Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 август 2024 година

Снимка: Радио ВИДИН

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс". Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село. 


Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността. Целта е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. Правителството предлага официалната линия на бедност за 2025 година да бъде 638 лева вместо досегашните 526 лева. Бизнесът приема този размер, но синдикатите искат по-висока сума. От синдиката вече изчислиха, че линията на бедност за догодина трябва да е 667 лева или с 29 лева повече от проекта на кабинета. От Българската стопанска камара обаче подкрепят предложения от правителството размер и припомнят, че според Еврокомисията прогнозираната инфлация за догодина е само 2,6 на сто.


По предложение на „ВиК“ ООД - Враца, със заповед на кмета на община Мездра Иван Аспарухов е въведен режим на водоснабдяване и водоползване в четири съставни села на общината: Лик, Ослен Криводол, Лютиброд и Ребърково. Водният режим е обусловен от продължаващото засушаване и критично слабия дебит на подземните и на повърхностните водоизточници на територията на общината в населените места, за които няма техническа възможност за водоподаване на вода, посочват от Общината.


Общо 34 пожара в горски територии са възникнали през месец юли на територията на Северозападно държавно предприятие- Враца. Във връзка с пожароопасния сезон директорът на Регионалната дирекция по горите в Берковица Сашко Каменов призова гражданите за повече внимание при дейностите, които се извършват в горските и полски територии. За опазването на горите от пожари горските служители работят по образователна програма с деца.


Видинските села Гомотарци, Кошава, Сланотрън, Кутово и Антимово ще бъдат без вода на 26 август, понеделник, от 08:00 до 20:00 часа, съобщиха от "ВиК"-Видин. Водоподаването ще бъде преустановено заради извършване на строително-монтажни работи.


Реконструкция на водопроводна и улична мрежа започва във Вършец. Водопроводът ще бъде ремонтиран в участъка от кръстовището с ул. "Янко Сакъзов" до кръстовището с ул. "Александър Стамболийски" с приблизителна дължина 425 м. 


Мести се Регионалната картотека за медицински експертизи във Враца. Това бе решено на работна среща, инициирана от областния управител на Враца- Николай Николов, на която присъстваха кметът на града Калин Каменов, народният представител Красен Кръстев, директорът на болницата Кети Ценова и временният шеф на Регионалната здравна инспекция д-р Чавдар Манов.


Местната управа на Враца иска да създаде специализирана социална услуга „Общностен център за деца и семейства”, която да е делегирана държавна дейност. Темата ще бъде обсъдена във вторник (27 август) по време на редовното заседание на Общинския съвет.


Работна среща във връзка с въвеждането на специализирана Програма „Зона закрила плюс“ към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в риск във Видин се проведе в общинската администрация. Програмата ще се осъществи в партньорство с УНИЦЕФ и Община Видин. Тя предвижда създаването на първата в България специализирана услуга, съобразена с новото законодателство за социалните услуги, чрез която ще се насърчава междудисциплинарното и междуведомственото сътрудничество за деца, жертви и свидетели на насилие и деца в конфликт със закона. 


Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Над 60 изложители от България и съседна Сърбия се очаква да се включат в тазгодишното издание на панаира. 


На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй”, съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 12 септември 2024 година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни  мерки  в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя".  Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов. Към момента не са постъпвали сигнали за купуване на гласове преди предсрочните..

публикувано на 12.09.24 в 18:05

Патриарх Даниил ще отслужи заупокойна литургия за митрополит Дометиан във Видин

На 18 септември се навършват 7 години от кончината на Видинския митрополит Дометиан. По този повод на 21.09.2024 г. (събота) от 09:30 ч. в храм „Св. Николай Чудотворец“, гр. Видин ще бъде отслужена з аупокойна Света Литургия,  съобщават от Видинска митрополия.  От 11:00 ч. в храма ще се отслужи панихида, а от  11:30 ч. ще се отслужи Трисагий на гроба..

публикувано на 12.09.24 в 17:03

Опожарената църква във Вършец е с нов покрив

С нов покрив е храм „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“ във Вършец. Църквата изгоря в нощта преди Цветница миналата година. С дарения храмът, строен преди 150 години, ще бъде възстановен. С нов покрив и камбанария е църквата „Възнесение Господне“ в квартал „Заножене“. С това завършва първият етап от реконструкцията на храма,..

публикувано на 12.09.24 в 16:37
Главен инспектор Владимир Герасимов, началник на сектор

"Пътна полиция" във Видин засилва контрола заради предстоящата учебна година

"Пътна полиция" - Видин предприема превантивни мерки в рамките на традиционната акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя" . Акцията се провежда през септември и октомври, съобщи началникът на сектор "Пътна полиция" главен инспектор Владимир Герасимов : "По време на първия учебен ден ще има засилено полицейско присъствие в районите..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Продължава жътвата на пролетници в община Мездра

По данни на Общинска служба „Земеделие” - Мездра комбайните прибират реколтата от пролетници. 18850 дка са засети с царевица и 9537 дка - със слънчоглед, но заради сушата стопаните очакват ниски добиви.  Средно по 486 килограма пшеница от декар са ожънати в общината. С културата бяха засети 19880 дка.  600 кг от декар е средният добив при ечемика, а..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Участници в Детската академия за спорт и превенция в Кула получиха награди

Наградиха участниците от тазгодишното издание на  Детската академия за спорт и превенция в Кула . Тя се организира съвместно от Районното управление на МВР, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, общинската администрация, Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни, СУ "Васил Левски"..

публикувано на 12.09.24 в 14:30

Новият сезон на кукления театър в Монтана започва с премиера

Една от най-обичаните приказки на А. С. Пушкин „Рибарят и златната рибка” е най-новото заглавие в афиша на Куклен театър „Патилан” - Монтана, съобщават от културната институция. Премиерните представления ще са на 13 септември, петък, от 18:00 часа и на 14 септември, събота, от 11:00 часа. Автори и режисьори на спектакъла са Христина и Симеон Тодоров...

публикувано на 12.09.24 в 13:00