Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява ли безработицата и кои професии са предпочитани?

Снимка: Радио Видин

Агенцията по заетостта отчете минимален ръст на безработицата от 0.1 процентни пункта през месец юли спрямо юни. С регистрация в бюрата по труда в края на миналия месец са били 152 хиляди и 800 души, като спрямо юни броят им се увеличава с 1900. Ръст на безработицата се отчита и на годишна база. Административната статистика на Агенцията по заетостта отчете 5.4% безработица през миналия месец юли. Миналата година процентът е бил 5.2%. Това означава, че броят на хората с регистрация нараства с 5200 на годишна база. Кои професии са най-предпочитани и намаляват ли безработните у нас? Започналите работа у нас през предходния месец са 14 500, почти 15 000 са били месец по-рано. Увеличава се броят на заявените в Бюрата по труда свободни работни места на първичния пазар - те са били 8800, като най-много те са в сферата на преработващата промишленост - 24%, образование - почти 19%, държавно управление -11,5%, търговия - 10.6%. Най-търсените от бизнеса професии през миналия месец са били преподаватели и персонал, полагащ грижи за хора, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта. Каква е ситуацията в област Видин - разговаряхме с Иван Иванов, изпълняващ длъжността директор на Дирекция "Бюро по труда" - Видин.

"На територията на област Видин Дирекция "Бюро по труда" са регистрирани 4000 безработни лица, като нивото на безработица за месец юли е 14.6%. За съжаление отново сме на първо място в страната с най-виисок процент безработица. След нас са Монтана, Благоевград. За общините Видин, Брегово и Ново село са регистрирани общо 1674 лица и ниво на безработица 6.8%. Към този момент обявените работни места в Дирекция "Бюро по труда" Видин са 94, като за младежи до 29 години са 39 работни места, за преподаватели в училищата са обявени 27 работни места и следват общи работници, продавач-консултанти, ел. монтьори и не на последно място работници в шивашката промишленост." 

Въпреки че във Враца безработните са два пъти повече от средното ниво за страната, хората без препитание в града под Околчица и останалите 122 населени места в областта са най-малко в сравнение с останалите две области в Северозападна България. Ситуацията във Врачанско обобщи сътрудникът ни Жоро Александров:

"През лятото стойностите са съответно 10.6 на сто за Врачанско, 12 процента в Монтанско и 15 на сто във Видинско. По данни на официалната статистика в страната средното ниво на хората без постоянни доходи е 5.3%, като от Агенцията по заетостта отчетоха минимално намаление през юли в сравнение с юни поради сезонната заетост. Работата на морето, курортите в Балкана или по местоживеене обаче не решава трайно проблемите на безработните хора, тъй като работа през лятото търсят и намират основно тийнейджъри. В началото на новата учебна или академична година "свежата кръв" сред работещите отново ще се върне в класните стаи или в университетите и стойностите отново ще се върнат към тревожните показатели от началото на лятото. Иначе в списъците на бюрата по труда в област Враца свободните позиции в края на лятото не са намалели. Към традиционните оферти се добавят и офертите за педагогически персонал, от което става ясно, че в началото на учебната година все още има доста незаети места в учебните заведения от областта."

Увеличават се броят на регистрираните безработни в Бюрото по труда в Кула, информира сътрудникът ни Наско Цанов:

