Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"Зоната" - ключът към здравето

| обновено на 27.08.24 в 16:36
Снимка: Ани Петрова


"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова, основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ в човешкото тялото непрекъснато се случват възпаления, на които е важно да има добър оздравителен отговор. "Зоната" повишава този естествен оздравителен отговор.

"Зоната" на първо място е наука за въздействие на оздравяването, отколкото за отслабване. Но, така или иначе, отслабването се случва, когато тялото е в такова перфектно състояние, в което изчиства възпалението, балансира хормоните, кръвната захар, повлиява на всички заболявания - сърдечносъдови, на стомашно-чревния тракт, хормонални. Изобщо "Зоната" може да се счита за ключа към здравето, както казва създателят ѝ д-р Бари Сиърс, който е посветил живота си на това да научи хората как могат да се хранят здравословно. Но не просто здравословно, защото има много голяма разлика между това да знаеш, че този и този  продукт е здравословен и да го хапваш, и между това да е точно балансирана чинийката ти. Защото има принципи, които трябва да се спазват в "Зоната". Ако ги знаеш и ако знаеш как да балансираш ежедневно храната си, ти можеш наистина да хапваш абсолютно всичко - баници, пици, кремчета, сладки, но приготвени със здравословни заместители, балансирани. Идеята е да разберат хората, че всяка любима храна, която по принцип е вредна, си има свои зонови, балансирани вкусни варианти." 

Снимка: Фейсбук

Според основните принципи на "Зоната" при всяко хранене в чинията ни трябва да има определено количество протеини, въглехидрати и мазнини. 

"Всички сме чували колко са вредни въглехидратите, защото от тях се пълнее. Като чуят за въглехидрати, хората си представят теста, сладки, захари под всякаква форма, но те са изключително важни за мозъка ни и в нормални и адекватни количества в по-добрия им избор - плодове, зеленчуци, бобови, са изключително нужни на тялото и без тях тялото не може да съществува. Протеините са месо, яйца, риба, соеви продукти, сирене, извари т.н. Протеинът също е много важно да го приемаме на всяко хранене, защото тялото ни губи протеин всеки ден. Ако не се набавят нужните количества, важни телесни функции започват да страдат. Протеинът спомага за имунната система, нужен и важен е за мускули, за кожа, за очи, коса изобщо много, много важен. Всеки един ензим е изграден от протеини, но нито повече, защото не може да се яде само това, нито по-малко, както и за въглехидратите. Затова д-р Бари Сиърс е създал една табличка, от която да се ръководим от кое по колко може да хапваме."
 
Мазнините също са изключително важни за постигането на балансирано хранене. Качествените мазнини се съдържат в зехтина, маслините, различните видове тахани, ядките и др.

"Те помагат на въглехидратите да влизат по-бавно в кръвта и така внасят много ползи в тялото, така че и без тях не можем. На повечето хора грешката им е, че когато искат да отслабнат или да оздравеят, започват да четат коя храна е правилна и коя грешна и искат да имат все едно нещо забранено: "Това мога да ям, това не мога да ям". Трябва да се научим да преобърнем мисленето си, че реално може всичко, въпросът е как е съчетано така, че да гори излишните мазнини и да сме максимално бодри, центрирани, енергични и в същото време, разбира се, на първо място здрави."

Катина Герова поясни, че с помощта на "Зоната" се нормализира кръвната захар и даде примери от практиката си. Истории на хора, подобрили телесното си тегло и здравословното си състояние са публикувани в сайта www.kakvodaqm.bg

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3-ти март: Символ на борбата за свобода и независимост

На 3-ти март 1878 година България беше освободена след близо 500 години османско владичество, но пътят към тази победа не е бил  лесен и е бил изпълнен със стотици хиляди жертви. Освобождението на България не е просто исторически момент - то е символ на борбата за свобода, независимост и национално възраждане. През този период на тъмнина,..

публикувано на 03.03.25 в 16:00

Професор Йосиф Аврамов представя две от новите си книги

Утре, на 4 март, в Културен център "Жул Паскин" във Видин, ще се проведе събитие, посветено на две от най-новите книги на професор Йосиф Аврамов - "Силата на парите - том 1“ История и теория на парите и "Силата на парите - том 2“ (България и еврото. Банково дело и ценни книжа) .  Тези произведения ще ни запознаят с дълбокото значение на..

публикувано на 03.03.25 в 15:30

Видин отбеляза 3-ти март с тържествени събития и почит към героите на България

Днес отбелязваме един от най-светлите дни в българската история - 3-ти март, денят на освобождението на България.   По този повод бяха организираха редица събития във Видин, които ни напомниха за цената на свободата и за всички герои, които са се жертвали за нашето бъдеще. След молитвата, в 10:45 часа пред паметника на румънските воини в село..

публикувано на 03.03.25 в 14:00

Освобождението на Белоградчик и неговите герои

На 24 април 1877 година с манифест от руския император Александър II е обявената поредната Руско- Турска война, която за нас българите като народ, се явява Освободителна. На 27 юни руските войски навлизат в българска територия при град Свищов. Населението възторжено вярва, че свободата е близо. Изключение не правят и нашите предци от град..

публикувано на 03.03.25 в 13:22

"Неделник" от 2 март 2025 година

Ден преди 3 март нека да отдадем почит на празника български. Сдружение за съхранение на национални традиции "Бдинци" - Видин организира на 3 март, националния празник на България, възстановка на събитията от 1877-1878 година.  За подготовката ще ни разкаже Иво Иванов , председател на сдружението. Във възстановката ще участва и..

публикувано на 02.03.25 в 13:05

Защо да прощавам?

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . На днешния ден ние, християните, имаме обичая да искаме прошка един от друг, затова и самият днешен ден се нарича Ден на прошката . Този обичай е дълбоко християнски по характер, защото с какво най-вече ни прилича да започнем настъпващия пост, ако не с взаимно..

публикувано на 02.03.25 в 08:00

Видинчани отчитат поскъпване на мартениците

В навечерието на първия пролетен месец, на фокус са така обичаните от всички мартенички. Баба Марта е персонаж в българския фолклор. В народните вярвания името ѝ е свързано с името на месец март. И ако нейните братя - Голям Сечко /януари/ и Малък Сечко /февруари/ са представяни с лют характер, то Баба Марта е  ту усмихната и добронамерена,..

публикувано на 28.02.25 в 17:10