Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери ли решение на проблема с прегледите на автомобилите?

Снимка: Радио ВИДИН

Месец след промените при годишните технически прегледи проблемите и неяснотите продължават. Още в началото, след като заработи новата електронна система, която свързва дигитално пунктовете с Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” стана ясно, че някои от автомобилите с бензинови двигатели не могат да покрият екологичните критерии. Съответно, ако в рамките на 14 дена проблемът не бъде отстранен, превозните средства се спират от движение. 

До момента в един от пунктовете за годишни технически прегледи във Видин около 100 автомобила на бензин са върнати заради непокриване на изискванията, свързани с отработените газове. Това е близо 80% от общия брой коли, посетили пункта, като дори и по-нови превозни средства имат проблеми с успешното преминаване на прегледа, обясни за Радио ВИДИН управителят на обекта Асен Великин. Допълни, че има проблем и със самата система, която не винаги функционира изправно. 

"Откакто е влязла в сила тази наредба, може би вече са 100 коли, които сме върнали, бензинови и не могат да преминат технически преглед. Голям е процентът, те по-скоро може би 20% минават от бензиновите коли, масово не минават... Относно колите, които не могат да преминат преглед, пак е относително. За по-старите автомобили са по-високи нормите, които определя наредбата и в някои случаи по-старите автомобили минават по-лесно. Особено тези, които са без катализатори, защото там нормата, която е 3,5% на въглеродния двуокис, е много висока, докато за новите автомобили е 0,3%, 0,2% и в повечето случаи такива стари автомобили, бензинови, си минават техническия преглед. Докато за новите, тези, които са с катализатори, особено ако е премахнат катализаторът, е невъзможно, няма как да направят показатели, които са определени в наредбата. Това значи, че не може да мине преглед и трябва да го спрем от движение, дава 14-дневен срок за отстраняване на неизправността, която е много комплексен фактор. Не е само да се сложи катализатор и вече да е гаранция, че колата ще мине... Да Ви кажа честно, до сега, мисля, че няма автомобил, на който да сме измерили газовете, не е в нормата и след това да се е върнал и да е дал положителен резултат, да си е отстранил проблема... Предишната седмица и тази виждате, има някакъв проблем със свързаност на системата, интернетът изчезва, понякога много време отнема и да стартираме самия преглед. Миналата седмица имахме преглед 255 минути не може да го завършим. Не знам каква е причината..."

Междувременно започна търсенето на решение на създалата се ситуация - със заповед на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков бе сформирана работна група, която преразгледа текстовете на Наредба Н-32. В портала за обществено обсъждане са публикувани промени в Наредбата, според които на собствениците на автомобилите ще бъде даван по-дълъг срок за решаване на проблема от 14 на 30 дни. С измененията се предвижда неизправностите относно емисиите в отработените газове да се класифицират като значителни неизправности, а не като опасни такива. Според Асен Великин тези промени едва ли ще решат проблема. Той коментира, че по-скоро трябва да се дава по-висок толеранс, за да бъдат покрити изискванията. Друг вариант е просто да се дава най-ниската екокатегория на тези автомобили, вместо да се спират от движение. 

До този момент върнат дизелов автомобил, който не покрива екологичните критерии няма, уточни още Асен Великин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10

Занаятчия продължава да вдъхва живот на старо училище в Монтанско

В Център за изкуство, занаяти и етнография е превърнато старото и отдавна нефункциниращо училище в село Меляне, община Георги Дамяново. Инициативата е на Чавдар Антов, художник, дърворезбар, с когото сме ви срещали и преди. Благодарение на дългогодишните му грижи сградата на учебното заведение е спасена от разруха, каквато е съдбата на много..

публикувано на 12.09.24 в 14:00

Сборникът от разкази "Жени без мъже" на Анелия Гешева от Видин

"Близостта ражда презрение… и деца!" Не помня кой го беше казал, но е онова, за което първо се сетих, докато четях разказите от сборника „Жени без мъже“ на Анелия Гешева. А какво се ражда след презрението – когато една жена избере да остане само със себе си? Когато изгуби или съвсем умишлено пререже всички връзки? Раждат се истории, пълни..

публикувано на 12.09.24 в 13:52
Васил Желев и Филип Донков

Филип и Васил: Всеки млад човек трябва да знае поне една българска песен

Българската музика играе важна роля в живота на младите хора. Тя предоставя платформа за самоизразяване, идентификация и социална ангажираност. Въпреки влиянието на чуждестранната музика и глобалните тенденции, българската сцена е успяла да създаде собствено звучене и да стане част от културния живот на новото поколение, част от което са Филип Донков..

публикувано на 12.09.24 в 13:46