Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Зоната" - ключът към здравето

| обновено на 27.08.24 в 16:36
Снимка: Ани Петрова


"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова, основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ в човешкото тялото непрекъснато се случват възпаления, на които е важно да има добър оздравителен отговор. "Зоната" повишава този естествен оздравителен отговор.

"Зоната" на първо място е наука за въздействие на оздравяването, отколкото за отслабване. Но, така или иначе, отслабването се случва, когато тялото е в такова перфектно състояние, в което изчиства възпалението, балансира хормоните, кръвната захар, повлиява на всички заболявания - сърдечносъдови, на стомашно-чревния тракт, хормонални. Изобщо "Зоната" може да се счита за ключа към здравето, както казва създателят ѝ д-р Бари Сиърс, който е посветил живота си на това да научи хората как могат да се хранят здравословно. Но не просто здравословно, защото има много голяма разлика между това да знаеш, че този и този  продукт е здравословен и да го хапваш, и между това да е точно балансирана чинийката ти. Защото има принципи, които трябва да се спазват в "Зоната". Ако ги знаеш и ако знаеш как да балансираш ежедневно храната си, ти можеш наистина да хапваш абсолютно всичко - баници, пици, кремчета, сладки, но приготвени със здравословни заместители, балансирани. Идеята е да разберат хората, че всяка любима храна, която по принцип е вредна, си има свои зонови, балансирани вкусни варианти." 

Снимка: Фейсбук

Според основните принципи на "Зоната" при всяко хранене в чинията ни трябва да има определено количество протеини, въглехидрати и мазнини. 

"Всички сме чували колко са вредни въглехидратите, защото от тях се пълнее. Като чуят за въглехидрати, хората си представят теста, сладки, захари под всякаква форма, но те са изключително важни за мозъка ни и в нормални и адекватни количества в по-добрия им избор - плодове, зеленчуци, бобови, са изключително нужни на тялото и без тях тялото не може да съществува. Протеините са месо, яйца, риба, соеви продукти, сирене, извари т.н. Протеинът също е много важно да го приемаме на всяко хранене, защото тялото ни губи протеин всеки ден. Ако не се набавят нужните количества, важни телесни функции започват да страдат. Протеинът спомага за имунната система, нужен и важен е за мускули, за кожа, за очи, коса изобщо много, много важен. Всеки един ензим е изграден от протеини, но нито повече, защото не може да се яде само това, нито по-малко, както и за въглехидратите. Затова д-р Бари Сиърс е създал една табличка, от която да се ръководим от кое по колко може да хапваме."
 
Мазнините също са изключително важни за постигането на балансирано хранене. Качествените мазнини се съдържат в зехтина, маслините, различните видове тахани, ядките и др.

"Те помагат на въглехидратите да влизат по-бавно в кръвта и така внасят много ползи в тялото, така че и без тях не можем. На повечето хора грешката им е, че когато искат да отслабнат или да оздравеят, започват да четат коя храна е правилна и коя грешна и искат да имат все едно нещо забранено: "Това мога да ям, това не мога да ям". Трябва да се научим да преобърнем мисленето си, че реално може всичко, въпросът е как е съчетано така, че да гори излишните мазнини и да сме максимално бодри, центрирани, енергични и в същото време, разбира се, на първо място здрави."

Катина Герова поясни, че с помощта на "Зоната" се нормализира кръвната захар и даде примери от практиката си. Истории на хора, подобрили телесното си тегло и здравословното си състояние са публикувани в сайта www.kakvodaqm.bg

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10