Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Снимка: Радио ВИДИН

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и продължаващите случаи на корупция и незаконни дейности. Като жител на района повече от 10 години и основател на фондация Monad Mind, съм дълбоко обезпокоена от липсата на прилагане на мерки за защита на тези природни ресурси."

"Беше събота сутрин, около 9 сутринта. Чух звуци от резачки близо до имота, който притежавам. Имаше някакви хора, които виждах и предходните дни и се опитах да ги предупредя, че нямат право на достъп до гората от тази страна, но докато отидох да видя те вече бяха започнали да изсичат храсти. Те не са ми искали позволение да правят това. Беше само работникът и ми каза, че шефът му ще дойде и ще го вземе по-късно, но когато шефът му се появи, беше много агресивен, изобщо не се извини. Също не вярваше, че това е моят имот. Обадихме се на полицията, но отне доста време. В този случай, беше нанесена вреда на моя частен имот, също и престъпление. Когато някой ще сече в гората, разбира се, че първо трябва да провери къде сече. Ситуацията се оказа дори по-лоша, тъй като се оказа, че това, което се опитваха да отсекат изглежда като път за каруци, докато легалното изсичане се случва от другата страна на хълма и начинът, по който те секат е просто ужасен", разказа Анелис Бюгенхаут през Елизабет Христова и допълни, че сечта е в защитени зони от мрежата НАТУРА 2000.

Анелис Бюгенхаут не говори добре български, затова се обръща към своя приятелка да ѝ помогне и съдейства при подаването на сигнала. Казва се Мария Благоева и живее в София. 

"Получавам обаждане от нея по телефона. Забелязва и чува резачка от нейния имот и моли евентуално просто да се обадя на някой да съдействам да се докладва, че незаконно са влезли в частния имот и отделно, че е незаконно влизане причиняват щети най-вероятно разчистват храсти, за да осигурят достъп до горите нагоре по хълма. Обаждам се на 112, обяснявам проблема, обяснявам за коя местност става въпрос, всичко това, което тя ми разказа по телефона го предавам и те от 112 просто казаха, че ще предадат този сигнал по вътрешен ред. Съответно решавам да тръгна към Видин евентуално, когато полицаи се появят на място да съдействам и там с превод... Такива не се появяват. Стигам до Видин и решавам евентуално просто тогава лично във Видин, РПУ-о, което би трябвало да е отворено там, даваме жалба, сведение, даваме снимкови материали, които тя е взела. Снимала е просто самите хора, които са били на имота. Снимала е самите щети, които са в нейния имот", допълни историята на случая Мария Благоева.

Две проверки, на 20-и и 21 август, извършва Регионалната дирекция по горите в Берковица по сигнала за незаконна сеч. Съставени са 7 констативни протокола и са обезсилени 2 позволителни за сеч за констатирани нарушения. Сигнал за незаконна сеч в район, който попада в НАТУРА 2000 е постъпил в дирекцията, каза директорът инж. Сашко Каменов:

"Предприели сме действия по установяване на отговорните лица за извършената дейност като същите са подведени под административна отговорност и ще им бъдат съставени 5 броя акта на лицензирани лесовъди. Т.е. не на преките извършители, които реално дори не ги знаем, може и да не ги открием, може да ни предоставят който и да е, по-скоро лесовъдите, които са ангажирани там със сечищата, които трябва да контролират сечта в тези имоти. Също така вече е изпратен сигнал до Районна прокуратура- Видин за произнасяне по отношение на това дали това не е престъпление."

Имотът на Анелис Бюгенхаут е земеделска територия- пасище, с площ 1 декар 392 квадратни метра. В него е констатирана сеч на няколко броя дървета с диаметър от 3 до 8 сантиметра. 

"При проверките сме констатирали нарушения общо в 5 имота, като в 3 от имотите има издадено позволително за сеч или с други думи там има разрешение за извършване на тази сеч. Само че лесовъдите не са проконтролирали нещата и са допуснали хората, които те са допуснали в горите да секат да извършат нарушение, което основното е сеч на немаркирани дървета. И затова ще им бъдат съставени актове на тези, които е трябвало да контролират сечта", обясни Сашко Каменов.

Изсечени са общо 150 дървета от всички имоти, около 50-60 кубика.

В РИОСВ- Монтана е постъпил сигнал на имейла от Анелис Бюгенхаут от село Синаговци, собственик на имот в землището на село Милчина лъка за незаконна сеч на дървета и храсти. Сигнал е постъпил и от МОСВ, заяви инж. Пламенка Искренова - гл. експерт в екоинспекцията.

Имот в землището на село Милчина лъка, общ. Грамада, собственост на Аннелис Бюгенход, попада в защитена зона BG0000522 "Видински парк" по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, включена в списъка от защитени зони, със Заповед №РД-332/31.03.2021 г. на МОСВ (ДВ, бр. 54/2021 г.) за обявяване на защитената зона. По начин на трайно ползване този имот не се води гора, а пасище. 

"Другият имот който тя визира по хълма нагоре, както го е написала, той се води гора, за която гора ние сме съгласували горскостопанска програма, в РИОСВ- Монтана, изготвена от лесовъд и там е предвидена постепенно котловинна сеч 30 процента", уточни Пламенка Искренова. 

Този имот попада в две защитени зони-защитена зона BG0000498 "Видбол" по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и в защитена зона BG0000522 "Видински парк" по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

От екоинспекцията посочват, че горскостопанските програми определят насоките за стопанисване на горските територии и размера на ползването за срок от 10 години. Всяка една горскостопанска програма, изготвена от лицензиран лесовъд, се съгласува от РИОСВ – Монтана, като Директора на Регионалната дирекция по горите, като компетентен орган, със заповед утвърждава горскостопанските програми на физически и юридически лица, собственици на гори. Съгласно екологичното законодателство глобите за нарушение на забраните, посочени в заповедите за обявяване на защитените зони, за физически лица са от 100 до 1000 лева, а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция от 200 до 5 000 лева. 

За незаконни сечи в гори, попадащи в защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000 гражданите могат да подават сигнали в РИОСВ - Монтана и в Регионалната дирекция по горите - РДГ - Берковица. 

Тази седмица предстои комисия, свикана със заповед от екоинспекцията в Монтана, да извърши документална и теренна проверка.

От полицията във Видин ни отговориха, че по случая има образувано досъдебно производство и прокуратурата е компетентният орган, който може да дава информация по делото.

Говорителят на Районна прокуратура Видин и заместник районен прокурор Райна Петрова заяви, че е образувано досъдебно производство с протокол за оглед на местопроизшествие от 19 август по описа на Районно управление- Кула за това че:

"От неустановена дата до 19 август 2024 година в землището на село Милчина лъка, Община Грамада, област Видин без редовно писмено позволително са отсечени от горския фонд от два имота общо 100 дървета от дървесен вид цер, клен и габър, с което е отпочнато досъдебно производство за извършено престъпление по член 235, ал.1 от Наказателния кодекс. Дърветата са с диаметър на пъна от 20 до 60 сантиметра."

За тези имоти няма издадени писмени позволителни за извършване на сеч. Назначена е геодезическа експертиза, предстоят и други експертизи. Установени са някои от лицата, извършвали сечта, като от тях са снети сведения. 

"Разследването е в своето начало. Предстоят разпити на свидетели и назначаването на експертизи", допълни прокурор Райна Петрова.

Цялата тема може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05