програмиране, организира курсове по специалността, участва и в софтуерни компании, част е от екипа на Враца софтуер общество. По думите му, продуктите създадени от програмисти може да бъдат срещнати във всяка една сфера. Въпреки че интересът към..

публикувано на 12.09.24 в 11:30

В "Музикална зона" на 12 септември 2024 слушаме Бари Уайт

На 12 септември се навършват 80 години от рождението на американската диско – соул звезда Бари Уайт. Дълбокият му "кадифен" глас и до днес докосва всяко женско сърце. Казват, че ако шоколадовата торта можеше да пее, щеше да звучи като Бари Уайт. През 70-те и 80-те години на миналото столетие създава редица хитове, които до момента са в плейлистите..

публикувано на 12.09.24 в 09:00

Видинските училища са готови за новата учебна година

Броени дни преди откриването на новата учебна година, в училищата кипи трескава подготовка. Довършителни ремонти и последни приготовления за първия учебен ден са в ход на много места.  Във видинското Основно училище "Иван Вазов" планираните ремонти са изпълнени. Учебното заведение започва новата учебна година с готов проект за нов физкултурен..

публикувано на 11.09.24 в 15:27

Голям е интерeсът към подмяната на уредите за отопление в община Видин

Запълнени са часовете за консултация, попълване и окомплектоване на документите в офиса на екипа за техническа подкрепа по проекта "За по-чисто въздух" във Видин . Затова е обявен и свободен прием. Досега през офиса са преминали над 1700 души, обясни ръководителят на екипа Валери Недялков .  "Техническата помощ се състои в следното:..

публикувано на 11.09.24 в 13:00