"През седеммесечието на 2024 г. (януари-юли) средномесечният брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда" - Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 531. Спрямо същото седеммесечие  на 2023 г. се наблюдава увеличение на броя регистрирани безработни лица с 18 или увеличаване  на равнището на безработица с 0,96 процентни пункта, отчитат в Дирекция "Бюро по труда" - Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. Разпределението на безработните и равнището на безработица по общини (средномесечно за  седеммесечието на 2024 г.) за Кула е 294 безработни лица - 23,33%, Макреш - 88 безработни лица - 68,21%, Грамада - 127 безработни лица - 32,15% и Бойница - 23 безработни лица - 14,46%. През първите седем месеца на тази година са започнали работа общо 331 души. През първото тримесечие на 2024 г. са започнали работа общо 269 безработни лица, като в община Кула започналите работа са 136 лица, от тях 98 лица в реалната икономика, по проект "Младежка заетост+" , проект Започвам работа и проект "Родители в заетост"  на Програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027" общо 53. Програми за заетост финансирани със средства от държавен бюджет 13 и мерки за заетост 1. 58 лица са започнали в Община Грамада , от тях 30 в реалната икономика, по проект "Младежка заетост+", проект Започвам работа и проект "Родители в заетост"  на Програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027" общо 18 и програми за заетост финансирани със средства от държавен бюджет 10. В Община Макреш  са започнали работа 55 лица, от тях 22 лица в реалната икономика, по проект "Младежка заетост+", проект "Започвам работа" и проект "Родители в заетост"  на Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027" общо 6 и програми за заетост финансирани със средства от държавен бюджет 27. Започналите в Община Бойница са 20 лица, от тях 11 лица в реалната икономика, по проект "Младежка заетост+", проект "Започвам работа" и проект "Родители в заетост"  на Програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027" общо 5 и програми за заетост финансирани със средства от държавен бюджет 4. В общата съвкупност на постъпилите на работа: 46,09 % са жени; 10,78 % са младежи до 29 години; продължително безработни лица са 27,50 %; с намалена работоспособност са 4,08 %. Непрекъснато се провеждат срещи с работодатели и безработни лица за разясняване на възможностите за наемане на безработни младежи по условията на проект "Младежка заетост+" от Програма "Развитие на човешките ресурси 2021-2027". В резултат на проведените срещи са подадени  14 заявки за разкриване на 24 работни места. Сключени са договори за заетост и лицата са наети, допълват от  Дирекция "Бюро по труда" - Кула. И в четирите общини няма сезонно търсене на работна сила. Заявените работни места в реалния сектор през седеммесечието са 212. Те са в сферата на търговията, ресторантьорството, социалните услуги и производството на каучукови изделия." - информира Наско Цанов.

Теодора Спасова попита видинчани кои професии предпочитат и намаляват ли безработните, според тях:

"Честно казано не мога да кажа, нямам наблюдения. Предполагам, че предпочитаните професии са в ИТ сектора, защото там заплатите са доста по-високи, но тук за Видин нямам особени наблюдения ... В момента не съм работещ, студент съм. В момента най-голям наплив има в ИТ сектора, също за бизнес сектора в УНСС гледам, че има известен интерес. Също така и за учители има доста желаещи, лекари също, което е много хубаво ... Аз работя с немски език онлайн. Има голямо търсене и в рамките само на две седмици си намерих работа." - коментираха видинчани.

Кои професии предпочитат младите хора? Разговаряхме с Михаела Василева, представител на компания за подбор на персонал у нас:

"Туристическият бранш е един от секторите, които страдат през последните години от липсата на кадри. Наблюдаваме, че все повече хотели, ресторанти, особено по Черноморието внасят кадри от трети страни. Има една голяма част от младите хора, които работят, но и много от тях търсят работа по различен начин, а не по стандартните канали и начини, по които останалите хора търсят работа. Ако до преди време беше обичайно за младите хора, докато учат висше образование да работят по заведенията или в моловете, магазините, тоест почасова работа, която да им дава възможност да учат и да работят, то в момента всичките тези сектори изключително много страдат от липсата на кадри и особено след COVID-19 пандемията има сериозен спад в интереса на младите да бъдат ангажирани по такива позиции." - обясни Михаела Василева.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полетковци- поредното изчезващо село в Северозапада

Село Полетковци е разположено в хълмиста местност, близо до едноименния язовир. То е най-малкото село в община Кула.  Природата тук е дала много, но дори това не е спомогнало за задържане на хората. Както и в други села от Кулския край, така и тук, жителите му са преселници от Централния Балкан. Знае се, че в края на XVIII и началото на XIX век в..

публикувано на 13.09.24 в 17:05
Александър Михайлов

Александър Михайлов: Партиите да мислят за победа, а не за по-следващия мач

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, задълбочаващи партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 12.09.24 в 10:00

Забавят ли ръст цените на хранителните продукти?

Пазарът на хранителни продукти на едро в момента е "доста стабилен и равновесен", а пазарът на дребно е по-раздвижен и има своите регионални особености. Това каза в интервю за БНР Владимир Иванов , председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. В големите магазини може да се видят трендове, които не са обосновани..

публикувано на 11.09.24 в 10:45

Проблеми с финансирането затрудняват автобусния бранш

Пред множество затруднения е изправен автобусният бранш. Най-актуален към момента е проблемът с финансирането. Липсват компенсациите, с които трябва да бъдат подпомогнати превозвачите за безплатното пътуване на деца до 14-годишна възраст и други правоимащи граждани (ветераните от войните, военноинвалидите, военнопострадалите) в градския транспорт...

публикувано на 10.09.24 в 11:00

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05